Vappusafkaa

IMG_1867.JPG

Kukkakaali-fenkolitaboulleh vuohenjuustolla höystettynä sekä makkarat: pikkumakkara ”Salarakas” sekä pidempi ”Maaherranmakkara”.

 

Vappuaaton ruokapöytään tekaisin erityisen hyvältä vaikuttaneen kukkakaali-fenkolitaboullehin, jonka ohjeen olin aiemmin bongannut Uusia Tuulia -blogista. Hiukan muuntelin ohjetta, muun muassa siksi, koska kaupasta oli lehtipersilja loppunut :/ Taboulleh on libanonilainen persiljasalaatti, joten siinä mielessä oma versioni ei ollut taboullehia nähnytkään, koska siinä ei ollut grammaakaan persiljaa. No, väliäkö hällä. Maku oli joka tapauksessa hyvä 🙂 Annoksen tein tuttuun tapaan tuplana, ja aika reilunlaisesti tulikin kvinoaa keitettyä. Taboullehin lisäksi maistelimme paria erilaista makkaraa, jotka nappasimme kaupan makkaratiskiltä. Testissä oli Makulihan Maaherranmakkara (mausteena valkosipuli ja paprika)  ja Salarakas (mausteena aurinkokuivattu tomaatti, mozzarella ja basilika). Itse pidin jälkimmäisestä enemmän sen syvemmän maun vuoksi.

 

IMG_1863.JPG

 

Kukkakaali-fenkolitaboulleh (iso satsi)

4 dl kvinoaa

2 dl lehtipersiljaa 

1 reilu nippu basilikaa

1 iso nippu salaattia (mielellään tummanväristä = enemmän makua ja ravinteita)

1 iso kukkakaali 

4 salottisipulia

2 fenkolia

öliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

 

Kastike:

5-6 valkosipulinkynttä

1-2 tl hyvälaatuista suolaa

2 sitruunan mehu

pari desiä oliiviöljyä

2 tl kuivattua minttua (itse jätin pois)

 

Viimeistelyyn:

kurpitsansiemeniä

tuoretta korianteria

vuohenjuustoa

 

Paloittele pieneksi kukkakaali, fenkoli ja salottisipulit. Levitä ne pellille leivinpaperin päälle ja lorota päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeistuksen mukaan. Valmista sitten kastike: murskaa valkosipulit ja sekoita ne kulhossa suolan, sitruunamehun, oliiviöljyn sekä mintun kanssa. Paahda kurpitsansiemeniä haluamasi määrä pannulla (kannattaa olla tarkkana, ettei pala!).

Revi salaatinlehdet pieniksi paloiksi ja laita ne suureen kulhoon. Lisää pieneksi hakattu basilikanippu. Sekoita joukkoon kvinoa, paahdetutut kasvikset sekä kastike. Ripottele kurpitsansiemenet lopuksi pinnalle ja viimeistele halutessasi muutamalla vuohenjuustosiivulla. 

 

IMG_1862.JPG

Alkumaljana Rotari Rosé Brut 2008.

 

Jälkkäriksi teimme vielä extempore olevinaan hieman terveellisemmän version mutakakusta.

Ohje meni suunnilleen näin:

 

1 dl kookosöljyä sulatettuna

2 munaa

2,5 dl intiaanisokeria

3 rkl kaakaojauhetta

2 dl mantelijauhetta

 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon sula kookosöljy, kaakaojauhe sekä mantelijauhe. Voitele öljyllä piirasvuoka ja kaada seos siihen. Paista uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä hieman löysäksi. Jäähdytä. Tarjoa esim. luonnonjogurtin kera tai syö sellaisenaan 🙂

 

IMG_1886.JPG

 

Vappupäivän lounaaksi olikin sitten testattava Pulled porkia eli suomalaisittain nyhtöpossua. Hyvin yksinkertainen ja helppo tehdä, ja korkea onnistumisprosentti keittiötaidoista riippumatta lähes taattu. Uunissaoloaika vaihtelee lihaköntin koon mukaan eri ohjeissa 4-6 tuntiin. Paistoaika on pitkä, jotta lopputulema olisi todella mureaa ja haarukalla helposti ”revittävissä”. Itse ostin 1200g kassleria ja tungin sen kastikkeineen uuniin noin neljäksi tunniksi 150 asteeseen. Oikein hyvin oli siinä ajassa ehtinyt kypsyä.

 

Pulled pork:

1200g porsaan kassleria

pari tl karkeaa merisuolaa, sormisuolaa tms.

 

Maustekastike:

1,5 dl intiaanisokeria tms.

0,5 dl soijakastiketta

2 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl jauhettua korianteria

2 tl inkivääriä

1 tl kuivattua chiliä

5-6 valkosipulinkynttä

1 tl mustapippuria

 

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Laita liha esim. kannelliseen valurautapataan ja hiero siihen merisuolaa. Suolan kanssa kannattaa olla tarkkana, koska kastikkeeseen tulee myös soijakastiketta, joka on todella suolaista. 

Valmista kastike sekoittamalla kulhossa kaikki ainekset. Kaada kastike lihan päälle ja valele se kauttaaltaan mausteseoksella. Laita kansi päälle tai peitä vuoka foliolla. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 4-5 tuntia, kunnes liha hajoaa helposti haarukalla tökkiessä. Anna lihan jäähtyä hetki ennen pilkkomista. Nosta se leikkuulaudalle ja nyhdä liha pieniksi paloiksi kahdella haarukalla. Sekoita lihasuikaleet kulhossa paistoliemeen ja koristele vaikka tuoreella korianterilla. Tarjoile haluamasi lisukkeen kera!

 

IMG_1880.JPG

Pulled porkia eli nyhtöpossua.

 

Koti Ruoka ja juoma

Myskikurpitsakeitto

_DSC2448.JPG

 

Huhheijaa. Takana suhteellisen tiivistahtinen viikonloppu. Voi melkein sanoa, että minuuttiaikataululla mentiin 🙂 Mukaan mahtui kohtalaisen mittava ikkunanpesusavotta, verhotankojen kiinnitystä, seinien porausta, taulujen ripustusta, treenailua, kokkailua jne jne. Ruoanlaiton osalta tällä kertaa kokeiluun meni myskikurpitsakeitto, koska em. ainesosa sattui kaupassa käteen tarttumaan. Ohje on haalittu täältä, mutta jonkin verran tuunailin sitä (ja tuplasin määrän). Ohje sisältää kermaa, mutta sen voi halutessaan korvata kookosmaidolla tai -kermalla. Keitto toimi alkuruokana varsin erinomaisesti. Maku muistutti paljolti bataattia.

 

Myskikurpitsakeitto 

2 myskikurpitsaa

2 iso perunaa

2 sipulia

2-3 valkosipulinkynttä

1 litra vettä

suolaa ja mustapippuria

2 purkkia (4 dl) kermaa (itse käytin juustonmakuista)

 

Annoksen päälle:

nokare turkkilaista jogurttia

kurpitsansiemeniä

ripaus mustapippuria

 

Halkaise kurpitsat ja poista siemenet lusikalla. Siemenet kannattaa ehdottomasti säilyttää, ja vaikka paahtaa pannulla öljyssä. Loistavanmakuisia! Asettele kurpitsanpuolikkaat pellille leivinpaperin päälle halkaistu puoli alaspäin. Pistele kuoreen haarukalla reikiä ja lorauta päälle oliiviöljyä. Paahda kurpitsoja uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Kaavi pehmeä sisus kulhoon, kun kurpitsat ovat hiukan jäähtyneet.

 

Paloittele perunat ja sipulit sekä hienonna valkosipuli. Kuullota niitä hetken ajan kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kurpitsa ja vesi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmenneet (n. 20 min). Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi, mahdollisimman sileäksi soseeksi. Lorauta kerma sekaan ja sekoita.  Tarkista maku. Tarjoa vaikka turkkilaisen jogurtin, kurpitsansiementen ja jonkun muun herkun kera 🙂

 

IMG_1812.JPG

 

Koti Ruoka ja juoma