Lisptikkakeittoa ja porsaankyljyksiä bataattiranskalaisilla
Porsaankyljyksiä ja bataattiranskiksia
Eilen poikaystävä saapui työreissulta Luxemburgista, ja tuliaisena hänellä oli varsin epämääräisen näköinen pussukka, jossa oli kaksi pakkausta. Toinen oli jonkinlainen savustettu läskiviipale ja toinen hyvinkin epäilyttävän näköinen purnukku vaaleaa tavaraa. Ilmeisesti syötävää kuitenkin. Hän mainitsi, että oli ostanut sen saksalaiselta myyjältä, ja saksankieltä osaamatta hän oli tulkinnut tämän ”herkullisen” näköisen mössön olevan jonkinlaista lihamoussea. Itse ihmettelin pakkauksen korkeaa kalorimäärää, ja tuumin ettei sitä ihan sellaisenaan kannattane maistella. Itse olen toki saksaa koulussa jonkin verran lukenut, mutta tässä vaiheessa taidot eivät riittäneet pakkauksen tekstiä tulkitsemaan. Lopulta selvisi, että kyseinen ”lihamousse” oli ehtaa tirolilaista laardia. Jep jep. Voi sanoa, että mitään huutavaa tarvetta moiselle tuotteelle ei ole vielä vuosien aikana ehtinyt kehkeytyä.. 🙂
Tirolilaisen savupossun ajattelin kuitenkin tänään hyödyntää lipstikkakeiton lisukkeena. Paistoin sen pieninä palasina sipulin kanssa rapeaksi. Keiton kanssa se toimi aivan älyttömän hyvin! Pääruoaksi tein vielä porsaankyljyksiä ja bataattiranskalaisia. Ranskikset ottivat hiukan liikaa väriä, ja aavistuksen paloivat uunissa, mutta onneksi muutama säästyi syötäväksi asti.
Lipstikkakeittoa, jossa lisukkeena rapeaksi paistettua savupossua ja sipulia
Lisptikkakeitto:
3 isoa sipulia
3-4 jauhoista perunaa
3 isoa kourallista lipstikkaa
1 litra kasvislientä
1 purkki kookosmaitoa (tai 2 dl ruokakermaa tms)
suolaa, pippuria
Pilko sipuli pieneksi. Kuori ja viipaloi perunat. Laita kattilan pohjalle nokare voita ja kuullota sipulia hetken ajan. Lisää sitten perunat ja lipstikat ja jatka kuullottamista. Lisää sitten kasvisliemi ja keitä kattilassa noin 15 minuuttia. Soseuta keitto. Lisää kookosmaito ja mausteet. Kiehauta keitto. Tarkista maku. Tarjoile esim. rapeaksi paistetun pekonin ja sipulin kera.
Porsaankyljykset:
6 kpl porsaankyljyksiä
suolaa, pippuria
Ota kyljykset huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. Paista kyljykset tilkassa öljyä ja voita kauniin värisiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele kyljykset uunivuokaan ja kaada paistoliemi päälle. Kypsennä vielä uunissa 200 asteessa noin 15 minuttia.
Bataattiranskalaiset:
2 bataattia
öljyä, suolaa, paprikamaustetta
Kuori bataatit ja viipaloi ranskalaisiksi. Laita bataattisiivut likoamaan noin puoleksi tunniksi kulhoon, jossa on jääkylmää vettä. Tämä on ilmeisen tärkeä vaihe, jotta ranskalaisista tulisi rapsakoita. Vesihaude huuhtoo bataatin tärkkelystä pois. Kuivaa bataatit huolellisesti ja levitä ne uunipellille. Lorauta päälle öljyä ja mausta suolalla sekä paprikajauheella. Paista uunissa 220 asteessa noin 40-50 minuttia (tai kunnes ovat kypsiä ja rapsakoita). Kääntele paiston puolivälissä, etteivät pala niin kuin minulla 🙂
Tirolilaista savupossua
Saapas nähdä, mitä käyttöä tälle keksisi.. 🙂