Millaisella PT-valmennuksella saadaan tuloksia?

Tulipa tässä yksi ajatus mieleen, minkä ajattelin jakaa teille. Se liittyy personal training-valmennusten kestoon. Ja vähän myös valmennusten hintaan. Olen tehnyt vähän tallaista empiiristä tutkimusta siitä, miten asiakkaan lähtötaso ja ostettavan paketin kesto korreloivat saatavien tulosten kanssa. Usein lyhyempää valmennusta pyytää liikunnallisesti passiivisempi henkilö. Mitä vieraampi asia liikunta on, sitä vähemmän siihen ollaan valmiita satsaamaan, niin ajallisesti kuin rahallisesti. Tämä on täysin ymmärrettävää, mutta ei kuitenkaan niin hyvä juttu. Jos henkilöllä ei ole tällä hetkellä liikunta elämäntapana, on hänen vaikeaa nähdä että se ehkä koskaan olisi. Kuitenkin tällä ihmisellä on jokin muutoksen tarve koska hän on ottanut yhteyttä personal traineriin. Hän haluasi ehkä liikkua useammin, syödä terveellisemmin tai saada vaikka kertynyttä ylipainoa alas.

Aloittelevaa liikkujaa houkuttaa lyhyin mahdollinen paketti tai säästellä kertoja tapaamalla valmentaja vaikka joka toinen viikko. Minulla on tähän aika jyrkkä mielipide: Aloittelijalta kaikista lyhyin valmennus on kielletty! Kerron myöhemmin että miksi näin.

IMG_20190115_132011_595.jpg

Hän miettii valmennuspaketteja, 3 kuukautta, 6, 9, 12? Tuntuu ehkä ihan utopistiselta sitoutua valmentajaan vuodeksi. Sehän on ihan vierasta elämää! Mitä jos en pystykään siihen? Mitä jos valmentaja on ihan kauhea? Mitä jos jalka katkeaa? Ensinksi sanon, että kenenkään ei kannata ostaa sikaa säkissä! Tutustu valmentajaasi, jutelkaa rauhassa ensin. Tai pyydä häntä vetämään näytetunti, jos sellainen kuuluu palveluihin. Usein ilmaiseen konsultaatiotapaamiseen on mahdollisuus. Esimerkiksi meillä Beauty Centerillä uusi jäsen saa ilmaisen personal trainer-tapaamisen, jossa valmentaja ohjaa asiakkaalle kuntosalitreenin ja ohjelman saa myös mukaansa, vaikkei valmennusta ottaisikaan. Jos valmennuksen aikana tulee pitempi sairastuminen, sen voi tauottaa lääkärin todistusta vastaan.

Minkä mittaisella personal training-valmennuksella tulee tuloksia?

Mitä siihen kestoon tulee, se riippuu lähtötasostasi ja tavoitteistasi. Jos olet omasta mielestäsi huonossa kunnossa, ja haluaisit olla hyvässä kunnossa, voi hommaa olla melkoisesti. Tavoitteeseen pääsee joskus, mutta ei mietitä maalia nyt, vaan itse matkaa! Matka on se, jota etenet kulkiessasi kohti maalia. Mitä kauempana maali tuntuu olevan, on sitä järkevämpää että matka on mukava. On myös tärkeää, että sitoudut etenemään loppuun saakka, kesti se sitten kuinka kauan tahansa.

Jos matkustat bussilla, ja määränpää on 500km päässä, ethän osta matkalippua 200km päähän, aikomuksenasi kävellä loppumatka? Varsinkaan, jos et edes tunne reittiä?

Olen huomannut sellaisen yhteyden, että jos asiakas haluaa vain pienen maistiaisen treenistä, vaikka 2kk, loppupeleissä tulokset jäävät todennäköisesti saavuttamatta, ja valmennuksen jälkeen humpsahdetaan ihan takaisin lähtöpisteeseen. Varsinkin jos tapaamisia on harvoin. Mitä enemmän aloittelevasta asiakkaasta on kyse, sitä enemmän hän tarvitsee tsempparia. Mulla on jäänyt vain muutamista valmennuksista sellainen olo, etten ole voinut auttaa asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla, ja ne ovat juuri nämä kaikista lyhyimmät pätkät, joissa tapaamisia on ollut harvoin. Voi olla, että asiakas kokee epäonnistuneensa, mutta todellisuudessa se epäonnistuja olen minä, valmentaja. Ja se harmittaa minua vuosienkin jälkeen!

Siksi nykyään sanon suoraan ei, jos aloittelija ehdottaa joka toinen viikko-treenejä, ja 2kk valmennuksen poistimme myynnistä kokonaan! Tapaamiset ovat kerran viikossa. Jos mahdollista, niin kahdesti viikossa. Lyhyin on nyt 3kk, ja sekin on siinä ja siinä, että pääseekö aloittelija vauhtiin (tai vauhtiin kyllä pääsee, mutta kykeneekö jatkamaan sitten omin avuin?). Tärkeää on se, että aloittelija oppii liikkumaan ja syömään niin, että valmennuksen jälkeen se sujuu omin neuvoin niin, että tuloksia tulee edelleen. Valmentajana pystyn auttamaan asiakasta enemmän, mitä pitemmästä valmennuksesta on kyse. Tavat eivät muutu heti, vaaditaan vähintään puoli vuotta, että uusista toimitamalleista muodostuu tapa. Ja sitten niitä on pidettävä yllä edelleen. Ja tuloksia tulee vasta kun uusia tapoja noudattaa systemaattisesti. Valmentaja pystyy auttamaan sinua vain silloin, kun hän on mukanasi!

Kun asiakas pohtii, että ottaako lisää jatkoa valmennukseen, kysyn aina että pärjäätkö itse? Jos häntä mietityttää yhtään, että jääköhän liikkuminen sitten pois, ehdottomasti yksin ei kannata siirtyä toimimaan. Jo saatuja tuloksia ei kannata heittää kankkulan kaivoon.

Vain kokenut treenaaja, jolla liikunta on jo luonnollinen osa arkea, ja syöminen kunnossa, mielestäni hyötyy harvemmista tapaamisista. Ihan lyhyestä valmennuksesta hänkin hyötyy lähinnä tekniikoiden parantamisessa. Miksi olympiaurheilijoilla on jatkuva valmennus? Hehän ovat jo hyviä siinä, mitä tekevät? Kaikilla maailman parhailla urheiljoillakin on valmentaja. Joten jos liikunta itsessään on vaikea asia, on se paljon vaikeampaa yksin.

En halua nyt masentaa ketään. Yksikin liikuntakerta on aina parempi kuin nolla liikuntakertaa. Mutta jos koet, että olet hukassa treeneissäsi, niin mitä enemmän hukassa olet, sitä systemaattisempaa apua tarvitset. Käsi ylös, kuka on saanut kiloja pudotettua PYSYVÄSTI tai saanut liikunnasta PYSYVÄN tavan ”kahdeksan viikon Pyöreät pakarat-nettivalmennuksen” avulla? Jos se onnistuisi niin helposti, kaikki olisivat sen jo tehneet.

-Mieti, mitä sinä haluat?
-Miten tärkeää se on sinulle?
-Miksi se on tärkeää?
-Mikä mahdollistuu, jos onnistut?
-Mistä jäät paitsi, jos et saavuta haluamaasi?

Personal trainerit työskentelevät ihmisten terveyden eteen. Me haluamme, että sinä saat liikunnasta ja järkevästä syömisestä itsellesi luonnollisen osan arkeasi. Niin ettei sinun tarvitse pakottaa itseäsi lenkille, tai punnita ruokia maanantaista torstaihin ja viikonloppuna kärsiä siitä että herkuttelu lähti taas lapasesta. Me työskentelemme sen vuoksi että oikeasti saat sitä mitä toivot. Ja me tiedämme, ettei se ole helppoa. Siksi tarjoamme paljon mieluummin puolen vuoden tai vuoden mittaisia paketteja, kuin kuukauden tai kahden. Me haluamme, että sinä hyödyt sijoitukstasi, saamalla terveemmän elämän ja stressittömämmän arjen. Ennen kaikkea haluamme, että sinä opit arvostamaan itseäsi niin että haluat ottaa omaa aikaa ja tehdä hyviä valintoja, koska ansaitset ne.

Terveisin, Hanna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *