Hidasta kasvua

Pitkäaikaisella kortisonihoidolla on monenlaisia sivuvaikutuksia. Dinon hoidon alkaessa lääkitys aiheutti unettomuutta, jolloin meillä ei nukkunut öisin eikä päivisinkään kukaanSamalla Dinon paino nousi jyrkästi, sillä ruokahalu kasvoi yhtäkkiä aivan valtavaksi. Kortisonin aiheuttama nopea painon nousu ja turvotus tasaantui vähitellen sen jälkeen kun Dino alkoi liikkua. Nukkuminenkin sujuu nykyään jo mallikkaasti niin öisin kuin päiväunillakin.  

Yksi sivuvaikutus, joka vaikutuksen huomaa vasta pitkällä aikavälillä on kasvun hidastuminen. Dinon kasvuun kortisoni ei vaikuttanut ensimmäisten kahden kuukauden aikana vaan kasvu pysyi tasaisena mutta sen jälkeen pituuskasvu lähes pysähtyi. Seuraavien kolmen kuukauden aikana pituutta tuli lisää vain vaivaiset 4 millimetriä. Dinon diagnoosin jälkeen olemme käyneet neuvolassa kuukausittain kasvuseurannassa. Kolmannella kerralla, kun pituuskasvua oli tullut kuukaudessa taas vain yhden millimetrin, neuvolasta lähetettiin konsultointikysely TAYSin lastenneurologiselle poliklinikalle Dinon hoitavalle lääkärille. 

Saimme kyselyn pohjalta tehdyn lausunnon kotiin ja ohjeet laskea Dinon päivittäistä kortisoniannostus puoleen aiemmasta. Kortisonimäärän pudotus vaikutti pituuskasvuun nopeammin kuin osasimme odottaakaan. Viimeisimmässä neuvolan kasvukontrollissa kävi ilmi, että Dino oli venynyt pituutta kuukauden aikana aiempiin kertoihin verrattuna huimat puolitoista senttiä. Dinokin tuntuu huomanneen, että ulottuu aiempaa korkeammalle ja käyttää koko pituutensa hyväkseen tavoitellessaan käsiinsä tavaroita entistä korkeammalta ja laittaessaan hyllyjä ”järjestykseen”.

 

suhteet ystavat-ja-perhe terveys lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *