Joku aina tekee (ohjeineen!)

Yllytys2.JPG

Sitä vain tulin kertomaan, että olen naurettavan helppo yllytettävä, mitä tulee mielestäni vakuuttaviin resepteihin ja niiden toteuttamiseen.

Juustokakkubrownie.JPG

Niinpä lueskellessani torstaina hesaria työpaikallani, en päässyt yli tästä kuvan sivusta, oooh. Heikon kohtani tuntevat työkaverit käyttivät tilaisuutta hyväksi ja kainosti ilmaisivat sellaisia lauseita, kuten ”Voi kun joku…” ”Olispa ihana maistaa, jos vaan joku…” ”Tää ois varmaan niin herkullista, jos vaan joku…

Yllytyskakku (Small).JPG

No se joku sitten laittoi hihat heilumaan, vielä sama iltana, ha ha 🙂

Mutta kyllä nämä hyväntahtoiset yllyttäjät sitten vuolaasti kehuivatkin, olivat onnessaan, joten ilo oli todellakin puolellani. Olisi nimittäin kestänyt ikuisuus, ennenkuin olisi tullut tilaisuus tehdä tätä kotona, on meinaa aika ison joukon ohje.

Tuhtien herkkujen ystävänä en voi siis kuin suositella. Onnekseni sain vielä jämäpalan kotiin, tekijänoikeus = tekijän lauantaiaamun pelastus, hi hi. 

Ja pari vinkkiä tuoreeltaan: Minulla kakkumassa jäi hiukan tuhdimmaksi mitä ohje suositteli, sillä en löytänyt kaapeistani sopivan kokoista laakeaa vuokaa. Tästä syystä kakku muhi uunissa noin puolet kauemmin. Lisäksi tein kakun laktoosittomana ja käytin Brunbergin laktoositonta tummaa suklaata, kun en siellä suklaalevyjen seassa tiennyt mikä tummista herkuista oli varmasti laktoositon. Pisteet siis Brunbergille pakkauksen selkeydestä ja mausta, oli aivan uskomattoman hyvää tummaa suklaata pelkästäänkin.

EDIT: Ohje lisätty!

 

Pohja:

  • 200g voita
  • 200g tummaa suklaata
  • 1 dl hassel- tai muita pähkinöitä
  • 4 dl tomusokeria
  • 3 kananmunaa
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:

  • 1 rkl rypsiöljyä

Ota voi pehnemään huoneenlämpöiseksi hyvissä ajoin. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paloitte suklaa kuumennusta kestävään kulhoon ja sulata mikrossa hiljalleen n. 20 s osissa välillä sekoitellen. Rouhi pähkinät pienemmiksi paloiksi, vaikka olisit ostanut jo valmista ”rouhetta”. 

Vaahdota pehmeä voi ja tomusokerit, niin että massa on sävyltään reilusti valkeaa. Lisää munat yksitellen joukkoon. Lisää seuraava kananmuna aina vasta, kun edellinen on kunnolla sekoittunut massaan. Lisää munien jälkeen jauhot ja pähkinät seokseen. Täydennä massa sulatetulla suklaalla ja sekoita hyvin. 

Levitä leivinpaperi 20 cm x 30 cm x 5cm -kokoiseen suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Jos suorakaidevuokaa ei löydy, tee kuten minä ja käytä vähintään 28cm kokoista pyöreää irtokakkuvuokaa. Voitele vuokaan aseteltu leivinpaperi rypsiöljyllä ja kaada brownie -massa leivinpaperille, tasoita pinta ja jätä odottamaan juustokakkumassan valmistumista.

Juustokakkuosio:

  • 400g maustamatonta tuorejuustoa (ei light!)
  • 2 1/2 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria (aitoa)
  • 2 kananmunaa

Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto, tomusokeri, vaniljasokeri ja munat kulhossa tasaiseksi massaksi. Kaada täyte browniemassan päälle.

Paista kakkua 175 asteisessa uunissa n. 35-40min. (etenkin jos käytössäsi on laakea vuoka) ja jopa puolet kauemmin, mikäli käytät pyöreää irtokakkuvuokaa. Kuitenkin niin kauan, kunnes juustotäyte hieman ruskettuu reunoista. Oma kakkuseni lisäksi vielä hieman ”höllyi” vuoassa, vaikka paistui uunissa n. 1h 15min. Hölskymistä ei siis tarvitse säikähtää, vaan kylmänrauhallisesti vain jäähdytellä kakku ja laittaa se sitten yön yli makustumaan jääkaappiin. Paistoajat riippuvat myös hyvin paljon uuneista ja siitä, missä kohdin uunia pidät paistosta. Itselläni kakku jäi lisäksi ehkä hivenen liian alas muhimaan.

Vadelmakerma:

  • 3dl kuohukermaa
  • 1 3/4 dl tomusokeria
  • 3dl vadelmia

Tee vadelmapäällinen vasta tarjoilupäivänä. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää tomusokeri. Vaahdota tämän jälkeen vaahto napakaksi ja lisää vadelmat. Vatkaa niin, että vadelmien rakenne menee rikki. Muistathan lisäksi, että tuoreet vadelmat voit käyttää sellaisenaan, mutta ulkomaiset tulisi kiehauttaa ja antaa jäähtyä ennen käyttöä. 

Levitä vadelmakerma kakkupohjan päälle. Jos vadelmia ja suklaata jäi yli, kuten minulla, koristele kakku esim. niillä tai mielesi mukaan. Leikkaa annospaloiksi tai kakkumuodossa anna kunkin leikata oma biittinsä, mutta varoita ennen leikkuuta tuhtiudesta 😉 Minun syöjät ottivat nimittäin pahaa-aavistamattomina melkoisia biittejä ja sulattelivat kakkuähkyä loppupäivän. Siispä palat amatööreille ja omaleikkuu ammattilaisille 😀

**

Ja vielä muuta lisämaininta: Browniepohja on sellaisenaankin aivan taivaallista, eli tätä pohjaa voisi hyvin käyttää sellaisenaan ja pyöräyttää vaikka pallot vaniljajätskiä kaveriksi. Vadelmakerma taas on nerokas, yksinkertainen yhdistelmä esimerkiksi täytekakkujen väliin. Niin monikäyttöinen ohje, tulethan linkkaamaan mikäli innostuit itsekin tästä ohjeesta 🙂

Ja ohjehan on HS/3.4.14/Katja Bäcksbacka

 

<3:Tyyne

Kulttuuri Ruoka ja juoma DIY Suosittelen

Fazerina mielessäin

Hei, olen Tyyne ja lempparini makusuklaista on fazerina

Siitä se ajatus sitten lähti, tämän kakun toteuttamiseen meinaa. Ensiksi täytyy kyllä tunnustaa, etteivät suklaiset leivonnaiset ole olleet herkkujani kuin, öh, dieetin aloittamisen jälkeen. Kuulostaa kummalliselta, mutta vasta ruokia karsiessani tajusin, mistä oikeasti tykkään. Ja tykkään kunnollisista, tuhdeista leivonnaisista, joiden nauttimiseen riittää yksi pala herkkua kera höyryävän kahvin. Täydellistä.

Ja kun lähipiirissämme vietettiin eräitä läksiäisiä ja minut ystävällisesti ilmoitettiin jälkkärin loihtijaksi (lempipuuhaani), niin ideapankissani oli juuri täydellinen ohje tilaisuutta varten, helppo suklaakakku, joka paljastuikin fazeriinakakuksi.

 

Maaliskuu14 263 (Small).JPG

Appelsiinisuklaan maku toki on sellainen, että se jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Maaliskuu14 266 (Small).JPG

Otin kuitenkin riskin ja raastoin reippaasti kokonaisen appelsiininkuoren makustuttamaan suklaavaahtoa. Siinä se salaisuus.

Maaliskuu14 281 (Small).JPG

Maaliskuu14 264 (Small).JPG

Aluksi en edes itse älynnyt, kuinka fazeriinanmakuinen ja konditoriamaisen tuhti tästä kakusta tulikaan, mutta ensimmäisen herkuttelijan maistettua ja hihkaistua ”Fazerina” tiesin valinneeni juuri oikein reseptin 🙂

Kakun ulkonäkökin muistuttaa ehkä hieman sievää konditoriakakkua? Yksinkertaista, mutta herkuttelemaan houkuttelevaa.

Kakun ohje ei ole omakeksimäni, vaan olen lainannut sen Belle Baie– blogista. Suosittelen tutustumaan. Kakkuun ja blogiin 🙂

Pohjaan tarvitset:

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1/2 perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl suolaaa
  • 50g voita

Ota kananamunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin, mikäli säilytät niitä normaalisti jääkaapissa. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Tiedät vaahdon olevan valmis, kun voit piirtää siihen kauhalla kuvion ja se jää pinnalle hetkeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja kääntele jauhoseos siivilän kautta varovasti muna-sokerivaahtoon. Lisää massaan lopuksi maito sekä voi. Kaada taikina voideltuun 20 cm uunivuokaan. Paista pohjaa uunissa n. 30 min. 160 asteen lämmössä. Vink: minulla pohja ei noussut juuri yhtään, en tiedä kuuluisikokaan, mutta mudcakemaista ulkonäköä ei tarvitse säikähtää 🙂

Täyte

  • 5 dl kermaa
  • 200g tummaa suklaata
  • 1 appelsiinin raastettu kuori

Lisäksi

  • n. 1 dl maitoa

Paloittele suklaalevy ja sulata hiljalleen (välillä sekoitellen) mikrossa. Anna suklaan jäähtyä kunnolla huoneenlämpöiseksi tai vauhdita jäähtymistä käyttämällä suklaa-astiaa hetken aikaa pakkasessa. Raasta appelsiinin kuori ja vaahdota kerma. Lisää appelsiininkuoriraaste kerman joukkoon sekä 1/3 sulasta suklaasta kermavaahdon joukkoon. Lisää hiljalleen myös loput suklaasta vaahtoon.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta ensimmäinen pohja maidolla ja täytä vaahdolla, tee samoin toiselle kerrokselle. Loput täytteestä voit koota keoksi päällimäisen pohjan päälle, tai levittää täytteen ympäri kakkua, kuten minä tein. Anna makustua jääkaapissa yön yli. Koristele juuri ennen tarjoilua tuoreilla marjoilla ja nauti hyvän kahvin kera 🙂

 

<3:Tyyne

 

Koti Ruoka ja juoma