kun suomi kohtasi japanin – punavuoren raikas ”lokki”, ravintola kamome
Viimeisen viikon ajan olen joutunut ottamaan pakkolomaa tietokoneesta.
Ensin jumiutuneet hartiat pakottivat minut työterveyslääkärille, joka määräsi särkylääkekuurin sekä fysioterapiaa. Sitten iski flunssa ja allergia, jotka aikaisten aamuvuorojen kera veivät energiani totaalisesti. Tänä aamuna kaiken lisäksi kadotin ääneni. Pahoittelut siis, ettette ole kuulleet minusta viime aikoina, tyypit!
Pitkän työvuoroputken jälkeen tuntui ihanalta nauttia eilen rauhallisesta vapaapäivästä ja aurinkoisesta Helsingistä. Iltapäivällä otimme ystäväni Oonan kanssa suunnaksi Punavuoren Ravintola Kamomen, jonka avajaisiin olin saanut kutsun.
Aikaisin Kahvila Suomena tunnettu Kamome sai viime vuonna uuden vetäjän, joka päätti pistää kaiken uusiksi. Kamomessa, ”lokissa”, yhdistyvät kauniilla tavalla suomalainen ja japanilainen kulttuuri. Sisustuksessa ihastuttavat yksinkertaiset yksityiskohdat: ravintolan seinää pitkin jatkuva peili, suuret ikkunat, jykevät puiset pöydät ja hennot keraamiset vesimukit. Harmoninen sisutus luo rauhoittavan tunnelman, joskin avajaispäivänä tilassa riitti ääntä, kun ihmiset nauttivat ruoasta nauraen ja keskustellen.
”Our inspiration comes on the one hand from nature and its rythm, and on the other hand from the Finnish-Nordic and Japanese culinary traditions. The philosophy of Japanese Cuisine, ”Washoku”, where less is more and focus on the essentials; the beauty of the ingredients and their original flavour.”
Kuten sanottu, ruoassa on keskitytty sen tuoreuteen ja aitoihin makuihin. Kaikki tehdään itse aina leivästä jäätelöihin sekä aikaisemmasta kahvilasta tunnetuiksi tulleihin korvapuusteihin. Hintatasokin on säilytetty kohtuullisena: alkuruoat maksavat 9–10 euroa, pääruoat 16–24 euroa, jälkiruoat 6–7 euroa. Yhdeksästä ruokalajista koostuva maistelumenu kustantaa 35 euroa.
Kaikki eteemme kannettu ruoka oli kerta kaikkisen ihanaa. Aidoista mauista ei turhaan kehuskeltu: Kamomessa ei kikkailla, vaan keskitytään olennaiseen. Alkuruoaksi tarjoiltu graavilohi, smetana, mäti ja blini toimivat aina. Seuraavaksi pöytään tuotiin maistiaiset perunasalaatista ja kauniista, silliä ja juureksia sisältävästä annoksesta, erinomaisia kummatkin. Lokin jalkaa muistuttava munakuppi herätti huvitusta. Alkoholittomat seljankukka- sekä karpalodrinkit olivat paitsi kauniita, myös hyvää tasapainoa suolaisille alkupaloille.
Pääruokana tarjoiltu porsas-kasviskeitto epäilytti – en ole syönyt sikaa aikoihin, sillä en erityisemmin pidä siitä. Ramen-keittoa muistuttava annos osoittautui kuitenkin todella herkulliseksi, sillä liha oli mehevää, vihannekset sopivan kovia ja liemi maukasta.
Tasting-kokonaisuuden kruunasivat jälkiruoaksi tarjoillut, suloiset minijäätelötötteröt. Makuja oli kaksi, geishasuklaa sekä kaneli, joista molempia tietysti maistoimme. Ja voi! Mielettömän hyvää jäätelöä, ehdottomasti Helsingin parhaimpia.
Kaiken kaikkiaan ravintolakäyntimme oli erittäin onnistunut. Kamomessa on helppoa viettää iltaa niin romanttisten treffien kuin ison tai pienemmän ystäväporukan kanssa. Puhtaat, luonnolliset maut ovat monen makuun, ja viimeistään jälkiruokalista vetää suupielet hymyyn.
Ravintola Kamome
Pursimiehenkatu 12
Ma–to 11–14.30 & 17–22, pe 11–14.30 & 17–22.30, la 17–22.30
// Yesterday me and my friend Oona had a lovely afternoon at Restaurant Kamome, which was celebrating its opening. As Kamome pictures itself, their inspiration comes on the one hand from nature and its rythm, and on the other hand from the Finnish-Nordic and Japanese culinary traditions. Kamome has the philosophy of Japanese cuisine, ”Washoku”, where less is more and focus on the essentials: the beauty of the ingredients and their original flavour. And this surely was true! Everything was fresh and self made, from bread to ice cream and their already famous cinnamon rolls. We had a little tasting menu and enjoyed every single bite. Gravlax, blinis, roe and sour cream are always a good choice, roots and herring way too pretty (first picture), ramen styled veggie and pork soup exceeded my expectation with its deliciousness (I don’t like pork that much) and the ice creams, geisha chocolate and cinnamon, oh my, one of the best ones in Helsinki. So what can say? Kamome is a great place to spend evening with your loved one or friends. Everybody loves the natural flavors, and at the latest the dessert menu will bring a smile on your face.