Opinko rakastamaan merta?

reilailu_2013_354.jpg

Kuluva vuosi on kolmas, jona jään paikoilleni, samaan kaupunkiin, samojen ihmisten pariin. Se on jotain uutta ihmiselle, joka on tottunut kulkemaan, jolle pysyvintä elämässä on jatkuva muutos. Turvaverkkoni on jatkuvasti uusiutuva seitti, uusia kaupunkeja, uusia ihmisiä. Tunnen oloni turvalliseksi kun vain jatkan juoksemista, eteenpäin ja eteenpäin enkä koskaan pysähdy.
Kevään lähestyessä tunnen jälleen levottomien tunteiden nousevan pintaan. Ihmiset katoavat kotikaupunkeihinsa, mutta missä on paikka ihmiselle, jolla sellaista ei ole? Haen pakotietä, haluan mahdollisimman kauas pois. En halua jäädä paikoilleni ja antaa kenenkään huomata, että todellisuudessa olen yksin.
Yksinäisyys. Tuntemattomana kulkijana on sallittua olla yksin, vailla seuraa harhailla pitkin kaupungin katuja, pysähtyä tuijottamaan pilviä, valita kahvilasta nurkkapöytä ja sulkeutua omien ajatusten salaiseen puutarhaan.
Toiset pelkäävät uutta, minä pelkään pysyvää. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että pelkään etten sopeudu ja löydä omaa paikkaani. Helpompaa on lähteä ja luopua ennen kuin liima ihollani on ehtinyt kuivua, en ehdi tarttua kehenkään tai mihinkään. Näin kuvittelen.
Sanotaan, että rohkeita ovat ihmiset, jotka uskaltavat lähteä,  mutta toisinaan yhtä pajon rohkeutta vaatii jääminen. Tällöin on kohdattava käsillä oleva paikka ja aika kaikkine ristiriitoineen ja tunteineen, menneisyys ja nykyhetki sellaisena kuin sen on itse itselleen luonut. Otettava vastuu itsestään ja omista valinnoista.
Tänä vuonna minä jään ja niin jään vielä seuraavat kolme vuotta. Kaupunkiin, jossa ihmiset rakastavat merta. Ehkä minäkin opin.

Suhteet Oma elämä Mieli Ajattelin tänään

Puolustuspuhe tauoille

viro_042.jpg

Radiohiljaisuudesta iltaa. Menneestä tauosta syytän pimeää vuoden loppua, paluusta tammikuuta. Nyt kun vaihtuneen vuoden kollektiivinen projektien käynnistysurakka alkaa hiljentyä, tuntuu luontevalta aloittaa kirjoittaminen uudestaan. Ilman liian suuria sanoja, valokarnevaalia taivaalla tai lupauksia muutoksesta vain muutoksen vuoksi.

Koen kuitenkin tarpeelliseksi puolustaa mennyttä kolmen kuukauden taukoa. En periaatteellisen puolustuksen vaan taukojen hyväksi -sillä mikä tahansa laji vaatii taukoja. Siitä huolimatta, että ympäröivä maailma yrittää kaikin keinoin painostaa jokaista maan matelijaa ja ihmiselimistön solua tuottavuuden kasvuun ja tehokkuuden maksimointiin.

Musiikissa tauot luovat rytmin.

Urheilussa taukojen tarpeen sanelee fyysinen pakko: ilman palautumista lihakset eivät kasva ja kehity.

Oppiminen vaatii taukoja. Vasta tauon jälkeen selviää onko kerran kahlattu tieto painunut pitkäkestoiseen muistiin.

Taide vaatii taukoja.

Paasilinnaa siteeraten: tullakseen kirjailijaksi on elettävä kirjailijan elämää. Eivät kirjailijan tuottamat sanat ja lauseet synny tyhjästä ilman kokemusten luomaa pohjaa ajatuksille. 

Eivät kuvataiteilijakaan ammenna inspiraatiota pelkistä vuokrayksiön valkoisista seinistä.

Rajansa kaikella, tauoillakin. Kun aikaa on kulunut tarpeeksi, sillä ei ole enään muuta annettavaa kuin vitkuttelun, välttelyn ja liiallisen analysoinnin hetkellinen kostautuva ilo. On päivän selvää ettei pelkillä tauoilla tehdä tuloksia. Jälleen kerran rajanveto tarpeellisen tauon ja tarpeettoman vitkuttelun välille on kaikkein haastavinta. 

Urheilusuoritusten ja palauttavien taukojen väliselle suhteelle lienee joku viisas keksinytkin kaavan. Kaikkien elämän osa-alueiden rytmittämistä ei kuitenkaan voi ulkoistaa urheiluvalmentajien ja personal trainerien ammattikunnalle.

Varsinkaan kun kyse on taiteesta. Jos luovuudelle ei ole kaavoja niin kuinka niitä voisi määrittää luoville tauoillekkaan?

Ei kyse ole kuin itsetuntemuksesta, tuosta elämän vaikeimmasta taiteenlajista.

 

Hyvinvointi Mieli Suosittelen Syvällistä