Äppelpaj och höstbalkong // omenapiiras ja syysparveke
I måndags var det ännu varmt ute. Eller det var varmt med en tunn jacka och då solen tittade fram. Tydligen har vädergudarna igen bestämt sig för att hoppa över en lång och varm höst och gå direkt till vintern. Hmpf! Detta var nog inte vad jag beställt. Men man får ta det som kommer.
Till en perfekt fikastund hör till en perfekt och god efterrätt, eller hur? Vad är inte bättre då än en smarrig äppelpaj gjord på smulpajsdeg. Reseptet är super enkelt och för att göra den hälsosammare ersatte jag sockret med Stevia och vetemjölet med fullkornsmjöl. Kalorier innehåller pajen fortfarande, men en aning mindre än den skulle ha kunnat 😉
Till smulpajsdegen behöver du:
100g smör, 1,5 dl havregryn, 1,5 dl fullkornsmjöl och 2 msk Stevia.
Smält smöret och häll i resten av de torra ingredienserna.
Skär sedan upp ca 6 stycken medelstora äppel i skivor och placera dem i en pajform. Desto mer äppelskivor, desto fylligare paj. Strö över äpplen ca 3 msk Stevia och 2msk potatismjöl. Smula över smuldegen och grädda i 225 grader 15-20 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Svårare än så är det inte. ♡
Maanantaina ulkona oli vielä suhteelisen lämmintä, mikäli päällä oli ohut takki ja istuskeli auringossa. Sääjumalat eivät taida kuitenkaan olla puolellamme tänäkään vuonna, sillä jo on sen verran viileetä että talvitakin on joutunut kaivamaan esille. Hmpf! Tätä en tilannut.
Täydelliseen kahvitteluhetkeen kuulu täydelinen leivonnainen. Ja mikä olisi sen parempi kuin leipoa syksyn omenasadosta saaduista omenista herkullinen piirakka? Oma respetini on sikahelppo ja nopea. Tällä kertaa kokeilin jopa hituisen terveelisempää vaihtoehtoa kun korvasin sokerin Stevialla ja vehnäjauhot täysjyväjauhoilla. Hiilareita toki piiras edelleenkin sisältää mutta ei suinkaan niin paljon kuin olisi voinnut ;)
Murotaikinaan tarvitset:
100g voita, 1,5 dl kaurahiutaleita, 1,5 dl täysjyväjauhoja, 2 rkl Stevia.
Sulata voi ja lisää kuivatuotteet.
Tämän jälkeen viipaloi noin 6 keskikokoista omenaa ja aseta viipaleet piirakkavuokaan. Ripottele omenapalojen päälle noin 3 rkl Stevia ja 2 rkl perunajauhoja. Levitä murotaikina omenoiden päälle ja paista 225 asteessa, 15-20 minuuttia.
Tarjoille vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Sen vaikeampaa sen ei tarvitse olla. ♡