Lauantain kalalounas

Lähikaupan kalatiskille oli ilmestynyt kasvatettua taimenta. Sitä piti tietenkin testata, kun tarjolla oli sopivan kokoinen pikkutaimen ja hintakin oli kohdillaan. Minulla on meneillään jonkinlainen fenkolikausi, joten sitä löytyy tästäkin lounaasta sekä kalan sisältä että sen vierestä.

Fenkoli-sitruunataimen

Fenkoli-sitruunataimen

  • 350-400 g taimen (tästä syötävää on noin puolet tai hieman alle)
  • fenkolin varsia
  • muutama sitruunan viipale
  • pieni pätkä mietoa chiliä
  • suolaa, pippuria
  • öljyä
  1. Kuivaa perattu taimen talouspaperilla. Tee muutama viilto nahkaan molemmin puolin.
  2. Sivele vähän öljyä kalan pintaan ja suolaa ja pippuroi hyvin sekä sisältä että ulkoa. Laita kalan sisään reilusti fenkolin varsia, muutama sitruunan viipale ja chili ohuina siivuina. Lisää sitruunan viipaleita tai mehua myös kalan päälle.
  3. Paista 180 asteessa noin 20-25 minuuttia tai pitempään jos kala on isompi.
  4. Poista täytteet ja tarjoile yksinkertaisen tomaatti-basilikasalaatin ja fenkolisalaatin kanssa.

Ruokajuomaksi sopii näin viikonloppuna esimerkiksi hapokas ja hedelmäinen Riesling tai vaikkapa tämä sopivan katkeroinen ja hedelmäinen ale:

Bryggeri Golden Ale

Levylautasella

Verneri Pohjola: The End is Nigh

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma

Energiaa viikonloppuun

Viikonloppu on hyvä aloittaa kunnon liikunnalla, jotta voi hyvillä mielin siirtyä vapaalle. Urheilun päätteeksi pitää tietenkin tankata, ja siihen tarkoitukseen sopii hyvin vaikkapa paljon hiilihydraattia ja proteiinia sisältävä pasta. Lähikaupasta mukaan tarttui trofie-pastaa, joka on klassinen peston seuralainen. Proteiinilisäksi valikoitui kananrintafilee.

Urheilijan kana-pestopasta

Purkkipestot eivät oikein maistu, ja yksinsyöjälle pienetkin purkit ovat turhan isoja. Pesto kannattaakin tehdä itse; homma hoituu parissa minuutissa, ja lopputulos on varmasti peruspurkkiruokaa maistuvampi.

Kana-pestopasta

Pesto

  • Puoli nippua basilikaa
  • 2 tl pinjansiemeniä
  • 1/2 valkosipulinkynsi
  • 1,5 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa
  • (parmesaania; itse en tässä versiossa käyttänyt)

Lisäksi

  • 100 g trofie-pastaa
  • Kanan rintafilee
  • Loraus sitruunanmehua
  • suolaa, pippuria
  1. Laita voimakkaasti suolattu (n. 10 g / litra vettä) vesi kiehumaan.
  2. Valmista pesto. Hakkaa ja hiero basilika, valkosipuli ja pinjansiemenet morttelissa tahnaksi, lisää öljy ja suola. Sekoita tasaiseksi.
  3. Mausta kananfilee suolalla ja pippurilla. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia per puoli. Purista hieman sitruunanmehua paistamisen yhteydessä. Anna vetäytyä noin 5 minuuttia foliossa mehukkuuden säilyttämiseksi.
  4. Sekoita pesto valutettuun pastaan. Leikkaa kananfilee annospaloiksi pastan päälle. Koristele esim. basilikanlehdillä.

Levylautasella

Stan Getz: Menina Moca

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma