Risuja ja ruusuja blogeista
Moi!
Ajattelin listata teille yhteensä kymmenen blogeissa ärsyttävää ja ihastuttavaa asiaa. Selvennetään kuitenkin heti aluksi, että tämän kirjoituksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole kannustaa ihmisiä aloittamaan täysin järjettömiä, kilometrien mittaisia spekulaatiokeskusteluja bloggaajien elämästä. En myöskään hyväksy netissä yleistynyttä vihapuhe-kirjoittelua. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole myöskään osoitella keitään tiettyjä bloggaajia, vaan kertoa inhokki- ja suosikki-ilmiöistä blogimaailmassa.
Aloitetaan niistä ärsyynnyksen aiheuttajista. Pitkään blogeja lukeneena tulee huomanneeksi muoti- ja lifestyleblogeissa kaavamaisesti toistuvia, ärsyttäviä piirteitä, jotka leviävät kulkutaudin lailla blogista toiseen. Tässä niistä itseäni eniten suututtavat, jotka saavat risuja:
– Nelly-kollaasit: kiinnostaako tai inspiroiko nämä enää ketään? ”Hei taas, kokosin 1500 parasta ja ihkuinta syysuutuutta tähän kollaasiin, sillä onhan edellisestä kollaasista vierähtänyt jo kaksi päivää”. Aina samaisten firmojen kanssa yhteistyössä toteutetut, täysin massaa olevat mainoskollaasit tappavat lukuinnostuksen. Varsinkin kun niitä tulee parin päivän välein.
– Täysin järjenvastainen kulutuskeskeisyys: koko ajan on pakko ostaa jotain. Ja mahdollisimman kallista. Ja paljon. Tässä superkulutuksen esiintuomisessa ja mainostamisessa ärsyttää eniten tietenkin se, että niihin blogeihin ei pysty itse ollenkaan samaistumaan, sillä oma opiskelijaelämä on bloggaajien elämään verrattuna suorastaan eri universumista.
– Luksuslaukku=sijoitus: täysin järjetön yhtälö. Laadukkaista materiaaleista valmistettu, vuosia kestävä laukku tuo tietysti hyvää mieltä ja on monen naisen unelmien täyttymys. On kuitenkin hieman kummallista, että bloggaajalla voi olla varaa ostella kalliita luksuslaukkuja ja rahoittaa kulutuskeskeistä elämäänsä, mutta omaan asuntoon säästäminen ei ole käynyt (blogin perusteella) mielessäkään. Omistusasunto on oikea sijoitus. Laukku ei ole. Paitsi jos aiot asua laukussasi.
– Ristiriitaisuus: bloggaaja vetää linjauksen, että parisuhde-/raha-/perheasiat eivät kuulu blogiin. Kertoo kuitenkin avoimesti, miten tapasi poikaystävänsä ja miten ihana mies se on/miten on taas ostanut vaatekaupan tyhjäksi ja pankkikortti itkee verta/miten kivaa oli äidin syntymäpäivillä kuvilla höystettynä. Jos joku kommentoija erehtyy kysymään jotain näistä asioista, saa hän osakseen ikävän kommentin bloggaajalta, koska kysyi kielletyistä asioista ja on varmasti vain jokin ilkeä, inhottava ja kateellinen ano. Tämä skitsoaminen toistuu usein sykleissä.
– Turhat kuvat: kuva jokaisesta ruoasta, mitä bloggaja on tänään syönyt. Luulisi, että lukijat tietävät miltä salaatti näyttää ilman, että siitä pitää joka ikinen päivä muistuttaa kuvalla. Ja nämä täysin turhat sää- ja vuodenaikapostaukset kymmenien kuvien kera tyyliin ”ihania syksyn lehtiä”, ”aurinko paistaa”, ”ensilumi <3333” aiheuttavat minussa tämänkaltaisen reaktion:
(kuva: weknowmemes.com)
Ja nämä asiat taas keräävät ruusuja:
– Rehellisyys: bloggaaja myöntää rehellisesti, jos on ollut väärässä/tehnyt virheen ja pyytää anteeksi. Blogissa kaikki mainos-/yhteistyöpostaukset on merkitty selkeästi niin, ettei lukijalle tule huijattu olo. Bloggaaja ei myöskään vääristele ja liioittele tahallaan asioita.
– Kohtuullisuus: bloggaaja ymmärtää, mikä on kohtuullista ja mikä taas aivan överiä, esimerkiksi uuden laukun esittelemiseen ei tarvitse 20 erilaista kuvaa, vaan kolmekin riittää, eikä jokaista vaatetta tarvitse olla kaikissa kaupasta löytyvissä sävyissä. Toisin sanottuna, bloggaaja on vielä tässä todellisuudessa.
– Motivaatio: blogeja, joissa kirjoittaja on oikeasti kiinnostunut bloginsa pitämisestä ja kehittämisestä, on tietysti mukavampi lukea kuin blogeja, joissa ainut motivaattori bloggaamiseen on mainoksista ja yhteistöistä tuleva raha.
– Teksti: selkeästi kirjoitettua, viimeisteltyä ja yhtenäistä tekstiä lukee paljon mieluummin kuin tekstiä, joka vilisee pilkku- ja yhdyssanavirheitä ja jossa pahimmassa tapauksessa edes isot alkukirjaimet eivät ole kohdallaan.
– Monipuolisuus: vaikka blogissa olisikin yksi ainut kantava teema (esim. muoti), kirjoittaa bloggaaja myös muista asioista esimerkiksi omasta arjestaan, opiskelusta, erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä, kosmetiikasta tai vaikkapa lemmikistään.
Millaisia ajatuksia blogit herättävät teissä?
x Marjo