Seksuaalisesti avoimen naisen arvo(ttomuus)

Viime vuosina naisten seksuaalisuus on tullut näkyväksi sosiaalisen median, sukupuolten välisen tasa-arvoistumisen ja erilaisten kampanjoiden myötä. Naisten seksuaalisuus ja seksuaalisesti aktiivinen nainen on Suomessa hyväksyttävämpää kuin koskaan. Tänä päivänä ei ole mikään shokki, jos nainen kertoo harrastavansa irtosuhteita tai että hänellä on fuck buddy. Itsellänikin on tapana asiallisesti vertailla omia seksikokemuksiani ystävieni kanssa, ilman että sen tarvitsee aiheuttaa punaisia poskia tai nolostunutta kikatusta. Oman kokemukseni mukaan naiset uskaltavatkin toteuttaa ja ilmaista yhä avoimemmin omaa itseään, mikä näkyy mm. rohkeutena puhua julkisesti intiimeistä asioista.

Naiseutta määrittää kuitenkin erilaiset asenteet ja kulttuurissa vallitsevat normit. Naisen seksuaalisuus on ollut pitkään tabu, joten muutokset tapahtuvat hitaasti. Seksuaalisesti avoin tai seksielämältään aktiivinen nainen mielletään valitettavasti edelleen kevytkenkäiseksi ja ei-vakavasti otettavaksi. Jopa minä itse huomaan olevani selkäytimeen iskostettujen ennakkoasenteiden vanki. Instafeediä selaillessani huomaan paheksuvani, jos näen kuvassa vähäpukeisen tai seksuaalisuuttaan esiin tuovan naisen kuvan. Heti perään häpeän omaa reaktiotani, sillä jos vastaavanlaisessa kuvassa olisi mies, pitäisin sitä rohkeana ja seksikkäänä. Ei olekaan lainkaan epätavallista joutua julkisen ryöpytyksen kohteeksi, jos nainen julkaisee somessa itsestään seksisävytteisen kuvan tai videon tai puhuu avoimesti seksielämästään. Esimerkkejä on lukuisia.

Some ja eri kampanjat (viimeisimpänä #metoo) ovat nykypäivänä tehokas liikkeellepaneva voima ihmisten asenteiden möyhentäjänä ja yhteiskunnassa tasa-arvon edistäjänä, mutta niissä on lieveilmiönsä, sillä lähes poikkeuksetta niiden aikana sorrutaan miesten ja naisten vastakkainasetteluun. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen, seksuaalisen väkivallan esiintuominen tai naisten seksuaalisuudesta avoimesti puhuminen saa aikaan myös negatiivista vastaryöppyä. On erittäin hyvä ja toivottavaa, että nämä asiat herättävät keskustelua, mutta #metoo-kampanjakin käännettiin monen suussa päälaelleen – miesten lynkkaamiskampanjaksi, vaikka tarkoitus oli tehdä seksuaalisesta häirinnästä näkyvää. 

Miksi seksuaalisesti avoin nainen sitten on edelleen eri asemassa seksuaalisuuttaan esiintuovaan mieheen verrattuna? Olen sitä mieltä, että vahva ja itsevarma nainen on uhka miehelle, mutta myös toiselle naiselle. Kyse on ennen kaikkea asennemuutoksesta. Hillittyä, neitsyttä ja perheelleen sekä miehelleen omistautunutta naista on pidetty ihanteellisena ja kunnioitettavana. Seksuaalisuutta on taas naisessa pidetty sairautena. Edelleenkin seksielämältään aktiivista sinkkunaista pidetään käytettynä, itseään epäkunnioittavana, tyhmänä tai vähintäänkin epäilyttävänä. Samanlainen mies taas on itsevarma ja kunnioitusta herättävä tosimies.

Vähentääkö seksuaalinen avoimuus naisen arvoa tai voiko hänenlaistaan ottaa vakavasti? Mä olen seksuaalisesti ulospäinsuuntautunut myös julkisesti, ja kerrankin töissä eräs työkaveri (miespuolinen) totesi, että olen erikoinen seksin suhteen, ihan kuin mies. Olen siis kuin mies, en kuin nainen, koska nautin seksistä ja puhun seksuaalisuudesta rohkeasti – sen sijaan, että eläisin selibaatissa vain koska en ole parisuhteessa. Mielestäni tämä ajatusmalli on mielenkiintoinen ja tiivistää hyvin sen, kuinka hitaasti asenteet muuttuvat. Eräskin tapailemani mies kertoi ylpeänä, että hän on harrastanut seksiä yli 40 naisen kanssa. Suuri lukumäärä oli hänelle jonkinlainen meriitti, jolla hän korosti omaa miehisyyttään. Mutta mitä jos minä olisin kertonut samanlaisen lukeman? Olisin huora, koska olen nainen. 

Suhteet Oma elämä Seksi Uutiset ja yhteiskunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.