Gluteenittomat riisipyöröset
Aiemmassa blogissani selkeästi suosituin ohje on ollut Mummon karjalanpiirakat, jonka taustalla on Itä-Suomessa asuva mummoni. Hänelle karjalanpiirakoiden teko on tullut hyvinkin tutuksi vuosikymmenten ajalta. Meillä on ollut jo pitkään yhteisenä missiona tehdä gluteeniton versio ko. ohjeesta blogiini, mutta sopivaa tilaisuutta tähän ei ole vielä tullut, kunnes sitten tänään! Mummoni on kehittänyt omassa päässään tämän keliaakikoille soveltuvan ”karjalanpiirakka”-ohjeen, joka on todella helppo versio ja onnistunee myös ei-niin-taitavilta leipureilta. Gluteenittomat taikinat ovat tunnetusti hankalia työstää, joten helpotuksena: näitä ”karjalanpiirakoita” ei tarvitse rypyttää. Ja maku – se on aivan erinomainen!
Gluteenittomat riisipyöröset (n. 30 kpl)
Aloita täytteestä eli riisipuurosta. Maitoallergikot voivat varmasti käyttää puuroon esimerkiksi mantelimaitoa tms. Ohje menee kuta kuinkin kuten aiemmassa versiossani täällä. Kun puuro on valmis, riko yksi kananmuna pieneen kuppiin ja sekoita siihen 2 rkl kermaa. Sekoita muna-kermaseos riisipuuron joukkoon. Tämän tarkoituksena on pitää puuro paremmin kasassa piirakan päällä. Me teimme em. ohjetta ehkä hieman pienemmän määrän puuroa, mutta jos sitä sattuu keittämään liikaa, niin ylijäämän puuronhan voi hyvin pistellä poskeen 😉
Kuoritaikina (mitat ovat suuntaa-antavia, koska mummo ei yleensä mittaa aineksia):
4 dl vettä
1,5 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
1,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseos
tattarijauhoja (sen verran, että taikina on sopivan kiinteää, mutta kuitenkin löysähköä)
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl öljyä
Mittaa vesi kulhoon ja sekoita joukkoon suola, jauhoseos, tattarijauhot, kuivahiiva sekä kaurahiutaleet. Vaivaa kauhalla tasaiseksi ja lisää lopuksi pieni liraus öljyä. Kuoritaikinan on tarkoitus jäädä suhteellisen löysäksi, koska sitä ei missään vaiheessa työstetä kaulimella, kuten normaaleissa karjalanpiirakoissa.
Seuraavaksi on vuorossa itse piirakoiden teko. Ota kuoritaikinaa noin yhden ruokalusikallisen verran leivinpaperille ja levitä se ohueksi pyöryläksi veitsen avulla. Veistä kannattaa välillä kastella kylmässä vedessä, jotta se ei takerru taikinaan ja levitys onnistuu helpommin.
Jatka samaan malliin koko pelti täyteen. Vältä kuitenkin laittamasta yhdelle pellille liikaa piirakoita, koska muuten ne takertuvat paistovaiheessa toisiinsa.
Seuraavaksi laitetaan täyte eli riisipuuro. Ota sitäkin noin yhden ruokalusikallisen verran ja levitä piirakalle tasaisesti. Reunoille voi jättää hieman tyhjää tilaa.
Viimeiseksi voitele piirakat kananmunalla, jotta paistopinnasta tulee kauniin ruskea. Paista piirakoita uunissa 300 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauttaaltaan kypsiä.
Voitele valmiit piirakat voisulalla.