Savuporomousseleipäset, flank steak bataattipyreellä ja mustikka-kookosjäätelöä
Pääruokana flank steak, bataattipyree ja raikas salaatti
Eiliseen illanviettoon olin ajatellut valmistaa jotain liharuokaa. Seisoskelimme avomieheni kanssa vartti tunnin verran kaupan lihatiskillä pohtien, mitä pitäisi ostaa. Täysin ex tempore tempaisimme mukaamme pari kappaletta flank steakia, joka ilmeisesti on siis naudan kuvetta. Sitten ei muuta kuin kotiin miettimään, miten kyseinen läskiviipale kannattaisi valmistaa. Marinoin lihaa noin viisi tuntia punaviinissä ja paistoin kuumalla pannulla suhteellisen pikaisesti. Sitten vain folioon vetäytymään ja viipalointi poikkisyin ennen tarjoilua. Toimi oikein kivasti bataattipyreen kanssa! Alkupaloina oli savuporomoussea ruisnapeilla (tai gluteenittomalla leipäpalalla) ja jälkkärinä mustikka-kookosjäätelöä manteli-crumblella.
Savuporomousse:
100g kylmäsavuporoa
1 pieni punasipuli
1 prk ranskankermaa
1 1/2 tl sinappia
persiljaa
suolaa ja pippuria
Hienonna poro, sipuli ja persilja. Sekoita ne ranskankerman kanssa kipossa. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Tarkista maku. Nosta jääkaappiin maustumaan noin 30 minuutiksi.
Aseta pienelle leipäviipaleelle vihersalaatin lehti ja lusikoi savuporomoussea päälle. Koristele persiljalla.
Alkupalalautanen, jossa savuporomousseleipäsiä
Punaviinillä marinoitu flank steak (4-6 hlölle):
900g rotukarjan flank steak -lihaa
5 dl punaviiniä
0,5 dl oliiviöljyä
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
rosmariinia
timjamia
suolaa ja mustapippuria
Mittaa laakeaan vuokaan kaikki marinadin ainekset suolaa ja pippuria lukuunottamatta. Sekoita ja laita lihat maustumaan marinadin joukkoon useaksi tunniksi. Kääntele lihapaloja marinoinnin aikana muutamia kertoja. Itse annoin lihojen marinoitua noin viiden tunnin ajan. Ennen kypsennystä liha on syytä olla huoneenlämpöistä eli ota ajoissa liha pois jääkaapista, mikäli nostit sen jääkaappiin marinoitumaan. Kuivaa lihapalat talouspaperilla. Paista kuumalla pannulla voissa kauttaaltaan ruskeaksi. Itse tein tämän työvaiheen melko pikaisesti, koska halusin kypsyysasteeksi mediumin. Kannattaa välttää liian pitkää paistoaikaa, jolloin liha menee ylikypsäksi ja muuttuu sitkeäksi ”kengänpohjaksi”. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri paiston jälkeen folioon vetäytymään noin 10 minuutiksi. Leikkaa poikkisyin ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle esim. bataattipyreen kanssa.
Bataattipyree:
2 kpl bataattia
voita
suolaa
Kuori ja pilko bataatit kattilaan. Keitä kypsäksi ja kaada keitinvesi pois. Soseuta sileäksi. Sekoita joukkoon voisulaa ja mausta suolalla. Maistele ja lisää tarvittaessa kasvislientä, mikäli seos on mielestäsi liian sakeaa.
Gluteeniton savuporomousseleipä
Mustikka-kookosjäätelö:
400g pakastemustikoita
5 dl kookoskermaa
intiaanisokeria oman maun mukaan
2 tl kardemummaa
Soseuta sulaneet mustikat sileäksi. Lisää kookoskerma, kardemumma ja sokeria oman mieltymyksen mukaan. Sekoita tasaiseksi. Jos omistat jäätelökoneen, pyöräytä massaa koneessa noin 30 minuuttia. Muutoin laita massa vuoassa pakastimeen ja sekoittele puolen tunnin välein, kunnes rakenne on kiinteytynyt sopivasti.
Manteli-crumble:
4 rkl mantelijauhoa
4 rkl kookoshiutaleita
4 rkl intiaanisokeria
4 rkl voita
Sekoita kaikki ainekset murumaiseksi seokseksi ja paista vuoassa 175 asteessa noin 8 minuuttia, tai kunnes seos on jonkin verran saanut väriä. Tarjoa mustikka-kookosjäätelön kanssa.
Mustikka-kookosjäätelöä manteli-crumblella höystettynä (Pahoittelen huonoa kuvanlaatua. Tässä vaiheessa oli ilmeisen kiire päästä herkuttelemaan, mikä selittänee kameran heilahduksen :)