Minun PCOS

Sanotaan, että PCO ja PCOS puhkeavat yleensä teini-iässä, aivan kuten minulla. 

Kuukautiseni alkoivat kun olin 12-vuotias, ne olivat runsaat ja epäsäännölliset. Kärsin niistä vuosia, KÄRSIN, oloni oli kuukautisten aikana aivan hirveä enkä jaksanut tehdä mitään muuta kun ottaa buranaa kipuihin. Samoihin aikoihin aloin huomaamaan, että karvojen kasvu kasvoissa nopeutui, minulle tuli tummat viikset, joita opettelin vahaamaan ja nyppimään kun muut huomasivat ne ja kiusasivat minua niistä. Olen aina ollut hieman tuhti, mutta teini-ikäisenä aloin vain lihoa lihomistani, vaikka harrastin aktiivisesti liikuntaa painoni vain kertyi. Minulla on loppumaton ruokahalu, voin syödä vaikka kuinka! Ja tietty mielellään jotain lohturuokaa eli pastaa. PCOS oireisiini on myös kuulunut mielialanvaihtelut sekä masentuneisuus. 

Olin jo lukiossa kun varasin ajan yksityiselle gynelle, jotta saisin selvitettyä mihin kuukautiseni olivat hävinneet moneksi kuukaudeksi. Lääkäri oli todella epämiellyttävä ja häntä ei sinänsä kiinnostanut mikään mitä sanoin, hän kysyi peruskysymykset, teki tutkimuksen ja antoi e-pilleri reseptin kouraan ja käski laihduttamaan. Ja minähän yritin laihduttaa, vaikka kuinka ! Erilaisilla dieeteillä, eri liikunnalla vaikka ja millä mutta kilot olivat ja pysyivät. Aikaa kului, laihduin välillä enemmän ja välillä lihoin. 

Kun menimme mieheni kanssa naimisiin ja aloimme yrittämään raskautta kävin lääkärissä monesti. Yli puolen vuoden jälkeen aloituksesta todettiin, että minulla on PCOS ja sain metformiinin tasaamaan sokeriaineenvaihduntaa. Lääkäri totesi ultrausta tehdessään, että minulla on ”Oppikirjamainen tilanne munasarjoissa, selkeät, kauniit helminauhat”. Kituuttelin pelkillä metformiineilla puoli vuotta ja kyllästyin, kun muutosta ei tapahtunut,siispä uudestaan lääkäriin sitten tuli Terolut kuvioihin ja tätä komboa pyöritellään vieläkin. 
Aloitin PT’n valmennuksessa hetki sitten, ruokavaliolla sekä liikunnalla. Ruokavalio tekee jotenkin tiukkaa vieläkin, liikunta alkaa jo sujua kivasti koko ajan parantuneita tuloksia! Toivon laihdutuksen auttavan, edes sen pienenkin ja kiertoni alkaisi heräillä aivan luonnollisesti.
Ehkä vielä joskus saan PCOS oireeni kunnolla kuriin sekä helminauhat katoamaan niin saadaan mekin oma pieni käärö.

suhteet oma-elama raskaus-ja-synnytys terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *