Mustikkakerroskiisseli
Muutaman kaverin viimeaikaisista kokkailuista innostuneena päätin lauantaina kokeilla kerroskiisselin tekemistä. En muista tehneeni koskaan kiisseliä – ellen sitten kotitaloustunneilla yläasteella tai äidin kanssa joskus lapsena.
Käytin kahta eri reseptiä. Uusimmassa Yhteishyvä Ruoka -lehdessä (8/11) on mustikkakerroskiisselin ohje. Tein mustikkakiisselin tällä ohjeella ja maitokiisselin Kodin kuvalehden sivuilta löytyneellä ohjeella. Maitokiisseliohjeet olivat hyvin vastaavia, mutta Yhteishyvän ohjeen mukaan kiissseliin olisi tullut myös yksi kananmunan keltuainen.
Mustikkakiisseli (4 annosta)
4 dl vettä
1 ps (200g) mustikoita
4 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
3 rkl vettä
Mittaa kattilaan vesi, mustikat ja sokeri. Anna ainesten kiehua muutama minuutti, minkä jälkeen nosta pois liedeltä.
Sekoita pienessä astiassa perunajauhot ja vesi (3 rkl).
Lisää suurus ohuena nauhana valuttaen, sekoita koko ajan. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna pulpahtaa muutaman kerran. Anna jäähtyä. Kiisselin pinnalle kannattaa ripotella sokeria, jottei siihen muodostu kalvoa.
Maitokiisseli (tai vaniljakiisseli)
05, dl maitoa
2,5 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Sekoita kattilassa maito, perunajauhot ja sokeri. Vaihtoehtoisesti sokerin voi laittaa vasta lopuksi. Kuumenna, mutta varo polttamasta seosta pohjaan. Sekoita koko ajan. Kuumenna, kunnes kiisseli kiehahtaa ja saostuu.
Nosta kattila liedeltä. Mausta vaniljasokerilla ja anna jäähtyä.