Banh mi -patongit
Yhtenä aamuna meillä syötiin aamiaiseksi banh mi -patonkeja, jotka tulivat tutuiksi viime keväisellä Vietnamin matkalla. Vietnam on ollut jo jonkun aikaa minun ruokamaasuosikki. Aika harvoin muuten käy niin, että kun on ruokarakastunut johonkin maahan ja päätyy kyseiseen paikkaan lomalle, ei ole viikon parin jälkeen täysin kyllästynyt maan ominaismakuihin. Vietnamin makuihin en ainakaan minä ole onnistunut kyllästymään, onneksi.
Banh mi -sämpylöissä tiivistyy Vietnamin maut: tuoreita vihanneksia, yrttejä, limeä, kalakastiketta. Näitä voi tehdä jos jonkinmoisilla sisällöillä, mutta päälle pitää ehdottomasti puristaa limeä ja pirskottaa kalakastiketta. Ihanneolosuhteissa porkkanat voisi marinoida riisiviinietikan, suolan ja sokerin seoksessa, mutta ilmankin maistuu hyvältä.
Banh mi -patongit kahdelle:
yksi pitkä patonki tai kaksi pienempää
porkkana tikuiksi leikattuna
pätkä kurkkua tikuiksi leikattuna
kaksi kanan rintafilettä
korianteria
tuoretta chiliä suikaloituna
(thaibasilikaa, minttua)
lime
kalakastiketta
Paista kana pannulla kypsäksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Siivuta kana patongin sisään mahtuviin palasiin. Leikkaa patonki sivusta auki ja täytä tikuiksi leikatulla porkkanalla, kurkulla, kanalla, chilisiivuilla ja korianterinlehdillä. Vietnamilaisittain sisään voisi laittaa myös thaibasilikaa tai minttua. Yrttejä kannattaa laitta reilusti. Lopuksi sisus maustetaan limellä ja kalakastikkeella.