Gluteenittomat siemensämpylät

Sparkle.

Puputin puoli vuotta gluteenitonta näkkäriä joka päivä, kunnes kyllästyin. Sitten päätin hieman googlailla gluteenittomia leipäohjeita, mutta kaikissa oli jotain vialla. Päätin hieman siis säveltää omiani, ja muokkailin muutamasta reseptistä itselleni mieluisan sämpyläohjeen. Tässä leivässä on ehdottomasti parasta se, että a) se on helppo tehdä ja b) se maistuu ihan oikealta leivältä, eikä miltään sahanpurupullilta, joita ruokakaupat myyvät aivan naurettavaan hintaan pakasteena. Tässäpä siis ohjeeni gluteenittomiin siemensämpylöihin! 

Tarvitset:

5dl soijamaitoa

50g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2rkl psylliumia

1tl suolaa

½dl öljyä

2½dl gluteenittomia jauhoja

2½dl siemeniä

Ja näin toteutat:

1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi.

2. Sekoita soijamaitoon hiiva, suola ja psyllium. Anna psylliumin turvota 5-10min.

3. Lisää tämän jälkeen öljy. 

4. Sekoita nesteen joukkoon kaikki jauhot ja vatkaa taikina tasaiseksi.

5. Sekoita lopuksi joukkoon siemenet puuhaarukalla.

6. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

7. Muotoile taikinasta jauhoisin käsin sämpylöitä uunipellille.

8. Voitele sämpylöiden pinta vedellä ja koristele siemenillä.

9. Paista 225 asteessa niin kauan, kunnes sämpylät ovat sisältä kypsiä (uunista riippuen noin 10-20 minuuttia).

Tärkeitä huomioita gluteenittomien siemensämpylöiden leivonnasta empiiristen tutkimusteni perusteella:

- Muista lisätä nesteeseen öljy ennen jauhoja. Jos lisäät ensin jauhot, saat aikaan sementtiä, josta betonifirmojen pojatkin olisivat sairaan kateellisia.

- Taikinaan jää gluteenittomien jauhojen mystisestä sisällöstä johtuen aina paakkuja, vaikka kuinka yrittäisit lisätä jauhot vähitellen vatkaten samalla taikinaa vimmatusti. Hyväksy tämä fakta.

- Taikina kohoaa aivan valtavasti. Jos siis mietit, mikä paikka olisi mahdollisimman vedoton paikka taikinakulholle, älä sulje sitä mikroon vaan laita kulhon päälle perinteiseen tapaan keittiöpyyhe kohottamisen ajaksi. Saat muuten nimittäin kohottamisen jälkeen kaapia kohonnutta taikinaa mikron ovesta ja katosta kaksin käsin.

- Kohonnut taikina muistuttaa lähinnä vaahdotettua ja klönttistä limaa, joten älä kuvittelekaan pyöritteleväsi siitä sämpylöitä. Kaavi vain kulhosta sopivankokoisia paloja taikinaa ja taputtele niistä pellille jauhotetuin käsin palluroita.

- Puolivälissä paistoa voi olla hyvä idea kääntää sämpylät ympäri, jolloin myös pohjapuoli paistuu eikä sämpylät jää keskeltä raa'aksi taikinavelliksi.

Ja sitten vain leipomaan! :)

 

x Marjo

Kommentit

velo (Ei varmistettu)

Mainio ohje. Hyvänmakuisia tuli.
Oon joskus gluteenitonta porkkanaleipää tehnyt. Helppoa oli gluteenittomasta jauhoseoksesta tehdä. Nyt tein eka kertaa eläissäni siemensämpylöitä. Gluteenittomina jauhoina käytin tattarijauhoja.

Marjo A.
Sparkle.

Kiitos! :) Kiva, että sämpylöistä tuli hyviä! Käytän itse nuissa sämpylöissä Pirkan gluteenitonta jauhoseosta, siinä taitaa olla ainakin riisi- ja maissijauhoja. Pitääpä kokeilla joskus niiden tilalla tattarijauhoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla ei oikein kypsynyt sisältä, vaikka pidin uunissa ainakin 25min. Enkä mielestäni tehnyt kovin isoja. Olisiko pitänyt litata kasaan?

Marjo A.
Sparkle.

Onpa harmi! Gluteenittomien leipien kanssa on usein se ongelma, että ne jää sisältä jotenkin tahmaisiksi, vaikka kuinka kauan paistaisi. Olen yleensä taputellut kaikki sämpylätkin aika littanoiksi, joten kannattaa kokeilla, että onko sillä mitään vaikutusta. :)

Kommentoi