aamiainen ranskalaisittain – keskustan brunssihelmi, herkullinen brasserie lumière
En edes uskalla ajatella, kuinka monta kertaa vuodessa käyn ulkona brunssilla tai aamiaisella.
Ahkera ravintoloiden ja kahviloiden koluaminen on kuitenkin tuottanut tulosta: Helsingin brunssi- ja aamiaistarjonta on käynyt minulle jo varsin tutuksi. Tiedän, minkälaisia paikkoja kannattaa välttää, ja taskustani löytyy pitkä vinkkilista kaupungin parhaimmille brunsseille sekä aamiaisille.
Sunnuntaina kävimme testaamassa poikaystäväni kanssa Tennispalatsissa syyskuussa ravintolansa avanneen Brasserie Lumièren, joka tarjoaa yksinkertaista ja maukasta ruokaa ranskalaiseen tyyliin – kuten myös omasta kokemuksestani yhtä Helsingin parhaista brunsseista.
Rakastan ranskalaista keittiötä. Reseptien mutkattomuus, aidot maut ja hienostelematon tyyli vievät niin kielen kuin sydämen mennessään. Just keep it simple, ja ainakin minä pysyn tyytyväisenä.
Lumière tarjoaa ranskalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan. Juustot ja makkarat tulevat suoraan tukkurilta Pariisista, croissantit ranskalaiselta patisserielta Helsingistä. Brunssia meille tarjoilleen ravintolapäällikkö Kirsi Al Juboorin mukaan Lumièren omistajan Mali Hakulinin äiti on alkujaan ranskalainen.
Omissa mietteissäni Tennispalatsi ei tuntunut aluksi viehättävältä miljööltä. Miten ranskalainen ravintola istuu hälyisään elokuvateatteriin, kovaäänisten teinien ja rasvaisen popkornin tuoksun sekaan?
Lumière on onnistunut kuitenkin löytämään Tennispalatsista itselleen rauhallisen piilopaikan, avoimen nurkkahuoneiston, josta ikkunat avautuvat Tennispalatsinaukiolle ja Jaakonkadulle. Elokuvateatterin häly jäi kauas taustalle, kun astelimme tyylikkäästi sisustettuun, avoimeen ja valoisaan ravintolaan.
Istuuduimme ikkunapöytään, josta suuntasimme katseemme alas hiljaisen sunnuntaiaamupäivän kadulle. Sää oli kirkas, valo siivilöityi ravintolaan suurista ikkunoista. Taustalla soi lempeä jazz, tunnelma oli rentoutunut.
Palvelu oli alusta alkaen ystävällistä ja lämminhenkistä – kaikki tarpeemme huomioitiin, eikä poikaystävän kahvikuppikaan ehtinyt tyhjentyä kertaakaan. Lumièren brunssimenu koostuu valmiista annoksista, joista jokainen voi valita mieleisensä. Ravintolapäällikkö Kirsi suositteli esimerkiksi aloittamaan brunssin jugurtilla ja jatkamaan tämän jälkeen croissantilla sekä lämpimällä annoksella.
Jugurtti blanc manger, jos annosta nyt jugurtiksi voi edes kutsua, löi meistä molemmat ällikällä. Annos sisälsi paitsi luonnonjurttia, myös valkuaisvaahtoa, joka vei purkissa tarjoillun perinneaamiaisen aivan uudelle tasolle. Rakenne oli kuohkean vaahtoisa, maku suloisen makea. Tuoreet marjat ja paahdetut mantelilastut kruunasivat kokonaisuuden.
Minä valitsin syötäväkseni croissantin mustaherukkahillon sekä briejuuston kera, poikaystäväni puolestaan ruokaisamman Oueufs Lumièren, joka piti sisällään paahdetun leivän, uppomunan, lehtikaalia, häränrintaa sekä hollandaise-kastiketta. Croissant oli juuri sellainen, kuin hyvän croissantin pitääkin: päältä lehtevä, sisältä tahmean pehmeä. Brie-juusto ja mustaherukkahillo olivat niin ikään erinomaisia, ja poikaystävän härkäleipä suorastaan suli suuhun. Lämpimän, pehmeäksi jätetyn uppomunan keltuainen levisi herkullisesti leivälle.
Seuraava ruokalaji tuotiin eteeni samanlaisessa purkissa kuin jugurttikin. Kirsin mukaan Lumièrella onkin käytössään eri kokoisia lasipurkkeja: esimerkiksi lounas tarjoillaan suuremmissa lasipurkeissa. Näin ravintola voi valmistaa annokset valmiiksi uuniin, jolloin nälkäiset työläiset saavat laadukkaan lounaan eteensä muutamassa minuutissa – ikään kuin pikaruokaa ranskalaisittain. Kätevää!
Kananmunasta, sienistä, pinaatista, creme fraichesta ja briossista koostunut lämmin Oufs en cocotte sekä poikaystävän grillattu maalaisleipä munakokkelin ja kylmäsavulohen kera jatkoivat Lumièren brunssiannosten voittokulkua. Täällä olen syönyt ehdottomasti kaupungin parhaimmat muna-annokset! Sienet toivat mukavasti mehukkuutta sekä täyteläisyyttä omaan annokseeni.
Pitkän brunssin päätteeksi olimme jo siinä pisteessä, että olimme valmiita kellahtamaan sohvalle. Tarjoilija kuitenkin houkutteli meidät kokeilemaan vielä jälkiruokana Pain perdua, paistettua briossia, marjoja ja vaahterasiirappia – annosta, joka tarjoilijan mukaan ”kruunaa brunssin, ja onkin siksi aivan ehdoton lopetus”. Eihän tällaista tarjousta voi vastustaa. (Sitä paitsi, eikös jälkiruoka menekin toiseen mahaan?)
Oh lá lá. Tarjoilija osui naulankantaan – täydellisen pehmeä, mehevä, paksulla kermavaahdolla, tuoreilla marjoilla ja makealla vaahterasiirapilla koristeltu briossi todellakin kruunasi brunssin. Très bon. Heti brunssin alkuun tarjoiltu, aprikoosimehulla höystetty kirpeä kuohuviini sopi myös erinomaisesti yhteen makean briossin kanssa.
Lumièren brunssilla eniten ilahduttavat laadukkaat raaka-aineet sekä puhtaat maut. Kikkailuja ei tarvita – aito, herkullinen ruoka puhuu puolestaan. Kuten Kirsille totesimme: käymme usean kerran vuodessa brunssilla, mutta harvoin vastaan tulee näin mahtavaa kokonaisuutta, jossa jokainen palanen loksahtaa ruoan suhteen täydellisesti kohdalleen.
Summa summarum. Omaan makuuni Lumièren brunssi on täydellinen. En olisi voinut toivoa tai odottaa parempaa. Myös hinta-laatusuhde on erittäin kohdallaan, ja maksaisin näin hyvästä ruoasta mieluusti enemmänkin.
Siispä mon chéri: tee viikon paras päätös ja varaa viikonlopuksi pöytä Lumièreen, mieluusti ikkunan läheisyyteen. Koska olet erinomaisen brunssin ja Lumièren täydellisen pain perdun arvoinen.
Yhden varoituksen joudun tosin antamaan: voi olla, ettet halua enää syödä aamiaistasi muualla.
Brasserie Lumière
Tennispalatsi 2. krs
Salomonkatu 15
Ma 11–18, ti–to 11–22, pe 11–24, la 12–24, su 12–18
Yhteistyössä Brasserie Lumièren kanssa
bloglovin / instagram / pinterest
// If you’re dying to get an excellent, French styled brunch, book a table this weekend to wonderful Brasserie Lumière. I’ve been to many, many great brunches in Helsinki, but Lumière is in its own league. Try yogurt blanc-manger, some of their great egg dishes and sweet pain perdu. I gotta warn you, though: there might be a risk you wont eat your brunch anymore elsewhere.