kiinnostava, vaikuttava, ajatuksia herättävä – ai weiwei @ ham

Ai_Weiwei_1.JPG

Olen jo kuukauden päivät halunnut käydä tutustumassa uudistettuun Helsingin taidemuseoon ja kohutun Ai Weiwein näyttelyyn. Viikonloppuna tilaisuus vihdoinkin tarjoutui, kun vanhempani saapuivat rauhalliselle sunnuntaivisiitille kaupunkiin.

Kiinalaista Ai Weiweitä voisi kutsua ilmiöksi. Yhteiskunnallisena kommentoijana tuttu taiteilija on myös arkkitehti, designeri, dokumenttielokuvien tekijä, valokuvaaja, kuraattori ja antiikin keräilijä. Hänen taideteoksensa ja projektinsa käsittelevät aiheita, joita ei ole aina katsottu kiinalaisessa yhteiskunnassa suopeasti.

Weiwei saikin maastapoistumiskiellon useaksi vuodeksi, kunnes tämän vuoden heinäkuussa taiteilija sai passinsa takaisin. Maastapoistumiskieltonsa aikana Weiwei alkoi käyttää aktiivisesti internetiä niin taiteellisiin tarkoituksiin kuin sananvapauden puolustamiseen. Nykyisin taiteilija onkin ahkera Twitterin ja Instagramin käyttäjä.

Ai_Weiwei_2.JPGAi_Weiwei_3.JPG

HAMin näyttelyn teoksia yhdistää sama materiaali, puu. Esillä on teoksia aina Weiwein alkutaipaleelta 80-luvun alusta tähän päivään asti. Näin Weiweitä kuvaillaan taidemuseon sivuilla:

Ai Weiwein taide ravistelee yhteiskunnan arvorakenteita ja vaatii pohtimaan historian, nykypäivän ja tulevaisuuden alati muuttuvaa suhdetta. Samalla Ain teoksia sävyttää hyväntahtoinen huumori.

HAM:in näyttelyn teoksia yhdistää materiaalin lisäksi Ai Weiwein käsitys taiteilijan tehtävästä totuuden etsijänä. Sanan- ja ilmaisunvapauden puolustaminen on olennainen osa Ai Weiwein elämää, mikä näkyy vahvasti myös hänen taiteensa taustalla.

Ai_Weiwei_6.JPG

Monet teoksista ovat massiivisia ja vievät paljon fyysistä tilaa. Ensimmäisessä näyttelytilassa katse kiinnittyy luontaisesti heti Puuhun (2010). Teos on koottu useasta eri puulajista ja -yksilöstä, joiden pystyynkuolleet rungot on kerätty lukuisista eri paikoista Etelä-Kiinan vuoristoseudulta. Puu on kiinnostava kaikessa massiivisuudessaan ja ulkoisesti se näyttää vain ihmisen luomalta irvikuvalta luonnollisesta versiostaan.

Weiwein teokset ovat paitsi ajatuksia herättäviä myös hauskoja. Käyttökelvottomiksi muotoillut pöydät ja henkarit saavat museokävijän tarkastelemaan esineitä uudella tavalla. Caonima Style (2012) videolla Weiwei hyppelehtii PSY:n Gangnam Stylen tahtiin pinkissä paidassa. Matkavalo (2007) teokseen on kiinnitetty vetokahva ja pyörät, jolloin pöytälampulta näyttävä installaatio kulkee helposti paikasta toiseen.

Ai_Weiwei_5.JPG

Kiinnostava, vaikuttava, ajatuksia ja kysymyksiä herättävä. Weiwein näyttely todella pistää aivonystyrät liikkeelle ja kiinnittää huomion asioihin, jotka monesti jäävät tavallisessa arjessa huomaamatta. Parasta pitkään aikaan!

Ihastuin taiteilijan käsialaan niin kovasti, että aloin seurata herra Weiweitä Instagramissakin – nimimerkin @aiww takana tarina jatkuu.

​Ai Wei Wei, Helsingin taidemuseo
Näyttely esillä 28.2.2016 asti
Ti
su 1119, ma suljettu

bloglovin / instagram / pinterest

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *