100% LUONNOLLISET KYNTTILÄT

kaarnaliving-rypsioljyvahakynttila-kookosvahakynttila-woodlot-1.jpg

* yhteistyössä Kaarna Livingin kanssa

Kynttiläkausi on parhaimmillaan, ja meilläkin kynttilät palavat kotona etenkin viikonloppuisin.

Olen aina polttanut kynttilöitä varsin huoletta enkä ole osannut ahdistua niihin liittyvistä mahdollisista ympäristöhaitoista. Olen kuitenkin halunnut panostaa laadukkaisiin kynttilöihin halpatuotannon sijaan. Tuoksukynttilöissä suosikkejani ovat ByredoSkandinavisk ja Woodlot. Niin ihania kuin kynttilät ovatkin, poltan yleensä kerrallaan joko yhtä tuoksukynttilää tai neljää tuikkukynttilää.

On kuitenkin selvää, etteivät kynttilät katoa noin vain mihinkään. Kynttilöiden valmistuksessa käytetty vaha on yleensä parafiinia tai steariinia. Parafiini syntyy öljynjalostuksen sivutuotteena, eli se valmistetaan uusiutumattomista luonnonvaroista. Steariinia valmistettiin aiemmin eläinrasvoista, mutta nykyisin sen valmistuksessa käytetään yleensä kasviöljyä kuten palmuöljyä.

Pakkauksen, materiaalien ja kuljetuksen lisäksi kynttilän ekologisessa jalanjäljessä painavat myös siitä lähevät päästöt. Ylen muutama vuosi sitten haastatteleman asiantuntijan mukaan usean sisällä samanaikaisesti poltetun kynttilän pienhiukkasmäärä vastaa passiivista tupakointia. Mitä enemmän kynttilä savuttaa, sitä epäterveellisempää huoneilmasta tulee. Jos kynttilästä lähtee mustaa savua, se tuottaa myös nokihiukkasia, kaasumaisia yhdisteitä ja pah-yhdisteitä. Pienhiukkaset voivat aiheuttaa ärsytystä kurkunpäässä, ahdistaa hengitysteitä ja aiheuttaa nuhaa. Päästöt riippuvat kynttilän raaka-aineista. Pinnoitetusta kynttilästä lähtee päästöjä eri lailla kuin puhtaasta kynttiläpinnasta.

Suomessa raaka-aineet ovat tarkasti määriteltyjä, eli kynttilöihin ei pitäisi päätyä mitä tahansa raaka-aineita. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sisäkynttilöiden pitää täyttää kuluttajaturvallisuuslain vaatimukset: ne eivät saa aiheuttaa vaaraa kuluttajien terveydelle tai omaisuudelle. Sisäkynttilöistä saa vapautua huoneilmaan vain rajallinen määrä nokea.

kaarnaliving-rypsioljyvahakynttila-kookosvahakynttila-woodlot-2.jpgkaarnaliving-rypsioljyvahakynttila-kookosvahakynttila-woodlot-4.jpgKirjoitin Woodlotista vuoden alussa, kun tutustuin ensimmäistä kertaa brändiin. Woodlot on kanadalainen tuoksuvalmistaja, jonka valikoimasta löytyy erilaisia tuoksuja niin kotiin, keholle kuin mielelle: kylpy- ja vartalotuotteita, saippuaa, suihkeita, eteerisiä öljyjä, voiteita, suitsukkeita ja kynttilöitä. Kaikki tuotteet on valmistettu 100% luonnollisista raaka-aineista. Woodlotin ekologiset kynttilät valetaan käsin uusiutuvasta luomukookosvahasta. Kauniin lasipurkin voi kierrättää tai käyttää uudelleen muiden kynttilöiden alusastiana – tai miksei vaikka juomalasina.

Ihastuin ikihyviksi Woodlotin erilaisiin tuoksuihin, joista on tullut kuluneen vuoden aikana itselleni entistäkin tärkeämpiä rentoutumisessa. Woodlotin tuoksut ovat etenkin tuoksukynttilöissä melko voimakkaita, mutta itse pidän niistä, sillä tuoksut ovat luonnollisia eivätkä keinotekoisen pistäviä. Kaarna Livingin verkkokaupasta löytyy kattava valikoima Woodlotin tuoksukynttilöitä. Cinder-tuoksukynttilä on mitä täydellisin syksyyn ja joulunaikaan – kahden puuvillasydämen ansiosta kynttilä palaa isolla liekillää. Paloaika on noin 60 tuntia.

Woodlotin kynttilöissäkin on yksi miinus: kookosvaha, jonka kookokset täytyy noutaa kaukaa, ja Kanadasta Suomeen tuotavat tuotteet. Vaikka tavaran liikkuminen ympäri maailmaa on nykyisin arkipäivää, olisi lähituotanto aina ympäristön kannalta parempi valinta.

Siksi kiinnostuinkin rypsiöljyvahakynttilöistä, joita sain Kaarna Livingiltä testiini. Rypsiöljy on ekologinen ja luonnollinen vaihtoehto steariini- ja parafiinikynttilöille. Se palaa hajuttomasti, puhtaasti ja sopii myös vegaaneille. Kaarna Livingin myymät rypsiöljyvahakynttilät valmistetaan Saksassa paikallisesta, GMO-vapaasta rypsiöljystä pienentäen näin tuotannon hiilijalanjälkeä. Kynttilöissä ei ole käytetty siis mitään muuta kuin rypsiöljyä ja puuvillalankaa! Pienten lämpökynttilöiden paloaika on 3–4 tuntia, pöytäkynttilöiden noin 15 tuntia.

Kookosvaha-, rypsiöljyvaha- ja mehiläisvahakynttilöiden lisäksi luonnollinen valinta on soijavahakynttilä. Soijavahakynttilän jalanjälkeä painavat kuitenkin kookosten tapaan kaukaa tuotava raaka-aine ja epävarmuus soijan alkuperästä. Mikäli valitset soijavahakynttilän, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko kynttilässä käytetty soija GMO-vapaata vai ei.

kaarnaliving-rypsioljyvahakynttila-kookosvahakynttila-woodlot-3.jpgkaarnaliving-rypsioljyvahakynttila-kookosvahakynttila-woodlot-5.jpglue myös:

vastuullisen suklaanystävän valinta

soma bottle – lasinen juomapullo

6 tärkeää dokumenttia, jotka kannattaa katsoa

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *