Mitä tehdä vanhoille vaatteille?

Eilen tutkiskelin todella sekasotkuista vaatehuonettamme ja kävin kaikki vaatteni läpi: kirppiskasaan päätyi ääriään myöten täynnä olevan Ikea -kassin verran tavaraa. Olen suunnitellut, että menisin myymään vanhat vaatteeni ensi kevään suurkippikselle, jos sellainen taas järjestetään Ouluhallissa. Käydessäni kirppiskasaan päätyneitä vaatteita läpi, mietin kaikkia niitä eri vaihtoehtoja, joiden avulla vanhat vaatteet saavat uuden elämän. Päätin listata teille tähän postaukseen, mitä itselle tarpeettomille vaatteille voi ja kannattaa tehdä:

Myy kirpputorilla

♥ Jos tahdot päästä vanhoista vaatteistasi eroon ja haluaisit saada niistä hieman rahaakin, vaihtoehtoja on rutkasti. Voit myydä vaatteet perinteisillä itsepalvelukirppiksillä, kirppistapahtumissa, Huuto.net:ssä, Tori.fi:ssä, Facebookin kirpputorisivustoilla tai vaikkapa 2x vuodessa järjestettävillä Siivouspäivillä. Jokaisessa tavassa on hyvät ja huonot puolensa, ja myyntitavan valinta kannattaa tehdä sen perusteella, kuinka paljon haluaa nähdä vaivaa vaatteiden myynnin eteen. Kaikkein helpointa on laittaa vaatteet myyntiin nettiin, jolloin ei tarvitse huolehtia kuin vaatteiden kuvaamisesta ja mahdollisesta postituksesta. Jos haluaa aistia kirppistunnelmaa ja kohdata muita second hand -hamstereita, kannattaa suunnata myymään vaatteitansa kirppistapahtumiin, jotka saavat usein massoittain potentiaalisia ostajia liikenteeseen. Jos taas nettimyynti ei kiinnosta ja small talk ei oikein luista, paras vaihtoehto on silloin itsepalvelukirpputori.

vintage.jpg

kuva

Anna ystäville tai sukulaisille

Onko vanhojen vaatteidesi joukossa aarteita, joita ystäväsi on jo pitkään himoinnut tai onko sinulla sukulaisia, joille vaatteesi kelpaisivat vallan mainiosti? Siinä tapauksessa kannattaa ilahduttaa lähipiiriä lahjoittamalla heille mieluisia vaatteita omasta kirppiskasastasi. Muistan nimittäin itse, miten ilahtunut olin aina, kun sain äitini ystävän tytöiltä heille pieniksi jääneitä vaatteita. Fiilis oli niin kuin jouluna, kun avasin valtavan pahvilaatikon ja pääsin tutkailemaan, että mitä vaatteita sieltä tällä kertaa löytyykään – ehkäpä Spice Girls -paita tai pörröneule?

karma.jpg

kuva

Vie kierrätykseen

♥ Ehjiä, puhtaita ja käyttökelpoisia vaatteita voi viedä veloituksetta kierrätyskeskuksiin (esim. SPR:n Kontti). Kierrätyskeskuksissa vaatteet lajitellaan: SPR:n ollessa kyseessä osa vaatteista lähtee kriisialuille apua tarvitsevien pukimisiksi, ja osa laitetaan myyntiin ja tuotot lahjoitetaan voittoa tavoittelemattomiin tarkoituksiin, esimerkiksi avustustyöhön.

♥ Jos sinulla on hyväkuntoisten vaatteiden lisäksi myös huonokuntoisia tai rikkinäisiä vaatteita (tai kodintekstiileitä), älä heitä niitä roskiin, vaan kerää niitä kassillinen ja kuljeta ne lähimpään H&M:n myymälään vaatekeräykseen. H&M:ltä tekstiilit menevät jatkokäsittelyyn: hyväkuntoiset siirretään myyntiin kierrätyskeskuksiin ja huonokuntoisia käytetään hyödyksi autoteollisuudessa, energiantuotannossa tai niistä valmistetaan uusiotuotteita, kuten siivousvälineitä. Tuotteiden vieminen H&M:n kierrätykseen on maksutonta ja keräykseen vietävien vaatteiden ja tekstiilien merkillä tai kunnolla ei ole väliä. Tekstiileitä voi viedä keräykseen korkeintaan 2 kassillista päivässä ja jokaista kassillista vastaan saa alekupongin H&M:lle. Täältä voit lukea lisää Kauan eläköön muoti -hankkeesta.

pink.jpg

kuva

Lahjoita hyväntekeväisyyteen

♥ Jos sinulla on hyväkuntoisia ja ehjiä vaatteita, joita haluat antaa sellaisille ihmisille, jotka niitä varmasti tarvitsevat, käänny silloin paikallisen hyväntekeväisyysjärjestön puoleen. Esimerkiksi Hope tekee arvokasta työtä köyhyysrajan alapuolella sinnittelevien suomalaisten lapsiperheiden hyväksi ja heille lahjoitetut vaatteet menevät varmasti todelliseen tarpeeseen. Hope ottaa pääsääntöisesti vastaan lasten- ja nuortenvaatteita ja lahjoitusta suunnitellessa tulee ottaa yhteyttä Hope -yhdistykseen, sillä heillä ei välttämättä ole aina mahdollista vastaanottaa lahjoituksia varastotilanteesta riippuen. Täältä voit lukea lisää Hope -yhdistyksen toiminnasta.

 

Miten sinä kierrätät vaatteita?

 

x Marjo

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *