Suussasulavat suklaakeksit

Ensi kosketukseni näihin kekseihin oli, kun sain tuparilahjaksi lasipurkin, joka sisälsi kuivat aineet kauniina kerroksina ja ohjeen, kuinka niistä saa suussasulavia keksejä. Pistin hyvän idean kiertämään ja vein itse ystävänpäivälahjaksi vastaavan purkin. Lahjan saaja muisti herkulliset keksit (oli saanut maistiaisia silloin aiemmin), mutta purkin sisältö ei ollut enää näin reippaan puolen vuoden jälkeen ihan parhaimmassa leivontakunnossa. Siispä hän pyysi minua leipomaan keksejä synttäreitään varten. 🙂 

20131116_0012p.jpg

 Suussasulavat suklaakeksit 

1 muna

150 g pehmeää voita

200 g vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa

3 tl tummaa kaakaojauhetta

60 g kaurahiutaleita

120 g ruokosokeria

120 g taloussokeria

100 g tummaa suklaata rouhittuna

70 g pätkiksiä

85 g ranskanpastilleja

Vaahdota voi ja muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voiseoksen joukkoon. Pyöritä taikinasta palloja ja litistä niitä hieman pellille. Paista uunissa 175 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa, sillä keksit ovat todella pehmeitä heti uunista tullessaan.

Lopputuloksena ihanan pehmeitä ja vastustamattomia keksejä suklaan ystäville. Keräsivät kovasti kehuja synttärijuhlissa. ;>

Hetken kaivelun jälkeen löysin vielä alkuperäisen reseptinlähteenkin. Kaikki kunnia Kirjeitä kaakaopurkissa -blogille!

koti ruoka-ja-juoma

Yön yli sämpylät

Mietin mitä leipoisin naapureille kiitokseksi hyllynripustusavusta, kun vastaani tuli taas yksi resepti yön yli jääkaapissa kohoavista sämpylöistä. Mikä sen ihanampaa kuin saada heti aamusta tuoreita sämpylöitä? Siispä testiin lähti variaatio Veikeän Verson ja Sikke Sumarin sämpyläresepteistä.

20131025_0020m.jpg

 Yön yli sämpylät (14 kappaletta)

7,5 dl kylmää vettä

25g tuorehiivaa

1,5 tl ruususuolaa (vähän vähempikin olis riittänyt)

3 dl ruisjauhoja

3 dl sämpyläjauhoja

n. 6,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola veteen. Lisää jauhoja vähän kerrallaan. Taikinan on tarkoitus jäädä löysäks. Tähän voi laittaa mitä vain jauhoja kaapista löytyy. Sikke suosittelee kuitenkin pitämään vehnän määrän puolena, jotta ajat ja lämpötilat pysyvät samana. Laita taikina jääkaappiin yöksi leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä peiteltynä.

Aamulla kauho taikinasta isoilla lusikoilla sämpylöiksi sopivia kekoja pellille. Paista sämpylöitä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia. Älä säikähdä sämpylöiden kovaa kuorta, sen kuuluukin olla rapea. Sisältä löytyy kuitenkin ihanan pehmeä yllätys. Älä peitä sämpylöitä liinalla tai säilö niitä muovipussissa, jotta kuoren rapeus ei katoaisi. Ja ei kun herkuttelemaan heti aamutuimaan!

Ensi kertaa varten täytyy varata kaappiin myös Veikeän Verson käyttämää kaurajauhoa.

koti ruoka-ja-juoma