Kokemukset Erasmus-vaihdosta

Kotiin on nyt palattu. Valmistauduin kotiin paluuseen tietoisesti, että myös tiedostomattomasti, sillä se liikkui mielessäni enemmän tai vähemmän viimeisten viikkojen aikana. Tuntui että olin valmis palaamaan kotiin, vaikka vaihtoaikani on ollut yksi elämäni parhaimmista ja ainutlaatuisimmista kokemuksista. Viimeinen ilta Zwollessa oli todella haikea, tuntui pahalta hyvästellä ihmisiä, jotka olivat ehtineet tulla todella tärkeiksi ja joiden kanssa jakoi monen monta hienoa kokemusta. Kolmen kuukauden aikana ehti tulla läheiseksi usean ihmisen kanssa ja kaiken tämän loppuminen oli tietysti haikeaa. Tämän aikana koin ja opin niin paljon erilaisia asioita, kuten muiden vaihtareiden kulttuuria, heidän tapoja ja käyttäytymistä. Ajan myötä alkoi nähdä maailmaa myös heidän kertomien asioiden kautta, mikä on todella mieletön juttu. En usko, että mistään muualta voi tälläistä kokemusta saada ja kasvaa ihmisenä näin paljon, näin pienen ajan sisällä.

Niin siistejä ja hauskoja kokemuksia muun muassa näiden ihmisten kanssa <3

Vaikka Hollanti ei ollut käynyt mielessäkään kun aloitin vaihtoprosessiani, en voi tällä hetkellä onnellisempi olla siitä, että pääsin vaihtoon juuri Zwolleen. Tiedän, että kaikissa Erasmus- vaihtokohteissa ei ole samanlaista tiivistä vaihtariyhteyttä kuin Zwollessa, sillä koulun perustama SUN- tiimi (Student United in the Netherlands) järjestivät monenlaisia aktiviteettejä ja bileitä vain siksi, että vaihtokokemuksestamme tulisi mahdollisimman hyvä. Jokaiselle vaihtarille oli siis merkittynä kaksi omaa mentoria, jotka auttoivat aina kun tarve niin vaati. Joten annankin vinkiksi kaikille vaihtokohdettaan miettiville, että kannattaa tutustua koulun nettisivuihin perusteellisesti ja selvittää, miten hyvin he panostavat vaihtareihin. Mielestäni siis koulun organisoinnilla on tärkeämpi rooli vaihdon onnistumiselle, kuin itse kaupungilla.

Yksi Erasmus- vaihdon parhaista puolista onkin se, että jokainen vaihtari on samassa tilanteessa. He ovat uteliaita, mukavia ja haluavat tutustua. Ensimmäisten viikkojen aikana olinkin tästä ihan häkeltynyt, että miten hyvä fiilis ja yhteys pelkästä vaihtarina olemisesta tulee. Olin myös onnekas kun löysin sellaisia ystäviä, jotka myös tykkäsivät matkustella. Kaiken kaikkiaan kolmen kuukauden aikana kävin Hollannin lisäksi 3 eri maassa: Espanjanssa, Ranskassa ja Saksassa. Hollannin sisällä kävin useassa eri kaupungissa ja minulla on hyvin vahva tunne siitä, että joku päivä haluan vielä palata Hollantiin ja etenkin Zwolleen, koska siitä tuli yksi lempikaupungeistani 🙂

Mielestäni yksi tärkeimmistä valinnoistani oli myös se, että lähdin vaihtoon juuri silloin kun kaikki muutkin kevään vaihtarit lähtivät. Alunperin minulle ehdotettiin, että lähtisin helmikuussa, mutta onneksi kysyin koordinaattoriltani, että olisiko mahdollista lähteä jo tammikuun lopussa. Alusta lähtien olin mukana kaikissa ryhmäytymistapahtumissa, joten uusien kavereiden ja yhteisöllisyyden saaminen oli niin sanotusti helppoa. Pitkin kevättä Zwolleen saapui useita uusia vaihtareita pienemmille vaihtojaksoille ja heidän kanssaan keskusteltuani ymmärsin, että heille ryhmäytyminen ei ollut niin helppoa, koska kaikki vaihtarit tunsivat jo toisensa ja pieniä porukoita oli jo syntynyt. En kuitenkaan sano, että se on pelkästään huono juttu alottaa hieman myöhemmin, sillä onhan kaikki pääosin itsestä kiinni!

1. Ihana kevät. 2. Järjestettiin huhtikuussa meidän kerroksen bileet, eli 9th floor partyt ja ne olivat enemmän kuin onnistuneet! 3. Mun viimeinen SUN-aktiviteetti (The Kings Games),  jossa vaihtarit jaettiin eri joukkueisiin ja kisailtiin monenmoisilla radoilla 😀 Parasta!

Olen kertonut, että kaikki menivät Hollannissa todella hyvin ja olin hyvin onnellinen.Vastaan tuli  kuitenkin useita vastoinkäymisiä, mutta näitä osasinkin odottaa, sillä mitä on vaihtokokemus ilman mitään vaikeuksia? Ei varmasti läheskään niin opettavaista, jos kaikki menisi just niin kuin haluaisi 😀 Minun ongelmani olivat onneksi suhteellisen pieniä ja nopeasti selvitettäviä. Haasteita ilmeni muun muassa pankkitilin hankkimisesta  (sain harjoittelupaikoistani rahaa junamatkoihin), joten minun täytyi se loppujen lopuksi hankkia ja siitä syntyi todella monimutkainen kuvio. Hollannin julkisen liikenteen käytöstä tuli myös ensimmäisen harkkapäivän aikana käytettyä 60 euroa ylimääräisiä  ”oppirahoja”, joka oli ihan omaa tietämättömyyttä, mutta sen virheen myötä tuli opittua 😀  Yksi ongelma oli myös se, että harjoittelupaikassani minulle sanottiin, että minun pitäisi tehdä heille enemmän tunteja. Tämäkin asia riippui vain paikan johtajasta, ei Hollannin koulun opettajastani. Asia kuitenkin selvisi, kun vain reippaasti avasi suunsa ja selvitti asiaa perustellen. Kaikki negatiiviset asiat on kuitenkin pääosin unohdettu, sillä positiivisia kokemuksia on niin paljon. Edellä mainitut asiat tuntuvat nyt myös pieniltä, vaikkakin silloin ne aiheuttivat hyvin paljon stressiä ja ärtymystä.

Vaikka harjoittelupaikkani ei ollutkaan mikään opettavaisin kokemus, olen silti hyvin tyytyväinen siihen, että tein vaihtoni aikana suurimman osan ajasta työharjoittelua. Työharjoittelun myötä opin kieltä, pääsin kohtamaan hollantilaisia ja pääsin näkemään miten hollantilainen terveydenhuolto toimii.

1. International week, oli yks ainoista kursseista jonka suoritin dutch kurssin lisäksi. Oli tosi kiva viikko ja siitä jäi käteen mm. tämä! 2. Nopee selfie ennenkö lähettii Sonjan kans kiertää Pariisia <3 3. Chocolate Company lounaalla, yks lempparipaikoista Zwollessa.

Kahden viikon verran on nyt elelty Suomi elämää ja tuntuu tosi hyvältä! Ainakaan vielä ei ole ilmennyt mitään Erasmuksen jälkeistä ”masennusta” 😀   Mutta on kuitenkin sanomattakin selvää, että oli silti todella outoa palata kotiin. Laukkuja purkaessani tunsin pientä tyhjyyttä ja haikeutta – kaikki on nyt ohi. Sain vaihtoni aikana useita uusia ystäviä ja tapasin mielettömän hyviä tyyppejä, joiden kanssa toivon näkeväni vielä tämänkin vuoden aikana tai joskus myöhemmin. 🙂  Kaiken kaikkiaan, voin suositella vaihtoon lähtemistä ja Zwollea ihan jokaiselle <3

Huippu Pariisi reissu Sonjan kanssa <3
Keukonhof + Hyvä seura + Hyvä sää  = Top5 parhaimmista kokemuksista.
See you Zwolle.
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *