Aiheuttaako talvi vatsaoireita?

Olen kärsinyt koko aikuiselämäni vatsaongelmista. Mitään varsinaista vikaa ei ole todettu, mutta silti turvottaa ja kouristaa. Tyypillinen ärtyvän suolen oireyhtymä. FODMAP-ruokavaliosta on ollut apua, mutta hassua kyllä, olen huomannut pystyväni syömään kesäisin mitä tahansa ilman mitään ongelmaa ja talvella taas tuntuu, ettei mikään sovi. Kun ilmat viilenee, niin ongelmat alkaa. Olen tämän todennut nyt useana vuonna ja uskon vakaasti, että kylmyydellä on vaikutusta ruuansulatuksen toimintaan. En ole alan asiantuntija ja nämä päätelmät ovat ainoastaan oman kropan toiminnan perusteella tehtyjä. Ei siis mitään relevanttia tutkimustietoa!

Kuinka moni huomaa syövänsä kesällä eri tavalla kuin talvella? Itse ainakin kesäisin suosin paljon raikkaita salaatteja ja kylmiä ruokia, kun taas syksyn viiletessä alkaa tehdä mieli lämpimiä keittoja. Ehkä elimistö luontaisesti vaatii silloin helpommin sulavaa ruokaa. Tuntuu jotenkin loogiselta, että kylmyys on kropalle aikamoinen stressitekijä ja energiaa kuluu perustelintoimintojen lisäksi myös lämpimänä pysymiseen. Onko siis niin, että ruuansulatus toimii kylmällä säällä huonommin? Vai johtuvatko ongelmat stressin lisääntymisestä? Kokemusasiantuntijana voin kertoa, että kesällä menee alas jopa laktoosillinen jäätelö ongelmitta, mutta annas olla, kun lokakuussa erehdyn syömään puolikkaan avokadon, niin on helvetti irti. Joku on myös ehkä huomannut, että etelän lomareissulla voi syödä helposti esimerkiksi maitotuotteita, vaikka kotimaassa valitsisi laktoosittoman tuotteen. Ennen arvelin sen johtuvan loman stressittömyydestä verrattuna arkeen. Mutta kun kotimaassa lomaillessa en samanlaista suoliston toiminnan balanssia huomaa, niin syyn täytyy olla joko syödyssä ruuassa tai sitten ympäristötekijöissä, kuten auringossa ja lämmössä.

Talvella olen melko tarkka, mitä suuhuni pistän. Vatsani pahin vihollinen on ruis, varsinkin tuoreen leivän muodossa. Sanotaanko näin, että ruisleivän syönnistä saatu nautinto ei korvaa kärsimystä, joka alkaa muutaman tunnin kuluttua syömisestä ja jatkuu pahimmillaan monta päivää. Tällä hetkellä olen karsinut ruokavaliostani pois maitotuotteet ja kauraa lukuunottamatta kotimaiset viljat. Myös maissi aiheuttaa oireita, joten sitä yritän vältellä. Kivelliset hedelmät, kuten avokado ja mango ovat myös pahasta. Pähkinöitäkään ei ihan mielinmäärin kannata syödä. Sokeria koitan vältellä, vaikka se ajoittain on hankalaa. Erityisesti nyt, kun kaupat pursuaa joulusuklaata. Ruokavalion lisäksi syön päivittäin probiootteja ja aamupuuroon lisään akaasiakuitujauhetta. Jos tiedän syöväni jotain vatsan toiminnan kannalta kyseenalaista, otan ennen ruokaa ruuansulatusta tukevan enstyymivalmisteen. Jos vahinko on päässyt tapahtumaan ja vatsassa kuplii, niin piparminttukapselit voi pelastaa tilanteen. Myös piparminttutee tuntuu rauhoittavan vatsaa.

Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta vatsa välillä vaan oikuttelee ja tuntuu, ettei mikään auta. Kun oireista ei tunnu kokonaan eroon pääsevän, täytyy vaan sopeutua tulemaan toimeen niiden kanssa. Kesäksi voi unohtaa koko asian, mutta viimeistään lokakuun lopulla muistan, miksi ei kannata syödä mm. ruisleipää, avokadoa, maapähkinävoita, persikkaa, mangoa, pullaa, maissilastuja tai sipulia/valkosipulia. Vai pitäisikö vain muuttaa jonnekin, missä ei elimistö joudu näin kovalle koetukselle ääriolosuhteiden vuoksi?

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Mä en oo huomannu lämpötilan kanssa tota. Enemmänkin kovilla helteillä vatsa ilmottaa itsestään. Toimii miten sattuu ja on huono olo.

Tiedän ruuat, jotka ei sovi ja joita syömällä kärsitään sitten yleensä jopa vuorokauden verran. Joskus taasen vatsa kestää kaiken, joskus tuntuu että se ei kestä mitään. Ärtynyt suoli on hankala, mutta stressi on omalleni ainakin se pahin! Ja liian vähäinen uni.

crazycatmom

Sama juttu tuon suhteen, että ei ole aina logiikkaa, mitä vatsa kestää. Voi olla, että toi stressi on juuri se tekijä tässä lämpötila-asiassa. Toiselle helle on kropalle stressitekijä ja toiselle kylmä. Ja tosiaan huono olo on myös mulla silloin kuin vatsa "ei ole normaali". Se ei ole pelkästään ilman kerääntymistä vatsaan tai kouristelua vaan myös olo on etova. Kurja vaiva, mutta onneksi toi ruokavalio useimmin toimii.

Kannattaa tutustua Ayurvedaan! Sen mukaan eri vuoden aikoina tuleekin syödä eri tavalla, sillä vuoden ajat edustavat eri elementtejä. Oikealla ravinnolla voi tasapainottaa vuodenajan tuomia haasteita. :)

Itsellänikin vatsa on nyt kiukutellut. Kuvittelisin, että minun kannattaisi syödä esimerkiksi lämmittäviä sosekeittoja ja kauraa, jotta tilanne rauhoittuisi.

crazycatmom

Tuo kuulostaa ihan loogiselta!

Kommentoi