Madeira
Vietimme poikaystäväni kanssa Madeiralla ihanan lomaviikon elokuun puolivälissä. Matkakohteeksi valikoitui Madeiran suurin kaupunki Funchal ja hotellina palveli moitteettomasti neljän tähden Four Views Baia -hotelli, josta oli upeat näkymät kaupunkiin ja merelle. Mietimme aluksi ostavamme erikseen lennot ja hotellit, mutta Aurinkomatkojen lomapaketti tuli useita satasia halvemmaksi kuin pelkät lennot Helsingistä monien mutkien kautta Funchaliin. Vaikka pakettimatkat jo ajatuksena aiheuttavat meikäläiselle hieman vilunväristyksiä, oli suorat lennot Helsingistä Madeiralle Finnairin koneella, lentokenttäkuljetukset sekä hotellimajoituksen sisältävä pakettimatka tällä kertaa oikein hyvä valinta.
Tässä postauksessa ajattelin esitellä joitain yleisiä juttuja Madeirasta ja Funchalista, ja erillisissä postauksissa tulee lisää asiaa muutamasta retkestä, joita teimme lomalla.
Madeiran maisemaa hallitsevat punakattoiset, valkeiksi kalkitut asuinrakennukset sekä silmänkantamattomiin jatkuva valtameri.
Sijainti
Portugaliin kuuluva Madeiran saariryhmä sijaitsee Atlantin valtameressä noin 600 kilometrin päässä pohjois-Afrikan rannikosta. Madeiran saariryhmän pääsaari on Madeira, mutta saariryhmään kuuluu myös kauniista hiekkarannastaan kuuluisa Porto Santon saari sekä sitä ympäröivät pikkusaaret. Me matkustimme saariryhmän suurimmalle saarelle, Madeiralle, joka on vain 57 kilometriä pitkä ja 22 kilometriä leveä. Pienestä pinta-alastaan huolimatta Madeiran saariryhmän saarilla asuu yli 250 000 asukasta, joista pelkästään Funchalissa yli 100 000.
Madeira sijaitsee aikavyöhykkeellä UTC (kesällä UTC+1), joten Madeiralla kello on 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa.
Madeira sijaitsee subtrooppisella alueella ja lämpötilat pysyttelevät kesällä miellyttävässä 25 asteen tuntumassa. Lomamme aikana oli puolipilvinen sää, joka oli pelastus, sillä välillä pilvipeitteiden lomasta suoraan porottava aurinko oli polttavan kuuma ja ilma tuntui niinä hetkinä jo suorastaan epämiellyttävältä, sillä ilmankosteus on Madeiralla korkea.
Madeira on suurten kontrastien saari – ainakin mitä tulee talojen kuntoon. Keskusta-alueellakin saattoi sijaita aivan romahduskuntoisia ja keskeneräisiä taloja vierivieressä viimeisen päälle hoidettujen palatsien kanssa.
Hintataso
Koska Portugali kuuluu euroalueeseen, myös Madeiralla käytetään euroja. Madeiran hintataso on elintarvikkeiden osalta huomattavasti edullisempi kuin Suomessa, joten ruokaostoksista tai ravintolaillallisista ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Tuontitavara (ulkomaiset elintarvikkeet, vaatteet, elektroniikka yms.) ovat saman hintaisia kuin Suomessa. Esimerkiksi 5 litran vesikanisteri maksaa hypermarketissa euron, ja illallisen alkupaloineen ja juomineen saa kahdelle 40 eurolla. Myös bussilla kulkeminen on edullista: paikallisliikenteen lippu maksaa noin 1,80e.
Vasemmalla: vehreä kävelykatu Funchalin keskustassa. Ylhäällä oikealla: lomamme aikana vietettiin katolisen kirkon juhlaperinteisiin kuuluvaa Neitsyt Marian taivaaseenastumisen muistopäivää, jonka kunniaksi kokonaisia kyliä oli koristeltu värikkäin kukkakoristein. Alhaalla oikealla: Funchalin kauppahallin keskellä oli katoton aukio, jossa päivää paistattelivat ihanat pinkit kukat.
Ostokset
Harkitsemisen arvoisia madeiralaisia tuliaisia ovat makea madeiraviini, rommista valmistettu paikallinen poncha -juoma, korkkiasusteet, keramiikka ja erilaiset käsityöt. Jos vaatteiden shoppaileminen kiinnostaa, kannattaa suunnata suuriin ostoskeskuksiin La Vie:hin tai Forum Madeira:an, josta löytyy kaikki suurimmat ketjuliikkeet. Myös keskustan alueella on paljon pikkuliikkeitä, joten, jos on intoa ja aikaa kierrellä, löytää varmasti jotain ostettavaa.
Funchalin vanhan kaupungin kujia reunustivat koristeellisesti maalatut ulko-ovet.
Kielitaito ja palvelu
Hotellissa, kaupoissa ja ravintoloissa kohtaamamme henkilökunta osasi englantia hyvin, mutta reittiohjeiden/neuvojen kysymiseksi pysäyttämistäni paikallisista kukaan ei osannut englantia. Sanaakaan. Kaikki olivat kuitenkin innokkaita ja ystävällisiä auttamaan, vaikka yhteistä kieltä ei löytynytkään. Palveluammateissa olevat madeiralaiset olivat hyvin ystävällisiä ja aurinkoisia – lukuun ottamatta hypermarkettiketju Pingo Docen kassahenkilökuntaa, joidein ilmeistä, dramaattisesta huokailusta ja silmienpyörittelystä päätellen asiakaspalvelu oli heidän mielestään maailman hirvein työ. Kohtaamamme taksikuskit, retkioppaat, autonkuljettajat, myyjät ja respan asiakaspalvelijat olivat kuitenkin aina valmiita auttamaan, ja Madeiralla vallitsee hieman letkeämpi ja rennompi palvelukulttuuri kuin Suomessa.
Funchalin vuonna 1514 valmistunut tuomiokirkko sijaitsee aivan kaupungin ytimessä.
Nähtävyydet
Madeira itsessään on jo nähtävyys; älyttömän kaunis ja vehreä saari valtameren syleilyssä. Madeiralla on aivan valtavasti näkemistä ja kokemista, ja yhden reissun aikana ehtii kokea vain pintaraapaisun siitä, mitä kaikkea Madeira tarjoaa. Suosittuja nähtävyyksiä Madeiralla ovat muun muassa levada -kastelukanavien vierellä kulkevat vaellusreitit, 580 metriä merenpinnan yläpuolella kallionjyrkänteellä sijaitseva näköalatasanne Cabo Girão, nunnien laakso Curral das Freiras, kasvitieteellinen puutarha Jardim Botânico, Monten palatsin ympärillä sijaitseva puutarha, ikivanhoista olkikattoisista perinteisistä taloista koostuva Santanan kylä, upeasta hiekkarannasta tunnettu Porto Santon saari sekä 1050 metrin korkeudessa sijaitseva Eira do Serradon näköalatasanne, josta aukeaa aivan huikeat näkymät muinaisen tulivuoren kraateriin muodostuneeseen nunnien laaksoon.
Vasemmalla ja alhaalla oikealla: rappioromantiikkaa oli tarjolla myös Porto Santon saarella. Ylhäällä oikealla: nunnien laaksossa oli henkeäsalpaavan kaunista.
Ruoka
Madeiralla syödään paljon kalaruokia, joista ehkä tunnetuin on espadasta (eli äärimmäisen rumasta mustahuotrakalasta) grillaamalla valmistettu kala-annos, jonka kanssa tarjoillaan perunaa ja kasviksia. Madeiralaisten käsitys maustamisesta on hyvin lähellä perinteistä suomalaista ruokakulttuuria: ruokiin lisätään lähinnä vain suolaa ja pippuria. Liharuokia on tarjolla myös moneen lähtöön ja lähes kaikissa ravintoloissa on tarjolla erilaisia lihavartaita. Madeiralainen ruoka on maukasta, mutta melkoisen mielikuvituksetonta. Saarella, jossa olisi edellytykset viljellä lähes mitä tahansa, kasvatetaan ruoaksi lähinnä perunaa ja banaaneita. Kaikkien ruoka-annosten kyljessä olikin keitettyjä perunoita sekä ”salaattia”, joka oli joka ravintolassa sama riippumatta ravintolan tähtiluokituksesta: pari salaatinlehteä, porkkanaraastetta (!!!!) ja muutama siivu kurkkua. Onneksi Madeiralla on ravintoloita aivan valtavasti ja esimerkiksi Tripadvisorin avulla on helppo tutkailla eri ravintolavaihtoehtoja ja niiden saamia arvioita. Kyllästyttyämme liian pliisuihin perinneruokiin, suuntasimme poikaystäväni kanssa aivan loistaviin intialaisiin ravintoloihin Taj Mahaliin sekä Indian Houseen, joista molempia voin suositella lämpimästi! Ruoan laatu, hintataso ja palvelu olivat molemmissa paikoissa aivan loistavat.
Madeiralla gluteenittoman ruokavalion toteutus on melko helppoa: ravintoloissa gluteenittomat annokset onnistuvat lähes poikkeuksetta ja suurimmissa ruokakaupoissa on tarjolla gluteenittomia tuotteita. Laktoositon ruokavalio on taas aivan toinen asia, joten laktoosi-intolerantikkojen kannattaa suosiolla tilata ruokansa maidottomina. Moniruokavammaisten ja vihaisen vatsan omaavien FODMAP -ruokavaliota noudattavien (kuten allekirjoittanut) pitää hieman kikkailla, jotta sopivia ruokia löytyy, mutta ei Madeiralla tarvitse nälkään kuolla, sillä tuoreita kasviksia ja hedelmiä on tarjolla valtavasti ja mietoja kalaruokia mussuttamalla selviää hyvin koko loman ajan. Elintarvikkeiden ainesosaluetteloiden syynäminen ei tosin ole tehty liian helpoksi, sillä useimmiten ruokien kyljessä on tekstit vain portugaliksi ja saksaksi. Onneksi saksaa osaamatonkin voi päätellä, sisältääkö ruoat jotain FODMAP -myrkkyjä, kuten glukoosi-fruktoosisiirappia tai gluteenia, sillä näiden ainesosien nimet ovat melko samankaltaiset niin suomeksi, englanniksi kuin saksaksikin.
Tässäpä tämä lyhyehkö yleiskatsaus Madeiran saaresta nyt oli! Vielä on luvassa minipostaukset levadavaelluksesta sekä retkestä nunnien laaksoon, Porto Santon saarelle ja kasvitieteelliseen puutarhaan, kunhan saan näpyteltyä jotain tarinaa kuvien ympärille. Mitä tykkäsitte tästä reissupostauksesta?
x Marjo
p.s. Jos reissutarinat kiinnostavat, täältä pääset lukemaan viime kesän Budapestin reissusta, ja täältä ja täältä löytyy kahden edellisvuoden tarinat jokavuotisista hiihtolomaretkistämme Leville.