Kinuskinen Pavlova
Isänpäivän kunniaksi ajattelin tehdä kahvipöytään leivonnaisen, joka sisältäisi kahta isän lempiherkkua: kinuskia ja marenkia. Mieleen juolahti yhdistää nämä kaksi kakun muotoon ja näin syntyi kinuskinen versio balettitanssija Anna Pavlovan mukaan nimetystä herkusta. Kakku ei sisällä lainkaan jauhoja, ainoastaan hiukan maissitärkkelystä, joten se on gluteeniton. Mikään terveysherkku kaikessa sokerin määrässään tämä ei missään nimessä ole, mutta tällä kertaa se ei ollut tarkoituskaan 🙂
Marenkipohja:
4 munan valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl maissitärkkeystä
Täyte:
1 prk kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa
1 prk maustamatonta maitorahkaa
makeutus sokerilla tms maun mukaan
päälle: hasselpähkinärouhetta, marjoja, hedelmiä
Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele se voinokareella.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Kun vaahto on kiiltävää, lisää sekaan vaniljasokeri ja viinietikka. Siivilöi lopuksi maissitärkkelys ja sekoita.
Levitä vaahto uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä reunoilta hiukan korkeammaksi niin, että täyte pysyy paremmin päällä.
Paista uunissa noin 1,5 tuntia niin, että pinta saa hiukan väriä ja kuori muuttuu rapeaksi. Sisältä marenki jää hiukan pehmoiseksi. Jätä rauhassa jäähtymään. Itse jäähdytin/kuivatin yön yli keittiön pöydällä. Älä missään nimessä laita jääkappiin tai laita kelmua päälle. koska marenki kostuu ja muuttuu vetiseksi.
Täytä marenkilevy vasta juuri ennen tarjoilua. Tee kondensoidusta maidosta kinuskia keittämällä avaamatonta purkkia kiehuvassa vesikattilassa noin reilu pari tuntia. Jäähdytä kunnolla laittamalla purkki kylmään veteen. Avaa purkki ja kaavi valmis kylmä kinuski marenkipohjan päälle.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita maitorahka joukkoon. Makeuta oman maun mukaan. Levitä vaahto kinuskikerroksen päälle.
Viimeistele ripottelemalla päälle pähkinärouhetta ja marjoja sekä hedelmiä. Tarjoile välittömästi.