tyylikäs ratkaisu kodin kierrätyksen järjestämiseen

Kaupallinen yhteistyö: Brabantia

 

Kierrättäminen on ollut jo vuosia itselleni tärkeä asia. Teini-ikäisenä koin jonkinlaisen ympäristöherätyksen ja pistin lapsuudenkotini kierrätysjärjestelmän uusiksi, kun vaadin vanhemmiltani, että alamme kierrättää kaikki kotona syntyvät muovijätteet. Vuonna 2007 muovien kierrätys kotitalouksissa ei ollut vielä tavanomaista, ja muovin kierrätyspisteitä oli harvakseltaan. Huomasimme kuitenkin nopeasti muovin keräämisen hyödyt ja sen, miten muovin kerääminen vaikutti sekajätteen määrään.

Olemme asuneet mieheni kanssa aiemmin kerrostaloissa, joiden taloyhtiöissä jätteiden kierrätys on aina järjestetty moitteettomasti. Omakotitaloon muuttamisen myötä kierrätysratkaisut piti kuitenkin miettiä uusiksi ja hoitaa kaikki alusta loppuun asti itse. Nyt lajittelemme jätteet kotona ja viemme ne kaupungin kierrätyspisteelle.

Yksi olennaisimmista seikoista, mikä tekee kierrättämisestä mukavaa ja vaivatonta, on selkeän kierrätysjärjestelmän rakentaminen kotiin. Niinpä minäkin aloin jo ennen uuteen kotiimme muuttoa pohtia, miten saisimme järjestettyä kierrätyksen kätevästi omakotitalossa.

Erilaisia vaihtoehtoja etsiessäni tutustuin Brabantiaan, joka on käytännöllisten kierrätysratkaisujen suunnannäyttäjä. Vuonna 1919 Alankomaissa perustettu perheyritys vannoo kestävien ideoiden ja tuotteiden nimeen. Brabantia tarjoaa monenlaisia tuotteita helpottamaan kodin arjen askareita niin pienissä kuin suurissa kodeissa aina roska-astioista vaatteiden säilytysratkaisuihin ja keittiövälineisiin.

 

 

Brabantian minimalistiset Bo-roska-astiat olivatkin minulle jo entuudestaan tuttuja sisustuslehtien sivuilta. Skandinaavisen tyylikkäitä Bo-roska-astioita kelpaa esitellä kodin paraatipaikalla osana keittiön sisustusta.

Päädyin kuitenkin lopulta siihen, että rakentaisimme meille toimivan kierrätysjärjestelmän eteisessä olevaan komeroon, joka on keittiöstämme aivan kulman takana. Keittiössä syntyvät jätteet voi heittää aluksi altaan alla oleviin roska-astioihin, josta ne on sitten helppo viedä eteisen komerossa oleviin suurempiin roska-astioihin. Koska roskat ovat pienessä huoneessa, on tärkeää, ettei niistä synny hajuhaittoja. Brabantian Sort & Go -sarjan kannelliset jäteastiat vastasivat mitä parhaiten tähän tarpeeseen.

Sort & Go -sarjan roska-astioita on saatavilla useissa väreissä sekä koossa: 3 litran, 6 litran, 12 litran, 16 litran, 25 litran sekä nyt myös uudessa 40 litran koossa. Kevyet muoviastiat voidaan asentaa seinälle, kaapin oveen tai ne voi asettaa sellaisenaan lattialle. Astioissa on myös kahvat, joiden ansiosta niitä on helppo nostella. Astiat voi nostaa sellaisenaan autoon ja kuljettaa roskat niissä kierrätyspisteelle.

Niin houkuttelevalta kuin uudet kevään värit (vaaleansininen ja metsänvihreä) näyttivätkin, päädyin kuitenkin hillitympään harmaaseen. Ajattelin, että jotta jäteastiat erottaisi helpommin toisistaan, voi niihin lisätä tekstit dymo-tarranauhalla. Meille valikoituivat Sort & Go -astiat kahdessa koossa: suuremmat 40 litran astiat, joihin lajittelemme pullot, pahvit, paperit ja muovit, sekä pienemmät 25-litran astiat, joihin lajittelemme metallit ja lasin.

Kierrätyksen helppous ja sujuvuus on hiottu Brabantialla viimeistä silausta myöten suunnittelemalla kaikkiin roska-astioihin täydellisesti istuvat jätepussit. Sort & Go -roska-astioissa on irrotettava kansi, jonka alle roskapussi asettuu siististi eikä näy lainkaan ulkopuolelle. Kaikkiin roska-astioihin muovipussia ei toki tarvitse: esimerkiksi kuivat pahvit ja lehdet voi laittaa astiaan sellaisenaan.

Valitsimme myös wc:hen ja kylpyhuoneeseen mustat NewIcon-poljinroska-astiat, jotka sujahtavat saumattomasti osaksi kotimme sisustusta. Myös poljinroskiksia löytyy vaikka missä väreissä ja kokoluokissa. En ole tullut edes aiemmin ajatelleeksi asiaa, mutta myös roska-astia voi olla tosiaankin kaunis ja hauska osa sisustusta!

On myös hienoa, että Brabantian tuotteissa kiinnitetään huomiota ympäristönäkökulmiin. Brabantian roska-astiat valmistetaan Belgiassa omalla tehtaalla 100% aurinkovoimalla. Esimerkiksi NewIcon poljinroska-astian valmistukseen on käytetty 40% kierrätettyä materiaalia ja sen voi kierrättää elinkaarensa lopuksi 96%:sti. Tuotteella on Cradle to Cradle -sertifikaatti, joka kertoo ekologisesta valmistuksesta.

 

 

Tarkoituksenamme on tosiaan järjestää eteisen komero siten, että sinne asennetaan hyllykkö, jonka alle roska-astiat mahtuvat seisomaan. Hyllykössä voi säilyttää kenkiä ja ylimmillä hyllyillä muuta vähemmän käytöllä olevaa tavaraa, esimerkiksi joulukoristeita. Seinälle asennetaan myös varsi-imuri, joka on nopea napata aina halutessaan käyttöön.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Brabantian kierrätysratkaisuihin ja pohtimaan uusiksi oman kodin jätteiden keräystä. Jätteidenlajittelusta voi tehdä hauskaa puuhaa myös lapsiperheessä esimerkiksi erivärisillä roska-astioilla tai kuvakorteilla, jotka kertovat, mihin astiaan mikäkin jäte kuuluu. Toimivilla ratkaisuilla teet jätteidenlajittelusta helppoa, vaivatonta ja arkeen saumattomasti sujahtavaa puuhaa, josta palkintona on hyvä mieli ja keveämpi sekajätepussi.

Psst! Jos Brabantian tuotteet kiinnostavat, kannattaa suunnata mun Instagram-profiiliin @hanna.sunday – siellä on meneillään arvonta, josta voit voittaa Sort & Go -jäteastioita myös itsellesi!

 

lue myös:

keittiösuunnitelmia

kaksi viikkoa uudessa kodissa

kodin pintamateriaalit

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *