Sushi-kakku
Rakastan sushia, mutta aina mieliteon sattuessa ei raaski ravintolaan lähteä eikä jaksa väkerrellä rullia. Päätin kokeilla kivaa ideaa laittaa sushiainekset kakun muotoon. Pohjalle leikkasin norilevystä sopivan palan ja sen päälle ladoin riisiä ja makuuni sopivia täytteitä. Kasasin kakun irtopohjavuokaan, joka toimi erittäin hyvin tähän tarkoitukseen. Hieman jännitin, jääkö täytteet kiinni vuoan reunoihin, koska en sitä voidellut, mutta hyvin irtosi. Avasin irtopohjavuoan heti kakun kasaamisen jälkeen ja kakku pysyi hyvin kasassa. Puikoilla ei tätä herkkua kannata yrittää syödä. Haarukka ja veitsi toimi parhaiten.
Jos voileipäkakut kyllästyttää, niin tässä varsin helppo ja mielettömän hyvä vaihtoehto sille kesän juhliin tai illanistujaisiin! Itse käytin sushiriisin sijaan tavallista puuroriisiä, joka toimii hyvin siinä käytössä. Kakku on suhteellisen nopea valmistaa. Eniten aikaa vie riisin jäähdyttely, joten se on hyvä tehdä hyvissä ajoin etukäteen.
Sushiriisi (riittää n.6 makirullaan tai isoon 24-26 cm vuokaan tehtyyn kakkuun, jos teet pienemmän, kannattaa määrä puolittaa)
5 dl riisiä
8 dl vettä
1/2 dl riisiviinietikkaa (sushi-su, valmiiksi maustettu)
Huuhtele riisiä siivilässä muutaman minuutin ajan juoksevan veden alla. Mittaa kattilaan vesi, lisää riisi ja laita kattilaan kansi päälle. Anna imeytyä 15 minuutin ajan ja laita sen jälkeen liesi päälle. Kun vesi alkaa kiehua, vähennä lämpötilaa. Muutaman minuutin jälkeen voit sammuttaa lieden, mutta jätä kattila liedelle ja anna riisin hautua 10 minuuttia. Älä avaa kantta välissä! Kun riisi on kypsää, kaada se laakeaan astiaan, jolloin ylimääräinen vesi pääsee haihtumaan. Mausta riisiviinietikalla* ja sekoita. Anna riisin jäähtyä huoneenlämmössä.
*Itse käytän aina valmiiksi maustettua sushi-su-riisiviinietikkaa. Jos käytät tavallista riisiviinietikkaa, kiehauta se ja lisää 1 rkl sokeria ja 1 tl suolaa. Anna hetki jäähtyä ennen kuin lisäät riisin joukkoon.
Sushi-kakku
3 kpl noriarkkeja
riisiä
kasviksia ohuina suikaleina, esim. avokadoa, kurkkua, paprikaa (porkkana sopii myös, mutta kannattaa kypsentää mikrossa pienessä määrässä vettä+soijakastiketta parin minuutin ajan, koska on muuten turhan kovaa)
Esim. lohta/tuorejuustoa/katkarapuja/tonnikalaa/tonnikalatahnaa (tonnikalaa+chilimajoneesia)
päälle paahdettuja sesaminsiemeniä
Leikkaa noriarkki irtopohjavuokaan sopivaksi. Lisää päälle kostutetuilla käsillä tai lusikalla riisiä ohut kerros. Lado päälle suikaloituja kasviksia ja/tai kala-täytteitä. Painele ohut kerros riisiä varovasti kasvisten päälle. Riisikerroksen jälkeen voit laittaa noriarkin väliin jne. Toista, kunnes kakku on halutun korkuinen. Viimeiseksi kerrokseksi riisikerros, jonka päälle voi ripotella paahdettuja sesaminsiemeniä tai koristella kasvissuikaleilla. Tarjoile soija-kastikkeen ja wasabi-tahnan kera.