Marja-aroniakakku
Paraikaa useista pihapiireistä löytyy pensaita, jotka suorastaan notkuvat muhkeita mustamarja-aronioita. Ikävä kyllä monien mielestä ne ovat niin kutsuttuja ”roskamarjoja”. Se on sääli, koska aavistuksen karvaan maun taustalla piilee ravinnepommi, jota ei kannattaisi jättää puskiin mätänemään. Kiitos jälleen kerran äidilleni, joka on kolunnut lähimaastoista pakastimet täyteen marjoja (ja luoja ties mitä muuta), sain häneltä eilen ison säkillisen marja-aronioita. Näin ollen testikeittiössäni syntyi tänään sitruunalla höystettyä marja-aroniakakkua. Sitruuna ja marja-aronia = aivan loistava kombo! Kakun koristeluna käytin myös edellä mainittua marjaa, mutta jos se on sellaisenaan mielestäsi liian tuhtia, niin voit hyvin käyttää mitä tahansa muuta tummaa marjaa, esim. mustikkaa, mustaherukkaa tai karhunvadelmaa.
Pohja:
1 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
1 dl mantelirouhetta
2 dl rusinoita
tilkka vettä
ripaus laadukasta suolaa
Täyte:
3 dl marja-aroniaa
3 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
1,5 dl kookosöljyä
1 tl vaniljauutetta
1 sitruunan kuori ja mehu
3 rkl agave-siirappia (tai hunajaa)
loraus mantelimaitoa
ripaus suolaa
Koristeluun:
marja-aroniaa (tai muita tummia marjoja)
palmusokeria
Pohjaa varten liota cashew-pähkinöitä ja rusinoita ainakin 5 tunnin ajan, mutta mieluiten yön yli. Jauha niitä tehosekoittimessa niin, että rakenne rikkoutuu. Lisää pieni määrä vettä joukkoon, jotta seos ei olisi liian jämäkkää. Sekoita käsin mantelirouhe joukkoon ja lisää ripaus suolaa, esim. puhdistamatonta merisuolaa. Painele pohjataikina irtopohjavuoan pohjalle voipaperin päälle. Nosta hetkeksi jääkaappiin.
Sulata kookosöljy ja raasta sitruunan kuori. Lisää ne ja muut täytteen ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi. Lisää tarvittaessa mantelimaitoa, jos seos on liian tiivistä. Tarkista maku. Levitä täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Jos on kova kiire saada kakku tarjolle, niin kakun voit myös laittaa pakastimeen noin tunniksi. Koristele lopuksi kokonaisilla marjoilla sekä ripauttele päälle palmusokeria.