Rh negatiivinen

 

Nyt on viikko neuvolasta ja kävin eilen niissä neuvolan laittamissa virtsa ja verikokeissa.

 

Olen veriryhmältäni rh – ja kaikki nämä aiemmat lapseni ovat olleet rh + kuten myös mieskin. Olen tämän vuoksi joutunut tarkempaan seurantaan neuvolassa, mutta ainakin vielä kaikki on mennyt hyvin.

 

Mikä ihmeen rh + ja rh – ?

 

Ihmiset kuuluvat eri veriryhmiin. Niin sanottu AB0-veriryhmäjärjestelmä reesus- eli Rh-tekijän kanssa tai ilman on niistä tunnetuin. 

 

Vain noin 15 % äideistä on Rh-negatiivisia. Rh-negatiivisuus tarkoittaa sitä, että veressä ei ole reesus- eli Rh-tekijää. Jos Rh-negatiivinen äiti saa lapsen Rh-positiivisen miehen kanssa, lapsi voi periä Rh-tekijän isältään. Jos äidin ja lapsen veret sekoittuvat, mitä usein tapahtuu synnytyksen yhteydessä, äidin elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita tälle vieraalle tekijälle. 

 

Jos tuleva äiti kuuluu melko epätavalliseen Rh-negatiiviseen veriryhmään, hän saa käydä ylimääräisissä tarkastuksissa raskausaikana. Jos sikiö kuuluu Rh-positiiviseen veriryhmään, äiti voi muodostaa vasta-aineita lapsen verisoluja vastaan, mikä voi olla vaarallista. Tätä kutsutaan Rh-immunisaatioksi.

 

 

( lähde Libero )

 

Olen raskauden loppupuolella saanut anti-d- rokotteen ja toisen synnytyksen jälkeen, joka estää vasta-aineiden muodostumisen.

 

Minulla on yksi tutun tuttu, jolla ensimmäinen raskaus oli ongelmallinen rh- vuoksi ja toinen olikin jo niin vaikea, että veriä piti vaihtaa. Erittäin pelottava tilanne. Saan olla kiitollinen, että itselläni on kaikki sujunut hyvin.

 

Tänään soittelin neuvolaan ja pissahommat ok ja verikokeita ei vie vastattu. Tässä 2 viikon sisään pitäisi tulla kutsu äitiys-ja sikiötutkimusklinikalle. Siellä tehdään se nt-ultra. Itse en tosin ottanut niitä selontoja, joten turvotuksia ei katsota. Ainoastaan lopullinen laskettuaika määritellään siellä. 

 

 

 

 

87E2E2EB-97E3-4B09-A805-45486E3C3B12.png

Ps. Olen kirjoitellut np tai nt ultrasta.. kumpi se nyt sitten on virallisesti??

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *