Äitienpäivän tunteiden spektrissä

Eilen oli äitienpäivä. Tuo päivä mielletään usein vaaleanpunaiseksi ja ruusun tuoksuiseksi. Silloin äiti saa nukkua pitkään ja muu perhe valmistelee aamukahvin ja aamupalan tuotavaksi sänkyyn. Aamukahvi ja onnittelulaulu herättävät äidin ja rakkauden hedelmät saapuvat sylit täynnä lahjoja halimaan ja pusuttelemaan omaa maailman parasta äitiä, joka tukka sotkussa ja silmät onnenkyynelissä pakahtuu kiitollisuuteen ja onneen.

Voi, miten ihanaa se olisikaan, että kaikille se olisi tällaista. Äitienpäivää edeltävä lapsettomien lauantai muistuttaa siitä, että kaikki eivät saa lapsia vaikka kuinka haluaisivat. Toiset taas valitsevat lapsettoman elämän. Ja tämä on tärkeä muistutus, mutta äitienpäivänäkin kannattaisi muistaa, että kaikki eivät nauti äitienpäivästä onnesta ymmyrkäisinä.

Joku äiti saattaa kärsiä tyhjästä sylistä lapsen menehdyttyä. Toinen äiti saattaa surra sitä, että ydinperhe on mennyt rikki ja lapsi onkin äitinsä luona vain vuoroviikoin, jos silloinkaan. Kolmas äiti saattaa surra sitä, että oma lapsi on kulkeutunut elämän syrjäpolulle ja rikollisuuden pariin. Neljännelle elämä vammaisen lapsen kanssa on välillä taistelua. Näissä tapauksissa ei onni ja ilo ole välttämättä päällimmäisenä mielessä, ei edes äitienpäivänä.

Minussa äitienpäivä herättää tunteita laidasta laitaan. Toisaalta tunnen äärimmäistä iloa, onnea ja kiitollisuutta omasta lapsestani, jonka ansiosta saan kantaa arvonimeä äiti. Oma lapsi pakottaa joka päivä katsomaan rohkeasti omia pelkoja, heikkouksia ja epätäydellisyyksiä silmiin. Se pakottaa kasvamaan, kehittymään, murtautumaan ulos omista mielen ja sydämen kahleista.

Mutta toisaalta minussa on jotain rikki syvällä sisimmässä edelleen. Äitienpäivänä tunnen myös kateutta, pettymystä, surua, epäonnistumista ja jotain sellaista, mille en oikein osaa nimeä edes antaakaan. Olen jäänyt paitsi rakastavan äidin syliä. Olen jäänyt paitsi siitä, että olisin voinut omalle äidilleni antaa kortin, jossa lukee ”Maailman parhaalle äidille”, ja oikeasti tarkoittaa myös sitä.

Kun on kasvanut sellaisen äidin varjossa, joka aiheuttaa pelkoa, epävarmuutta, inhoa sekä vihaa ja sellaisessa ympäristössä kasvaa koko lapsuutensa, se jättää niin syvän jäljen, että sitä on vaikeaa edes käsittää. Kirjailijat Katri Syvärinen ja Karita Palomäki ovat puhuneet äitihaavasta. Se tarkoittaa sitä, että lapsi kokee jääneensä jotain vaille omalta äidiltään: huomiota, rakkautta, hyväksyntää, läsnäoloa, kohtaamista. Äitihaavan jäljet kulkevat pitkään mukana.

Olen ehtinyt jo moneen kertaan luulla, että no nyt olen päässyt rauhaan omien tunteideni ja lapsuuteni kokemusten kanssa. Mutta joka kerta jostain kumpuavat ne vanhat tunteet pintaan. Niin kävi myös eilen, kun somekanavat olivat täynnä toinen toistaan onnellisempia perhekuvia, tyttäriä äiteineen halimassa ja nauramassa yhdessä, vilpitöntä ”mun äiti on oikeesti maailman paras”-tyyppistä hehkutusta. Minussa kytee syvällä kateus siitä, etten ole saanut kokea sellaista tunnetta itse. En pystynyt katsomaan niitä kuvia, en pystynyt iloitsemaan muiden puolesta.

Minussa kumisee rakkaudeton tyhjyys ja sydämeni huutaa menetykseni perään. Sitä tyhjyyttä ei täytä mikään.

 

Perhe Mieli Vanhemmuus Syvällistä

Mielialalääkkeistä

Huom! Seuraava teksti ei ole faktapohjaista tietoa vaan ainoastaan yhden yksilön kokemus mielialalääkkeiden vaikutuksesta. Jokainen kantakoon itse vastuunsa lääkkeistään tai lääkkeettömyydestään. Alla oleva teksti ei myöskään puolla tai vastusta mielialalääkkeitä.

Olen syönyt mielialalääkkeitä kahteen otteeseen elämäni aikana. Ensimmäisellä kerralla vastustelin pitkään lääkityksen aloittamista enkä uskonut niiden tekevän elämääni juuri mitään muutosta. Mutta muutos olikin käänteentekevä! Lääkkeet rauhoittivat ja hiljensivät silloin niin rauhattoman, kärsivän mieleni ja pystyin ajattelemaan selkeästi. Pystyin terapiassa kohtaamaan ne asiat, jotka aiheuttivat minussa pahaa oloa ilman, että olisin vain itkenyt hysteerisesti. Päässä vinhaa vauhtia pyörinyt ajatusruoska hidastui. Aloin saada jälleen kiinni jokapäiväisistä asioista. Pikkuhiljaa aloin saada elämääni tasapainoon.

Lääkitystä alettiin vähentää muutaman vuoden jälkeen ja ajaa alas sitten, kun halusin saada lapsen. Lääkityksen alasajo oli pelottavaa, olihan äitini kuolemansairas ja tuleva vanhemmuus ja sen mukanaan tuomat ajatusmyrskyt olivat tuntemattomuudessaan kauhistuttavia. Mutta halusin lapsen ja halusin pärjätä taas elämässä muutenkin ilman lääkkeitä. En muista, että olisin juurikaan kärsinyt minkäänlaisista vieroitusoireista tai muutenkaan reagoinut lääkkeiden alasajoon. Tuo aika elämässäni oli toki niin raskasta ja täynnä muutoksia, että en juurikaan muista mitään muutakaan.

Äidin kuolema oli aivan äärimmäisen raskasta kestää ilman lääkitystä, ja varsinkin hautajaiset. Jos vain olisi ollut mahdollista niin olisin halunnut hautajaisiin vähintään kourallisen rauhoittavia, joita olisin voinut popsia kirkonpenkissä ja muistotilaisuudessa kuin pastilleja. Mutta olin viimeisilläni raskaana, joten tietenkään se ei ollut vaihtoehto. Olin lähes hysteerinen hautajaisissa, jouduin pinnistelemään kaikkeni, etten olisi murentunut hienoksi hiekaksi arkun päälle.

Parantumiseni jatkui, kävin terapiassa puhumassa ulos pahaa oloani; vihaa, katkeruutta, epäonnistumista. Kuten olen aiemmin kertonut, jouduin turvautumaan mielialalääkitykseen uudelleen lapseni ollessa parivuotias. Silloin tunnistin itsessäni sen, että seinä oli jo noussut niin korkeaksi, ettei siitä yli päässyt pelkällä jutustelulla. Mielen ajatusruoska oli jälleen liian armoton. Ja lääkkeet toivat jälleen kaivatun avun. Pystyin nostamaan itseni ylös.

Lopetin lääkityksen jälleen jokin aika sitten. Tunsin, että nyt olisin jälleen valmis kokeilemaan elämää ilman. Raakana, aitona, kaikkine iloineen, suruineen ja kuormituksineen. Aloin olla hieman kyllästynyt siihen, että lääkkeet veivät terävimmän kärjen kaikilta tunteilta. Itkun ne ovat kummallakin kerralla blokanneet lähes kokonaan. Tunsin, että minulla on viimeistään nyt oikeanlaiset työkalut vaikeiden tunteideni kohtaamiseen ja käsittelyyn. Kuvittelin, että olisin ne pahimmat demonini jo kukistanut.

Mielialalääkkeiden alasajo alkoi ja kaikki tuntui hyvältä. Lääkitystä tiputettiin maltillisesti, lääkärin ohjeiden mukaan. Olin luottavainen, että lääkkeetön elämä menisi hyvin. Mutta viikko sen jälkeen, kun lääkkeet oli kokonaan lopetettu, alkoivat vieroitusoireet.

Ensin tulivat kamalat huimauskohtaukset. Ne alkoivat aivan yllättäen kesken  työpäivän. Istuin ja näpyttelin koneella ja sitten tuntui, kuin koko elämä olisi heittänyt voltin. Ja toisen ja kolmannen. Tuntui, kuin olisin joutunut kuivausrumpuun. Päässä pyöri, kylmä hiki nousi otsalle ja mietin jo hetken annanko ylen. Onneksi en sentään. Mutta seuraavat pari viikkoa pääni heitti vähän väliä kuperkeikkaa. Lenkillä käydessä  tuntui huimauskohtauksen iskiessä välillä siltä, että lähden kävelemään vahingossa pystysuoraan ilmaan.

Kun huimauksista päästiin niin alkoi itku. Kaikesta pienestäkin silmät täyttyivät kyynelistä, olipa sitten kyseessä lasten elokuva, mainosmusiikki tai pelkästään häivähtävä ajatus jostain haikeasta. Tuntui, kuin olisin itkenyt kaikkien niiden vuosien edestä, joina lääkitys oli padonnut itkuni. Ehkä niin olikin.

Tajusin, että en ollutkaan niin ”terve” ja ”vahva” kuin luulin. En ehkä kuitenkaan ollut saanut kaikkia demoneitani kukistettua. Olen tutkiskellut tunteitani ja miettinyt, mistä itkuni kumpuaa. Huomaan, että kyseessä ovat ikivanhat haavat. Ne samat asiat, jotka ovat kulkeneet mukanani ja olleet osa totuuttani lapsuudesta ja nuoruudesta saakka. Ne kertovat minun olevan huono, epäonnistunut, arvoton, ruma, epäkelpo.

En anna niiden olla totuuteni enää. Aion kohdata ne rohkeasti, ilman lääkkeitä.

Hyvinvointi Oma elämä Mieli Terveys