Koulun aloitusta Tallinnan kautta

On kulunut varmaankin tarkalleen vuosi siitä, kun viimeksi kävinkään Virossa ja tällä välin Tallinassa on keretty huolestumaan suomalaisten turistien kadosta ja koko maassa laskettu alkoholiveroa (luultavasti tähän edelliseen asiaan mitenkään liittymättä). Myöskin ns. kevytkannabis on nostettu esiin ihan hiljattain ja saatu sen ympärille aloitettua ennakkoluulotonta, mutta laillista yritystoimintaa.

Puuttumatta nyt aivan erityisesti oivalluksiin siitä, miten turret tulee huomioida myös sunnuntaisin ja jopa kesälomien aikaan, niin uskaltaisin väittää, että Tallinnassa tähän asiaan tunnutaan suhtautuvan pragmaattisemmin kuin Helsingissä. Ehkä kyse on siellä pienyrittäjien tarpeesta elantoon tai sitten lakia ja määräyksiä nikkaroivien tajusta tätä tarvetta kohtaan.

Vaikkakin Tallinna on muuttumassa ja muuttunut siloitellummaksi, on sieltä vielä mahdollista löytää rosoistakin pintaa. Itseäni viehättävät neukkuajan jäänteet esineissä ja sellaiset tarinat, joita sen ajan eläneet kertovat. Molemmissa ilmenee jonkin verran epätarkkuutta autenttisuuden suhteen, mutta ennen muuta itse pidän viihtymisestä. Antiikkiesineissä erityisesti vanhat mitalit ja merkit monesti saattavat sisältää hurjia, yksityiskohdiltaan hämäriä tarinoita, mutta totuus paljastuu sitten hiukan valjummaksi.

Esimerkkinä kerrottakoon kauniista merkistä, jonka myyjä kertoi tulleen myönnetyksi henkilölle, joka oli palvellut kymmenen vuotta sotalääketieteen parissa Neuvostoliiton hyväksi. Toki sirpin ja vasaran puuttuminen saattaisi jo indikoida muuta, mutta valitettavasti isäni oli pitkän linjan verenluovuttaja, joten tunnistin kyllä varsin hyvin, mistä oli kyse. En tiedä olisiko 12 euroa ollut kova hinta lätkästä, koska onhan sen edestä joku joskus vuodattanut ämpäritolkulla omaa vertaan, mutta vastaavan merkin satuin joskus näkemään myös Kantsussa kirpparilla myynnissä kahdella eurolla. En halunnut kuitenkaan antiikkikauppiasta alkaa laittamaan tilille paskanpuhumisestaan, koska hän viihdytti minua huomattavasti enemmän, pitäessään minua hyväuskoisena.

Telliskiven sunnuntaiset kirpparitapahtumat ovat tehneet tilaa myös muulle, mutta edelleen on mahdollista ostaa kaikkea pientä ja kiinnostavaa suoraan pressulle esille pantuna. Itselleni jäi mukaan mm. Ladan merkki, jonka ympärille lupasin lapselleni rakentaa koko auton. Toivon, että hän unohtaa tämän seikan, sillä vaikka myynnissä näyttikin olevan melkoinen määrä alkuperäisosia ko. Kulkupeliin, niin kykyni auton kokoonpanolinjalla vertautuu lähinnä eräällä videolla näkemääni Jack Kerouacin humalaiseen lastenlorun resitointiin: ”The neckbone connects to the collarbone, the collarbone connects to the other bone..”

En tietenkään ole mikään Viron sisäpolitiikan asiantuntija, mutta ulkopuolisen silmin vaikuttaisi siltä, että siellä on sallittu yhtäläinen oikeus välistävetoihin myös tavalliselle ihmiselle, eikä ainoastaan hyväveliverkostoa ylläpitäville poliittiselle tahoille, joiden ensisijainen huolenaihe on globaalien suuryritysten osakkaiden tarpeissa. Ongelma ei vaikuta olevan se, että ihmisillä on elämää, joka ei sovi toisen ihmisen käsitykseen normaalista- Se on oikeasti suomalainen ongelma, että kaikki ”toisin eläminen” on toiselle aina väärää. Niin kauan kuin jokainen ennemmin kiinnittää huomiota jonkun toisen väärään elmäntyyliin kuin omaansa, on mahdotonta edes aloittaa tolkullista keskustelua suvaitsevaisuudesta, koska sitä ei vain ole.

Mutta siis.. Tallinnassa käyminen ei enää vähään aikaan ole tuntunut matkustamiselta muuten kuin vapauden vuoksi, onkin varmaan suositeltavaa jatkaa matkaansa etelämmäs. Etsiä sitä vapautta entistä syvemmältä. Sieltä missä turismi ei samalla tavoin lyönyt leimaansa kaupankäyntiin ja ihmisten ilmeisiin. Kannattaa silloin mennä Liettuaan saakka, jos aikaa on, mutta mikäli tahtoo vain käväistä ja poistaa ikävänsä Tallinnaan, on tietenkin mukava vain katsoa sitä paremmin tekemistä. Tarkoitan tällä sitä, että vaika itseänikin ärsyttävät koko jalkakäytävän leveydeltä vyöryvät venäläisseurueet Helsingissä, en pistäisi pahakseni, vaikka joku nyhtäisi heiltä rahat hiukan tehokkaammin. Ja tämä tehtäsiin jopa lakiin ja kaupungin järjestyssääntöihin kirjatulla siunauksella. Se toisi hiukan enemmän mahdollisuuksia myös meille, jotka elämme öisin. Jos Helsingissä on muutama kauppa ja yksi apteekki, jotka ovat auki 24h, niin miksi ei julkinen liikennekin voisi palvella myös samalla periaatteeella. Munkkiniemeen pääseminen 2.00-4.00 välisenä aikana ei voi olla vain äärettömän huonoksi saadun taksijärjestelmän varassa. Ja muuallakin Helsingissä on elämää kuin sporareittien varrella, miksi se pitää rampauttaa mahdollisimman tehokkaasti erityisesti kesällä, kun alkuasukkaatkin olisivat enemmän liikekannalla? Miten on niin tolkuton ajatus pidentää vuorokautta ihmisten elämänrytmiin sopivaksi. Miksi ennemmin sopeuttaa ihmisiä jatkuvaan kesä- tai talviaikaan ja sitten länkyttää paskaa siitä, kumpi olisi kansantaloudellisesti järkevämpää pitää pysyvästi? Antakaa ihmisten elää ja eläkää itsekin.

Ei ihan Tesla
Keihäänkärkesi kuka ties
Nähtävyyksiä
Kulttuuri Kirppislöydöt Ostokset

Hömppä on helppoa kuolemattomuutta

Olen kiinnostunut julkkiksista ja siitä mikä ruokkii julkisuutta. Nykyaikana ihminen tai yritys tarvitsee välttämättä julkisuutta menestyäkseen, muun väittäminen on valehtelua. Ajasta jollon sinut teki kuolemattomaksi kylän torille pystytetty patsas on nyt kulunut sellainen karkeasti arvioiden parituhatta vuotta. Nykyään käytännössä jokaisella on mahdollisuus saada oma kokemuksensa kuolemattomuutta ja helpoin tie on se viidentoista minuutin julkisuus, josta jo Andy Warhol visioi.

Kokoelma

Henkilökultin synnyttäminen silti on vaikeaa, mutta melkeinpä ilman minkäänlaista osaamista voi ihminen päätyä lehteen, levylle ja kirjailijaksi. Rajoituksena on vain sattuma ja oma harkinta. Jokainen yrityskin unelmoi siitä julkisuudesta, jota voi hamuta ja heille keinona kuolemattomuuteen on tietenkin oman brändin tuotteistaminen ad infinitum. Suomalaisesta osaamisesta ikuisuuteen jäävät ainakin Rovio ja Duudsonit. Käytännössä minkätahansa tuotteen löytäminen, olipa kyse hammasharjasta taikka pehmolelusta on mahdollista näillä nimillä. Ja keräilijä kohtaa jälleen ongelmana vain tilanpuutteen 😀

Itse olen keskittynyt myös suomalaisten julkkisten tuottaman roskan keräilemiseen ja sitä olen saanut hankittua aivan uskomattomista lähteistä. Joskus on apuna olleet työn kautta syntyneet ihmissuhteet ja  joskus se, että jonkun on ollut virhearvion jälkeen pakko päästä eroon jo valmistetuista hyödykkeistä. Se seikka ,että minulla on X määrä Martina Aitolehden omaa levyä on sekä Universalin että Anttilan (R.I.P.) virhearvioiden ansiota. En maksanut miehen korkuisesta levypinosta juuri mitään 😉 Harvinaisempi onkin sitten Martinan ja Marikan signeerattu yhteissinkku Salarakkaat, vaikka senkin sain aliarvostuksen johdosta itselleni tuopilla keskinkertaista olutta.
Martina Aitolehti
Henkilökulteista itselleni aidosti vakavan kunnioituksen kohteena ovat esimerkiksi artistit Kurt Cobain, Jim Morrison tai Bruce Lee, jotka tuskin olisivat eläissään voineet kuvitella sitä, mitä heistä konkreettisesti tehdään kuolemansa jälkeisessä maailmassa. Suomalaisista julkkiksista ihailen suuresti Katariina Souria, joka aluksi on hämmentänyt minua kauneudellaan, myöhemmiin älyllään. Hän yksinkertaisesti loi sen ikonisen kuvan Kata Kärkkäisestä, joka minuakin kiehtoi keskenkasvuisena, mutta sitten löysin myös sen kaiken muun. Hänen osanaan toki on ollut armoton taistelu tulla vakavastiotetuksi, koska se miten ilmiö on syntynyt on ollut niin vahvasti määrittävää.
KAta Kärkkäinen PlayboyKuitenkin on sanottava, että jos suomalaisuutta on henkilönä joskus määrittänytkin Mannerheim, olisin tänä päivänä valmis nostamaan siihen rinnalle juurikin Rovion ja Angry Birdsit tai Katariina Sourin Kata Kärkkäisen. Totta kai on paljon muutakin ihmettä ihmeteltävää, mutta minusta on kiinnostavaa se, että aidosti älykäs nainen oli minulle se hahmo, joka johti minut alun alkujaan julkisuuden pohtimiseen vuosikymmeniä ennen tätä päivää. Yleensä julkkis-sanaan sisältyy se negatiivinen lataus, mutta minusta se on vain niiden aiheuttamaa, jotka tavoittelevat tätä statusta ilman henkilökohtaista substanssia. Ei niiden, jotka ovat häikäiseviä ilman selittelyitäkin.

Maailma ilman värejä olisi kammottava, maailma ilman niitä sisältöjä, jotka törmäävät julkisuuteen olisi tylsä. Kuitenkin tahdon tuoda esiin sen seikan, että myös negatiivinen julkisuus luo ilmiöitä, jotka tullaan muistamaan, kun puhutaan uuden vuosituhannen alusta. En usko, että yhdenkään suomalaisen poliitikon kyky olla kiinnostava tulee nousemaan esiin sadan vuoden päästä, mutta kun minä joskus teen tiliä kohtaamistani ilmiöistä, jotka muistan 2000-luvulta, muistan käyneeni Tuksun keikalla ja lukeneeni Seiskasata about kaiken Matti Nykäsestä. En usko eläväni sadan vuoden päästä tästä, mutta en myöskään usko, että edes viiden vuoden päästä muistaisin, kuka oli mikäkin ministeri vuonna 2017 😉
 

Angry Birds maskotti

 

Muoti Höpsöä Uutiset ja yhteiskunta Ostokset