Mikä valtavirtablogeissa vituttaa?

Sparkle.

Seuraan useita kymmeniä blogeja päivittäin ja suosimani blogit ovat lifestyle- ja muotipainotteisia nuorten naisten tuotoksia. Olen lukenut blogeja jo vuosia ja blogien vaatimustaso on sinä aikana noussut valtavasti: nykyään vaaditaan yhä vain tarkempia kuvia, luovempia yhdistelmiä, kalliimpia laukkuja ja sitä ainaista Victoria's Secretiä ja skumppalasista nautittuja superterveellisiä smoothieita. Ajan kuluessa olen huomannut, että ns. mainstream -blogit ovat alkaneet suoraan sanottuna vituttaa minua. Ja miksi? Tässä syitä:

Aivan turhanpäiväiset ja informaatioarvoltaan olemattomat Instagram -kuvaoksennukset blogeissa. Hei, jos mua kiinnostais nähdä kymmenittäin bloggaajan bussipysäkkiselfieitä, niitä lavastettuja kuvia täydellisistä smoothiennauttimishetkistä tai #eikipuueihyötyy -tägättyjä perseposeerauksia salinjälkeisestä fiiliksestä, niin varmaan seuraisin k.o. bloggaajaa Instassa. Tai ylipäätään edes omistaisin Instagram -tilin.

kuva

Rahaa on rajattomasti. Olen usein pohtinut, että mistä ihmeestä ne bloggaajat sitä massia oikein haalivat, kun suurimmalla osalla ei ole mitään koulutusta lukion/amiksen jälkeen ja töitä tehtään vaatekauppojen kassoilla. Kaupan alan tes:n mukainen palkkaus ei kyllä muistaakseni ole ihan sitä luokkaa, että sillä osteltaisiin aina vain uusia merkkilaukkuja, matkusteltaisiin maailman ääriin, asuttaisiin mukavasti pääkaupunkiseudulla, käytäisiin useamman kerran viikossa ulkona syömässä, vingutettaisiin Visaa tappiin asti vaatekaupoissa tai laitettaisi joka kuukausi useampi huntti kaikennäköisiin kauneuslisäkkeisiin. Olen tullut siihen lopputulokseen, että tuollaista elämäntapaa ylläpitävillä bloggaajilla on joko a) sponsori, b) tuhottomasti lainaa ja pikavippejä tai c) niin kingejä säästövinkkejä, että ostaisin niistä kootun kirjan vaikka saman tien.

kuva

Brändeillä rälläily ja niiden yliannostelu. Uskon, että VS:n rasvat ovat ihania ja Vuittonin laukku nappiostos, mutta onko ne pakko tuntea mukaan jokaiseen blogiin tulevaan kuvaan, ihan vain sen statusarvon takia? Ymmärrän, että isolla rahalla ostettua merkkilaukkua tai tämän hetken himotuimman alusvaatemerkin tuotteita on kiva esitellä aina, kun siihen tulee mahdollisuus, mutta joku raja nyt sentään. Ei kai nyt kukaan oikeasti tarvitse jotain VS:n rasvaa samalla, kun juo Lexingtonin mukista aamuteetä ja näpyttelee Mac:iään ihanat Hollisterin pöksyt jalassa tutkaillen samalla Vuittonin kalenteriaan ikuistaen tämän kaiken tietenkin ihkuille lukijaraksuilleen?

kuva

Elämän siloittelu ja lavastaminen. Ymmärrän, ettei blogiin halua eikä tarvitsekaan jakaa kaikkea intiimivaivoista parisuhdekriisiin, mutta täydellisen kuhmuttomalta vaikuttava bloggaajaelämä on vaan niin sairaan tylsää. Kaikkien elämästä löytyy niitä huonoja hetkiä ja huonoja päiviä, mutta blogit antavat kuvan siitä, että bloggaajien elämässä on aina aikaa syödä kiireetön ja täydellinen aamupala katsoen samalla jotain aivoja pehmittävää sontaa Netflixistä, hirveä kiire taas tarkoittaa kissanristiäisistä toiseen juoksemista goodie bagit käsissä, loman tarpeessa bloggaaja on totaalisesti siinä vaiheessa, kun Suomesta ei ole päässyt kuukauteen mihinkään ja kriisissä bloggaaja on silloin, kun hän ei tiedä, että ostaisiko sen pinkin vai yksisarvisenvioletin luxuslaukun.

kuva

Oikeinkirjoitus ja tekstinmuotoilu ovat ala-asteikäisen tasolla. Blogien teksteissä minua eniten ärsyttävät niissä vilisevät yhdys_sana_virheet, todella mystiset ja lukemista hankaloittavat sanajärjestykset, ison ja pienen alkukirjaimen eron hahmottamisen vaikeudet, pilkkuvirheet ja se, että bloggaajat eivät osaa tasata tekstiään. Kuinka hankalaa on klikata tekstinmuotoilupalkista se namikka pohjaan, joka tasaa tekstin molemmat reunat? Pahimmissa tapauksissa tekstissä ilmenevät nämä kaikki edellämainitut seikat sekä se, että teksti on keskitetty, joka ikisen lauseen jälkeen on lyöty enterillä tyhjä rivi ja tämä kaameus on kuorrutettu jollain hymiöillä. Aiheuttaa ainakin minussa tällaisen reaktion:

kuva

Sanainen arkkuni on nyt tyhjä, joten heitän pallon teille: mitä reaktioita valtavirtablogien selfie-överit, kulutustottumukset ja tekstinmuotoilut teissä herättävät?

 

x Marjo

 

p.s. Tekstin kuvituskuvat eivät ole millään tavalla sidoksissa tekstin innoittajina toimineisiin blogeihin.

Kommentit

Marjo A.
Sparkle.

Amen, hyvä kommentti! Ja tuo laukku-asia hiertää itseäkin ja todella pahasti, sillä luksuslaukkubuumi parikymppisten bloggaajien keskuudessa luo nimenomaan illuusion siitä, että kyllä _kaikilla_ kakskymppisillä on varaa ostella Pradan/Vuittonin/Chanelin veskoja sekä vielä käväistä parikymmentä reissua vuodessa jossain etelän hetelmiä natustamassa.

Sidyr (Ei varmistettu)

Allekirjoitan nuo sinun mielipiteesi! Itsekin mietin usein, että mistä ihmeestä niillä nuorilla naisilla on sellaiset määrät rahaa. Tienaako blogeilla todella niin hyvin? Miten heidän elämänsä näyttää koostuvan hyvin pitkälle kavereiden treffailusta, ravintolalounaista, shoppailusta, treenailusta... Missä normaali elämä? Noh, toki nuo blogit jättävät varmasti paljon kirjoittajien elämästä kertomatta.

Ja siitä Viktoorian Salaisuudesta puheenollen... Itseäni se on lähinnä naurattanut, miten hulluna blogistit tuntuvat siitä alusasuliikkeestä olevan. Ja niistä rasvoista, joiden laatu ei ole kummoinen ja raaka-aineet huonot. Parempia saa vaikka Body Shopista. Tosin oltiin mekn pikkusiskon kanssa innoissamme niistä tököteistä joskus 15 vuotta sitten teinityttöinä. Mutta täytyy sanoa, että silloin Suomessa valikoimat olivat kaiken osalta hieman toiset, eikä netin kautta vielä tavattu ostella mitään. Viimeiset VS alusasuni olen ostanut joitakin vuosia sitten, ja täytyy kyllä sanoa, että parempia sain Jenkeistä Targetista ja täällä kotona Lindexistä. No, kai se on se ilmiö. Itseäni on lähinnä alkanut ällöttämään mokomat pornoluolien ja karkkikauppojen risteymää muistuttavat myymälät. Puhumattakaan seksiä tihkuvista jättikokoisista mainoksista, jotka kuorruttavat liikkeiden julkisivuja ja jokaista jenkkiläistä kauppakeskusta.

Marjo A.
Sparkle.

En ole koskaan itse vieraillut VS:n liikkeessä tai ostanut mitään heidän tuotteitaan, mutta olen kyllä aina ihmetellyt, että onko ne alusasut muka niiiiiiin huippuja ja mistä aineista ne rasvat ja vartalosprayt tehdään.

Blogit antavat toki vain pintaraapaisun bloggaajan elämästä, mutta kyllähän sellaisen täydellisen treffit-treeni-skumppaa -höpötyksen lukeminen alkaa kyllästyttää. Missä on laskujen kanssa taistelu, pyykkivuorten selätys, saatanalliset tenttirupeamat ja se, että välillä ei vaan jaksa nähdä ketään ja haluaa hautautua jonkun Ben&Jerry's purkin kanssa sohvalle ja se on ihan okei?

Marjo A.
Sparkle.

Ihanaa, Rouva Lampisen lähettämät sydämet vastaanotettu! :3 Ja tervetuloa kanssabloggaajaksi: jään innolla seuraamaan anti-lifestyleblogiasi!

jennajohannasi
Pirtti

Yksisarvisenvioletti, tuosta taisi juuri tulla uusi lempivärini :D

jennajohannasi
Pirtti

Dääm, allekirjoitus unohtui.

Nimim. Kaikki blogitekstit keskitetty ja parhaillaan Instagram-kuvien kopioimista sisältävä haaste meneillään!

Marjo A.
Sparkle.

Yksisarvisenvioletti on tosiaankin kova väri! Peukku arkikuvahaasteelle: tavallisesta elämästä kertovia Instagram-kuvia saa ja pitääkin kopioida joka tuutti täyteen.

p.s. Tekstintasausnatsia ei vaivannut ollenkaan keskitetyt tekstisi, kun ne olivat oikeasti asiaa, eivätkä mitään valtavirtablogishaibaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.