Ensimmäinen käynti psykiatrilla

Kävin viime viikon keskiviikkona psykiatrilla. Olin jonkin verran googletellut aihetta etukäteen ja pääasiassa psykiatreista tunnutaan kertovan ikäviä kokemuksia. Mun kokemus oli kuitenkin oikein positiivinen.

Aluksi luonnollisesti kerroin aika paljon samoja juttuja, kun mitä psykoterapeutillekin kerroin viikkoa aiemmin. Vähän hän kyseli tarkentavia kysymyksiä lapsuuteeni ja nuoruuteeni liittyen ja lopuksi sanoi, että hänen mielestään mulla on kyllä hyvät kriteerit Kelan tukemaa terapiaa varten.

Mistä psykoterapeutti?

Sain hyvät neuvot, että miten lähden terapeuttia etsimään. Kelan sivuilla voi hakea palveluntarjoajia, mutta kun aiemmin kävin sivuilla, niin koin hankalaksi sen, että en tiedä mitä menetelmää haluaisin terapeutin käyttävän. Psykiatri suositteli mulle psykodynaamista menetelmää, missä käydään paljon läpi juurikin lapsuutta. Hän koki, että pystyn hyvin puhumaan tunteistani ja kokemuksista ja tämä menetelmä palvelisi mua. Myös kognitiivinen- ja ratkaisukeskeinen terapia voisi olla ihan hyvät.

Torstaina ryhdyin heti toimintaan ja laitoin sähköpostia 30:lle psykoterapeutille, jotka Kelan sivuilla olivat ilmoittaneet käyttävänsä psykodynaamista menetelmää. Perjantaina ehdin saamaan 14 kpl kiitos yhteydenotosta, mutta en pysty ottamaan uusia asiakkaita -sähköpostivastausta ja 1 kpl soitatko minulle, minulle mahtuu uusi asiakas -vastaus. Olin sähköpostiin laittanut hieman itsestäni ja asioista, mitkä siellä lapsuudessa ja nuoruudessa kummittelee ja muutama terapeutti kommentoi niitä lyhyesti ja toivoi, että jaksan etsiä itselleni terapeutin.

Tutustumiskäynti sovittu

Viikonlopun ja tämän aamun aikana tuli vielä muutama kieltävä sähköposti ja yksi, joka pystyisi alkuvuodesta ottamaan asiakkaan ja sitä ennen onnistuisi tutustumiskäynti. Häneen en ole vielä ottanut yhteyttä,  mutta tuo perjantaina vastannut sai multa tänään puhelun ja olen menossa tutustumiskäynnille  kahden viikon kuluttua. Jännää, pelottavaa ja hieman ahdistavaakin. Toivon, että jompi kumpi näistä tuntuisi hyvältä, toinen on mies ja toinen nainen. Kävin naispsykoterapeutilla ja miespsykiatrilla, kummallekin oli ihan yhtä helppo puhua.

Tammikuun alussa menen psykiatrille uudestaan ja sitä varten sain kotiläksyksi täyttää muutaman masennustestin. Tuolloin teemme Kelalle hakemuksen, toivottavasti mulle on terapeutti valittuna, siihen asti maksan mahdolliset käynnit kokonaan omasta pussista.

Olo on edelleen ollut tosi itkuinen. Jotenkin noiden parin keskustelun jälkeen olen paljon enemmän alkanut kelaamaan juttuja ja tehnyt erilaisia oivalluksi. Tällä hetkellä olen jotenkin tosi vihainen siitä, että mun lapsuus oli sellainen, kun oli ja samalla tyytyväinen, että olen vihdoin tajunnut sen! Mua on kohdeltu väärin ja epäreilusti ja mä olen kantanut sitä taakkaa vuosikymmeniä. Nyt mä toivottavasti vähitellen pääsen keventämään sitä taakkaa, mutta raskas tie se varmasti tulee olemaan.

Toistuva masennus?

Alustava diagnoosi oli toistuvan masennuksen elpymävaihe eli psykiatri mun tarinan perusteella näki, että mulla on ollut masennusjaksoja myös aiemmin ja niin mä kyllä itsekin koen. Olen ollut nuori aikuinen, kun muistan ensimmäisen kerran olleeni pitkään tosi allapäin. Siitä on yli 20 vuotta. Ehkä nyt on korkea aika tehdä asialle jotain?

-S-

Hyvinvointi Mieli Syvällistä

Ensimmäinen käynti psykoterapeutilla

Kävin eilen ensimmäisen kerran psykoterapautilla, varasin ajan yksityiselle, kun halusin päästä heti asiaan kiinni.Oli kyllä aika raskas kolme varttia. Parin kysymyksen jälkeen aloin jo avautumaan äiti-suhteestani, mikä on varmasti se isoin ongelma mulla. Koen, että vaikeuteni näyttää tunteitani ja puhua niistä, on peräisin sieltä lapsuudesta. Lapsuudessa ja nuoruudessa on sattunut asioita, mitä en ole silloin pystynyt ja osannut käsitellä ja olen vain jollain tavalla kovettanut itseni ja oppinut sullomaan kaiken muunkin jonnekin piiloon.

Sain vahvistusta sille, että kokemani asiat ovat olleet isoja ja mulla on oikeus olla niistä surullinen. Olen aina ollut huono pyytämään apua, kaikki on yritetty tehdä aina itse tai sitten olen jättänyt leikin kokonaan kesken. Nyt on sellainen olo, että en enää halua ja jaksa selviytyä itse, mun ei tarvitse! Mä voin pyytää ja saada apua!

Minä, joka en ikinä itse muiden nähden tirautin terapeutin tuolissa useamman kyyneleenkin, aluksi niitä pidättelin kyllä pitkään. Tämä on varmasti se yksi syy, miksi en vaikeista asioista halua/pysty puhumaan, mua alkaa itkettämään ja se on vaan mulle tosi vaikeaa.

Kokemus oli hyvä, sen jälkeen olo oli kyllä tosi surullinen, mutta se kuulunee asiaan. Terapeutti suositteli uusintakäyntejä, mutta ikävä kyllä hänelle ei voi mennä Kelan yksilöterapiaan eli sen suhteen valitsin ehkä vähän huonon terapeutin. Omalla rahalla voisin tietysti hänellä käydä,  mutta ei mulla taida siihen olla taloudellisesti oikein mahdollisuutta, pääsisin aika harvoin ja koen, että tarvetta olisi käydä kyllä säännöllisesti.

Ensi viikolla menen psykiatrille ja toivottavasti sen jälkeen olen viisaampi jatkon suhteen. Olen toki jo katsellut Kelan hyväksymiä terapeutteja, mutta kyllä se aika raskaalta tieltä tuntuu etsiä sopivaa, moni ei tunnu uusia ottavan. Mietin, että kuinka vaikea tämä prosessi on vaikeasti masentuneelle, itse olen kuitenkin ihan toimintakykyinen ja kykenevä terapeuttia etsimään.

Hyvinvointi Mieli Terveys