Persoonallisuustestit auttavat ymmärtämään itseä ja toista

Olen tehnyt useita kertoja erilaisia persoonallisuustestejä, koska ne ovat mielestäni äärimmäisen kiehtovia. Myers-Briggs-testi lienee yksi tunnetuimmista persoonallisuutta kuvaavista testeistä. Sen perusteella olen persoonallisuustyypiltäni INFP eli sovittelija. Vaikka kyseisestä persoonallisuustestiä on kritisoitu vanhanaikaiseksi ja jopa hölynpölyksi, se mielestäni kuvaa varsin osuvasti ainakin omaa persoonallisuuttani. INFP tyypin persoonat ovat todella kiinnostuneita ihmisyydestä ja haluavat ymmärtää itseään ja muita. Tämä lienee selitys sille, miksi mielestäni persoonallisuustestit ovat niin mielenkiintoisia. Huomasin myös, että persoonallisuustyyppini ihmiset soveltuvat mainiosti esimerkiksi terapeutiksi tai papiksi. Kappas vaan, kuinka olenkaan sattumalta opiskellut teologiksi ja haaveenani on aina ollut terapeutin työ! Parhaimmillaan testit auttavat ymmärtämään itseä paremmin. On hyvä kuitenkin muistaa, että jokainen ihminen on uniikki persoonallisuus eikä täysin luokiteltavissa mihinkään tyyppiin.

Näen punaista, jos tiettyä persoonallisuustyyppiä käytetään tekosyynä sille, että kohdellaan muita huonosti. ”Tämä johtuu siitä, että olen INFP ja siksi toimin tällä tavalla enkä voi sille mitään.” EI, näin ei voi ajatella. Jokaisen persoonallisuudessa on vahvuuksia ja heikkouksia. Se, että persoonallisuudelleni tyypillistä on esimerkiksi toimia joskus liiankin idealistisesti, vaipua synkkyyteen, tehdä isoja päätöksiä nopeasti tunteiden perusteella tai tarvita paljon aikaa olla yksin ei mielestäni oikeuta minua toimimaan suorasukaisesti sen mukaisesti ja vaatia muita sopeutumaan. Persoonallisuuden haasteet ovat ennen kaikkea haasteita itselle. Kuinka voisin toimia parhaalla mahdollisella tavalla, jos en tunnistaisi omia heikkouksiani?

Parisuhteessa on oleellista ymmärtää toisen erilaisuutta. Persoonallisuuden kuvaukset ja sen perusteella keskustelu voi auttaa asiaa. Minua hieman hymyilytti, kun lueskelin INFP-tyypin kuvausta. Kuvauksen mukaan tuon tyypin ihmiset tulevat äärimmäisen usein väärinymmärretyiksi. Siltä minusta usein tuntuu! Rikas sisäinen maailma, mielikuvitus ja asioiden kokeminen voimakkaasti vaativat aikaa käsitellä. En kykene selittämään itseäni loogisesti tai erittelemään jotain tapahtunutta välittömästi vaan tarvitsen aikaa mietiskellä ja prosessoida tunteitani. Mieluiten ehkä jopa kirjoittaa niistä, jolloin saan niihin jonkinlaisen tuntuman. Saatan joskus uppoutua sisäiseen maailmani niin syvästi, että se voi tuntua läheisistäni töykeältä tai jopa itsekkäältä. Vaikka pyrkimykseni on ymmärtää itseäni ja muita, ja kohdella kaikkia hyvin, saattaa käytökseni joskus näyttäytyä ulospäin siltä, etten ole kiinnostunut. Myös se, että tarvitsen aikaa olla aivan yksin, voi helposti tuntua muista itsekkäältä. Jos parisuhteen toinen osapuoli sattuu vielä olemaan hyvin konkreettinen, suunnitelmallinen ja järjestelmällinen, ja minä taas kaikkea muuta, ei ihme jos välillä on haasteita ymmärtää toisiamme.

Aikataulut ahdistavat minua ja siksi en juuri koskaan suunnitele mitään. Go with the flow-elämänasenne näkyy kaikessa tekemisessäni, jopa ärsyttävyyteen saakka. En arvosta juurikaan materiaa tai titteleitä vaan ennemmin henkisyyttä ja kykyä tutkiskella itseä syvällisesti. Innostun helposti uusista asioista, mutta moni asia jää kesken. Voin helposti ottaa haltuuni tuhat sivua kiinnostavaksi kokemaani asiaa, mutta yksityiskohtaisten ohjeiden, esimerkiksi reseptien lukeminen voi tuntua ylivoimaiselta. Olen äärimmäisen empaattinen ja haluan löytää kaikista ja kaikesta jotain hyvää. Ihmisyys ja ihmisten tavat toimia sosiaalisissa suhteissa kiehtovat paljon. Koska olen kuitenkin ehdottomasti enemmän introvertti, en ole niinkään kiinnostunut olemaan sosiaalisessa kanssakäymisessä ihmisten kanssa. Mieluiten tarkkailisin vain etäältä. Ajattelen paljon. Todella paljon. En silti tee isojakaan päätöksiä niinkään todellisiin faktoihin perustuen vaan intuition perusteella. Elämä on minulle tutkimusmatka ja koko ajan pitää oppia lisää. Minua motivoi halu muuttaa maailmaa, mutta mieluiten kotoa käsin! Ahdistuneeksi koen oloni, jos tunnen, ettei osaamistani arvosteta tai minua yritetään hallita. Turhaudun myös helposti, jos arki tuntuu merkityksettömältä. Merkityksettömyyden tuntu voi syntyä siitä, että ei ole tilaa luovuudelle tai siitä, että puhutaan mielestäni vain turhanpäiväisyyksistä eikä ollenkaan päästä syvälliselle keskustelutaajudelle.

Se, että ymmärtää oman ja kumppanin persoonallisuutta, voi vähentää väärinymmärryksiä puolin ja toisin. Persoonallisuustestit eivät koskaan kerro koko totuutta eikä niihin pidä liikaa nojautua tai ainakaan piiloutua tulosten taakse ottamatta itse vastuuta tekemisistään, mutta ne voivat olla hyvä apu tutustua itseensä ja kumppaniin parisuhteen alkuvaiheessa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *