Foccacia
Jag trivs inte det minsta i köket men ibland kan det hända att jag bakar något smått, då inspirationen och motivationen sätter fart 😉 Föraa veckan bakade jag för andra gången foccacia (!). Testade denna gång att baka den på fullkornsmjöl och precis lika gott, om inte lite bättre, blev det som med vetemjöl.
För ett stort bröd behöver du:
4 dl vatten
50 g jäst
2 tl salt
1 tl socker
7 dl fullkornsmjöl
4 msk olivolja
På degen:
2 tsk fingersalt
färsk rosmarin
2st vitlöksklyftor
ca 10 svarta oliver.
Värm upp vattnet till 37grader och lägg i jästen, saltet och sockret. Rör i hälften av fullkornsmjölet samt olivoljan och rör om. Tillsätt resten av mjölet och knåda degen i ca. 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 20 minuter. Smörja ungsplåten med olivolja och platta degen på ungsplåten så att den blir ca 2 cm hög. Strö på brödet fingersaltet, svarta oliver, rosmarin och hackad vitlök och låt jäsa 30 minuter under en bakduk. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter. Servera som varm med färskost.
Edit// Nyt on suomekielinen osa jäänyt bitti-avaruuteen. Noh, pieni kielikylpy ei ole koskaan pahasta ;) Foccacia on minun lempparileipä tällä hetkellä.