Säästämällä miljonääriksi (se on mahdollista)
Miljoona euroa on suunnilleen se summa, mikä meidän perheellä täytyisi olla säästössä, mikäli haluaisimme molemmat irtisanoutua töistämme ja elellä samalla elintasolla loppuelämämme käyttämättä rahaa säästöpotistamme. Äkkiseltään ajateltuna tuollainen säästötavoite kuulostaa utopistiselta, ja tottahan se on, ettei tavoitetta välttämättä kannata heti alkuun laittaa miljoonaan euroon, vaan jakaa osatavoitteisiin esimerkiksi 10 000 ja 100 000 kohdalle.
Fakta on se, että meidän kaikkien palkansaajien palkasta iso osa lohkaistaan eläkemaksuihin, joiden tarkoituksena on turvata hyvinvointimme vanhuuden kynnyksellä. Tosiasia on kuitenkin myös se, että vanhanmallin hyvinvointivaltio on ns. vähän vaikeuksissa, ja itse en ainakaan uskalla laskea sen varaan, että valtio huolehtii elintasostani eläkeläisenä. Siksi on tärkeää aloittaa oma säästäminen, oli se sitten 20 tai 1000 euroa kuussa!
Otetaan esimerkiksi meidän kaksilapsinen perhe, jossa me molemmat olemme 30 -vuoden kieppeillä, yhteiset tulomme ovat n. 4600e/kk verojen jälkeen ja menot menot keskimäärin 3500e/kk. Me voisimme ilman ongelmia säästää yhdessä vähintään 500 euroa kuukaudessa ja parhaimmassa tapauksessa jopa 1000 euroa kuukaudessa. Leikitään ajatuksella, että eläkkeellä haluamme säilyttää saman elintason, joka meillä on nyt ja lisäksi matkustaa 5000 eurolla vuodessa. Emme saa valtiolta eläkettä tai muitakaan tukia, vaan elämme ainoastaan säästötilimme pääomatuotolla (olemme myös sen verran pihejä, että emme halua käyttää itse säästöjä, vaan jättää ne perintönä jälkipolville 😀 ) Vuositasolla tarvitsemme siis 47 000 euroa jonkinlaista tuloa.
Tuolloin tulisi meidän tilillämme olla 1 175 000 euroa 4% pääomatuotolla.
Ja kauanko kestää säästää miljoona eroa? Nordean säännöllisen säästämisen laskurin mukaan esimerkiksi n. 6% tuotto-odotuksella kuluu säästämiseen rapiat 30 -vuotta 1000 euron kuukausisäästöllä. Eli, jos aloitamme nyt nollasta, niin voimme molemmat jäädä eläkkeelle 60 -vuotiaana ja elellä samalla tavalla kuin nyt. Käytännössä tilanne olisi vieläkin parempi, sillä lisäksi meillä olisi tilillä miljoonan euron käyttövara, jota jo ehkä kypsässä iässä uskaltaa hieman käyttääkin.
Noh, ei meilläkään tällä hetkellä mene säästöön ihan näin paljoa rahaa.
Pääpointtina säännöllisessä säästämisessä esimerkiksi rahastoihin on kuitenkin se, että itse säästösumman ei tarvitse olla kovinkaan korkea. Esimerkiksi säästämällä 1000 euroa kuukaudessa olisi säästösumma 32 vuoden päästä vajaat 400 000 euroa, mutta itse sijoituksen arvo miljoonan. Tämä johtuu korkoa korolle -vaikutuksesta, joka on se painavin syy sijoittaa pörssissä, eikä makuuttaa rahoja pankkitilillä.
Ja jos eläke tuntuu kaukaiselta asialta voi ajatella esimerkiksi lapsille säästämistä. Säästämällä lapselle 100e/kk kahdenkymmenen vuoden ajan 4% tuotto-odotuksella saa lapsi 20-vuotiaana 36 300 euroa, kun itse säästösumma on 24 000 euroa. Olet siis tienannut lapsellesi 12 000 ylimääräistä rahaa korkoa korolle -vaikutuksen ansiosta. Mukava pesämuna vaikka omaan asuntoon?
Aika on kirjaimellisesti rahaa säästämisessä, minkä takia kannattaa aloittaa säännöllinen säästäminen jo tänään – oli sitten kyse pienistä summista tai isommista. Myös meistä keskituloisista voi siis tulla miljonäärejä, jos aloittaa säästämisen ajoissa. Harmittaa oikein, etten tajunnut tätä asiaa 20-vuotiaana, koska tuolloin miljoonan euron tavoitteeseen 60-vuotispäivänä olisi tarvinut uhrata vain 500e/kk nykyisen 1000e sijaan!