Myskikurpitsakeitto
Huhheijaa. Takana suhteellisen tiivistahtinen viikonloppu. Voi melkein sanoa, että minuuttiaikataululla mentiin 🙂 Mukaan mahtui kohtalaisen mittava ikkunanpesusavotta, verhotankojen kiinnitystä, seinien porausta, taulujen ripustusta, treenailua, kokkailua jne jne. Ruoanlaiton osalta tällä kertaa kokeiluun meni myskikurpitsakeitto, koska em. ainesosa sattui kaupassa käteen tarttumaan. Ohje on haalittu täältä, mutta jonkin verran tuunailin sitä (ja tuplasin määrän). Ohje sisältää kermaa, mutta sen voi halutessaan korvata kookosmaidolla tai -kermalla. Keitto toimi alkuruokana varsin erinomaisesti. Maku muistutti paljolti bataattia.
Myskikurpitsakeitto
2 myskikurpitsaa
2 iso perunaa
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1 litra vettä
suolaa ja mustapippuria
2 purkkia (4 dl) kermaa (itse käytin juustonmakuista)
Annoksen päälle:
nokare turkkilaista jogurttia
kurpitsansiemeniä
ripaus mustapippuria
Halkaise kurpitsat ja poista siemenet lusikalla. Siemenet kannattaa ehdottomasti säilyttää, ja vaikka paahtaa pannulla öljyssä. Loistavanmakuisia! Asettele kurpitsanpuolikkaat pellille leivinpaperin päälle halkaistu puoli alaspäin. Pistele kuoreen haarukalla reikiä ja lorauta päälle oliiviöljyä. Paahda kurpitsoja uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Kaavi pehmeä sisus kulhoon, kun kurpitsat ovat hiukan jäähtyneet.
Paloittele perunat ja sipulit sekä hienonna valkosipuli. Kuullota niitä hetken ajan kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kurpitsa ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmenneet (n. 20 min). Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi, mahdollisimman sileäksi soseeksi. Lorauta kerma sekaan ja sekoita. Tarkista maku. Tarjoa vaikka turkkilaisen jogurtin, kurpitsansiementen ja jonkun muun herkun kera :)