Hirvenlihakäristys, selleripyree ja paahdetut ruusukaalit
Tämän päivän lounasruoka näytti tältä: lautasella siis hirvenlihakäristystä, selleripyreetä ja puolukkasurvosta. Lisukkeeksi tein vielä paahdettuja ruusukaaleja, joita onkin tullut viime aikoina syötyä paljon juuri edellä mainitulla tavalla. Niin hyviä! Paahtaminen tuo tosi kivasti ruusukaalin maun esiin. Ja valmistustapa on todella helppo!
(Pahoittelut, että oheisissa ohjeissa määrät ovat aika suuria. Isoruokaista porukkaa meidän kahden hengen taloudessa…)
Hirvenlihakäristys:
voita paistamiseen
1200 g pakastettua hirvenlihaa
2 isoa sipulia
5-6 dl vettä
3-4 dl kermaa (itse korvasin tölkillisellä kookosmaitoa)
suolaa
10 kokonaista mustapippuria
Laita ISO pala voita (valurauta)pannulle. Silppua sipulit ja kuullota niitä voissa hetken ajan. Lisää joukkoon hiukan sulanutta hirvenlihasuikaletta ja paista pienissä erissä. Kun olet ruskistanut koko satsin, lisää joukkoon vesi, kerma, mustapippurit ja suolaa, jota saa laittaa tällaiseen määrään aika reilusti, mutta kannattaa maistella ja lisätä vähitellen. Hauduta kannen alla tunnin verran tai kauemminkin, jos aikaa on. Lihasta tulee sitä mureampaa, mitä kauemmin jaksaa hauduttaa. Lisää tarvittaessa vettä, jos käristys alkaa kuivua.
Selleripyree:
3 isoa kokonaista juuriselleriä
4 dl kermaa (itse laitoin kookosmaitoa)
50g (tai enemmän) voita
2 dl sellerin keitinlientä
2-3 tl suolaa
Kuori ja pilko juurisellerit suhteellisen reiluiksi paloiksi. Laita sellerinpalat kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä läpikypsiksi. Ota keitinvedestä pari desiä talteen ja kaada loput pois.
Soseuta sellerit sauvasekoittimella. Kiehauta kerma, voi ja keitinvesi. Lisää neste pienissä erissä sellerisoseen sekaan ja aja sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi soseeksi. Lisää suola ja tarkista maku.
Paahdetut ruusukaalit:
3 rasiaa ruusukaaleja
oliiviöljyä
suolaa
mustapippurirouhetta
Huuhtele ruusukaalit. Poista kannat ja halkaise. Ota tarvittaessa huonot päällimmäiset lehdet pois. Laita ruusukaalit uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoittele. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet ja saaneet kivan rusketuksen pintaan (noin 20 min).