Madeira: teleferico & Jardim Botaniq

Taannoisella Madeiran matkallamme päätimme matkustaa telefericolla (a.k.a. gondolihissillä) Monten mäelle, josta jatkoimme matkaa vielä toisella hissillä kasvitieteellisiä puutarhoja (Jardim Botaniq) kohti. Edestakainen matka keskustasta Monten mäenkukkulan kautta kasvitieteelliseen puutarhaan ja takaisin, sekä pääsylippu puutarhaan maksoivat yhteensä noin 30 euroa. Hissilippuja sai kätevästi ostettua telefericon lähtöpisteeltä ja tarjolla oli useita lippuvaihtoehtoja, muun muassa yhdensuuntainen/edestakainen matkalippu tai lippu, johon kuului hissimatkan lisäksi sisäänpääsy Monten puutarhaan ja/tai kasvitieteelliseen puutarhaan. Tuo 30 euroa hissikyydistä ja puutarhaan tutustumisesta oli joka euron arvoinen, sillä telefericosta käsin oli aivan mahtavat näkymät Funchalin kaupunkiin, vuorille ja merelle. Myös kasvitieteellinen puutarha oli kaunis ja kasvistoltaan monipuolinen, mutta paras aika vierailla puutarhassa on todennäköisesti alkukesästä ja heinäkuussa, kun puutarha kylpee kukkaloistossaan, sillä elokuussa osa kauneimmista kasveista oli jo ehtinyt lopettaa kukinnan. Monten trooppisen puutarhan ja kasvitieteellisen puutarhan lisäksi Funchalista löytyy useita kauniita paikkoja kukkien ystäville, eikä Madeiraa kutsutakaan turhaan Atlantin kelluvaksi kukkaruukuksi.

teleferico.jpg

Telefericossa! / Empiiristen tutkimusteni perusteella hissimatka ei sovellu korkeanpaikankammoisille. Eikä ylianalyyttisille ihmisille, jotka suhtautuvat skeptisesti siihen, miten yksi ohut vaijeri voi jaksaa kuljettaa tuollaisia lasikuutioita kaikki päivät / Matka keskustasta Monten vuorelle kestää noin 15 minuuttia ja matkalle kannattaa ehdottomasti varata vettä, sillä lämpötila nousee tuuletusikkunoista huolimatta lasikopissa ja jonkin vian sattuessa matka voi pitkittyä entisestään.

Monten kukkulalla, keskustasta Monteen menevän telefericolinjan päätepisteessä sijaitsee Monte Palacen trooppiset puutarhat, jotka ovat varmasti myös näkemisen arvoiset. Jos haluaa kuitenkin jatkaa matkaansa kasvitieteellisiä puutarhoja kohti, täytyy Monten hissirakennukselta kävellä toisen hissiväylän alkupisteelle, joka ei onneksi kuitenkaan ole kaukana.

puutarha.jpg

Puutarhassa sijaitseva suihkulähde, joka näytti perin otolliselta paikalta alligaattorin piileskellä / Puutarhassa oli omia alueitaan tietyntyyppisille kasveille, tässä muutama pienenpieni kaktus. 

puutarha_2.jpg

Meikäläisen suosikki oli tämä pensaspuisto, josta löytyi aivan mahtavan muhkeita pensasveistoksia / Jardim Botaniq on tunnettu tästä valtavasta kasvimosaiikistaan, jossa eriväriset matalakasvuiset pensaat muodostavat geometrisia kuvioita / Madeiralla sijaitseva Santanan kaupunki on tunnettu kuvassa olevan talon kaltaisista kolmionmuotoisista, olkikattoisista taloistaan, joista suurin osa on alkujaan jopa 1500 -luvulta / Madeiran kuumuudessa ja saaren eteläosan kuivuudessa hortensiat olivat hieman päässeet nuupahtamaan.

Kasvitieteellisessä puutarhassa on paljon nähtävää, ja ympäriinsä vaellellessa alueella saa kulumaan myös useamman tunnin. Puutarhassa on myös näytteillä eksoottisia lintuja häkeissään, mutta en suosittele kenenkään käyvän niitä katsomassa, sillä lintuja pidetään epäinhimillisissä oloissa. Puutarhan eteläosassa kierrellessä kuulimme lintujen kirkuvan epätoivoisesti, ja eläinten ystävänä ja entisenä hippinä mieleni teki käydä päästämässä ne kaikki vapauteen ja sen jälkeen tuikata tuo lintutarhan irvikuva tuleen. Kokemuksesta viisastuneena tutustun seuraavalla kerralla puutarhaan, jossa eläimiä ei pidetä koristeena. Kannustan myös muita punnitsemaan ulkomaanmatkoilla retkikohteitaan, sillä kysynnän ja tarjonnan lain vuoksi rahaa viisaasti käyttämällä turistit voivat ohjata matkakohteiden toimintaa eettisempään suuntaan. Olipa kyse sitten eläinten tai ihmisten oikeuksista.

 

x Marjo

kulttuuri suosittelen matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *