helppoa, kevyttä ja täyttävää – lounas ravintola rullassa
Vietnamilaiset rullat, riisipaperirullat, kevätrullat, tuorerullat. Rakkaalla ruoalla on monta nimeä.
Vaikka vietnamilaisia rullia olisi kohtuullisen helppo tehdä kotonakin, tähän asti olen turvautunut ravintoloiden tarjontaan. Tiistaina kävin testaamassa Rullan lounaan, jolla on tarjolla paitsi vietnamilaisia rullia, myös salaattia ja keittoa.
Vuonna 2011 syntynyt Rulla on vietnamilaisia rullia tarjoava ravintola, joka toimii eettiseen tuotevalikoimaan keskittyneen Nudge-kaupan yhteydessä Yrjönkadulla. Nudgen tapaan Rullassakin pyritään tukemaan kestävää kehitystä eettisten ja luonnonmukaisesti tuotettujen raaka-aineiden kautta. Suurin osa raaka-aineista hankitaan lähituottajilta, joskin itse riisipaperirullat ja esimerkiksi avokado on pakko tuoda ulkomailta.
Niin rullat, salaatit kuin keitot vaihtelevat päivän mukaan, joskin rullien joukossa on muutama kestosuosikki: esimerkiksi lohi-avokado sekä katkarapu-chili-mango löytyvät yleensä aina tiskiltä. Kaikki rullat ovat gluteenittomia ja maidottomia, ja valikoimasta löytyy myös useampi vegaanivaihtoehto. Salaatit puolestaan ovat aina vegaanisia.
Valitsin testattavakseni neljä rullaa sekä avokadoa, tomaattia, fenkolia ja papuja sisältävän salaatin. Kolme rullaa sekä salaatin ja keiton sisältävä lounas maksaa 10,10 euroa, neljä rullaa sekä salaatin ja keiton sisältävä lounas 12,50 euroa. Halutessaan voi myös valita pelkästään päivän salaatin tai keiton. Avokadosalaatin lisäksi tiistaina on tarjolla bataattia, kikherneitä, cashew-pähkinöitä ja seesaminsiemeniä sisältävä salaatti sekä tuorehernekeitto.
Erilaisia rullavaihtoehtoja on niin paljon, että tiskillä iskee valinnanvaikeus. Myyjän neuvojen avustuksella neljän koplaan pääsivät tofua, avokadoa, lohta ja munakoisoa sisältävät rullat. Liha- ja kasvistäytteiden lisäksi jokaisessa rullassa on salaattimix, joka sisältää korianteria, minttua sekä ituja.
Salaatti osoittautui niin isoksi, että jaksoin syödä siitä puolet. Pienin lounasannos, kolme rullaa, riittäisikin salaatin kanssa vallan mainiosti. Salaatti on ihanan raikas, tomaatit makeita ja avokadot meheviä. Salaattiin makua tuova chilikastike oli aavistuksen tulinen, mutta omaan makuuni juuri sopiva.
Pinnaltaan nahkeat riipipaperirullat syödään sormin, mausteiseen maapähkinäkastikkeeseen ja mietoon hapanimeläkastikkeeseen dippaillen. Ihastuin oitis ensimmäiseen, sillä tykkään myös esimerkiksi maapähkinävoin pehmeän täyteläisestä mausta. Itse rullat maistuvat ihanan tuoreilta, sillä ne on vasta pyöritelty tiskillä valmiiksi. Salaatti rouskuu suussa, riisinuudeli on juuri sopivan pehmeää.
Rullalaisten mukaan ravintolan lounaalla käy paljon ihmisiä, joilla on erikoisruokavalio. Kohtuulliset kalorimäärät ja kevyt ruoka houkuttelevat, sillä riisipaperirullista tulee täyteen, mutta lounaasta ei jää ähky olo. Raaka-aineet valitaan kauden mukaan: keväällä esimerkiksi hyödynnetään parsaa, kun taas syksyllä maistuvat kantarelli, suppilovahverot ja punajuuri.
Lounaan lisäksi riisipaperirullat ovat oivallista tarjottavaa piknikillä ja illanistujaisissa – Rullan tarjonta on niin laaja, että jokainen löytää varmasti vaihtoehdoista oman suosikkinsa. Vaikka herkut nautitaan sormin, syöminen on siistiä puuhaa, sillä rullat on taiteltu tiukoiksi paketeiksi. Voisin kuvitella, että pienetkin lapset tykkäisivät hauskoista rullista.
Juuri keveytensä takia rullat toimivat erinomaisesti lounasaikaan. Tiedättekö sen raskaan väsähdyksen, joka iskee usein lounaan jälkeen? Ei näiden rullien jälkeen! Itse kaipaan juuri nyt kevyempää linjaa, sillä kesällä on tullut herkuteltua tavallista enemmän esimerkiksi jäätelöä.
Helppoa, kevyttä ja täyttävää – lounas parhaimmillaan.
bloglovin / instagram / pinterest
Rulla
Yrjönkatu 30
Ma–pe 11–19, la 11–18
Lounas klo 11–15
Yhteistyössä Rullan kanssa