KUUKAUDEN KIRJA: HERE I AM

kirja-arvostelu-jonathan-safran-foer-here-i-am-sundayblondie-1.jpg

Rakastan lukemista, ja jokavuotisena pyrkimyksenäni on lukea vähintään yksi kirja kuukaudessa. Olen jo kauan sitten todennut kirjan kuukaudessa mukavaksi ja realistiseksi tavoitteeksi: kiireenkin keskellä olen aina löytänyt aikaa kirjojen lukemiselle, toisinaan tuhasivuisille tiiliskiville, toisinaan kevyemmille teoksille.

Tykkään lukea niin uusia kuin vanhoja kirjoja, suosikkikirjailijoiltani (Siri Hustvedt, Zadie SmithHaruki Murakami, Paul Auster, Elena Ferrante) sekä itselleni täysin tuntemattomilta kirjailijoilta. Kirjaan lukemani kirjat nykyisin ylös Goodreadsiin, jotta pysyisin paremmin kärryillä siitä, minkälaisia kirjoja olen viime vuosien varrella lukenut.

Tämän vuoden tavoitteeni on kertoa lukemistani kirjoista myös täällä blogin puolella. Koska kukapa meistä ei kaipaisi toisinaan vinkkiä kirjahyllylle!

Yksi suosikkikirjailijoistani on yhdysvaltalainen Jonathan Safran Foer, josta on vähitellen tullut yksi tämän päivän merkittävimmistä nykykirjailijoista. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa tietokirja Eating Animals (2009), esikoisromaani Kaikki Valaistuu (2002) sekä Extremely Loud and Incredibly Close (2005).

Tutustuin Foerin tuotantoon ensimmäistä kertaa lukioikäisenä, kun luin hänen kirjansa Eating Animals. Se oli omalla tavallaan käänteentekevä kirja: tuolloin ymmärsin ensimmäistä kertaa, minkälaista tuskaa tehoeläintuotanto eläimille tuottaa. Foer oli poukkoillut koko elämänsä sekaruokavalion ja kasvisruokavalion välillä, mutta kun hänestä tuli isä, Foer päätti ottaa asioista selvää ja tutkia, minkälaisen prosessin eläimet käyvät lävitse ennen kuin ne päätyvät lautasellemme. Eating Animals käsittelee suhdettamme ruokaan ja kertoo kaunistelematta amerikkalaisesta tehoeläintuotannosta. 

Toisen suosituksen saa romaani Extremely Loud and Icredibly Close. Kirja kertoo sydäntäsärkevän tarinan syyskuun 11. päivän tapahtumista lapsen näkökulmasta. Teos on yhtäaikaa herkkä, surullinen, hauska ja ajattelevainen. Kuten Eating Animals, se herättää suurta epätoivoa, mutta tarjoaa myös lohtua ja saa myös uskomaan parempaan huomiseen.

Here I Am on puolestaan kertomus murtuvasta perheestä kriisin hetkellä. Samaan aikaan kun Washingtonissa asuvat Jacob ja Julia kohtaavat erimielisyyksiä haluamiensa ja olemassa olevien elämiensä välillä, käynnistää katastrofaalinen maanjäristys nopeasti kasvavan konfliktin Lähi-idässä, jossa Jacobin juutalaiset sukulaiset asuvat. Samaan aikaan, kun Israel tuntuu luhistuvan, luhistuu myös Jacobin perhe, jonka merkitys on uhattuna. Perheen merkityksen lisäksi kirja käsittelee laajasti juutalaisuutta: mitä Israel tarkoittaa Amerikan juutalaisille? Mitä on olla juutalainen?

Yleisesti ottaen rakastan kirjoja, joissa käsitellään eri kulttuureita ja ihmisten välisiä suhteita. Here I Am -kirjan parisuhdetta ja perhettä käsittelevät kysymykset koskettavat meistä jokaista jossakin elämänvaiheessa. Minkälaisena näen kumppanini ja minkälaisena hän näkee minut? Minkälaista elämää luulen haluavani elää – mutta minkälaista elämää oikeasti haluaisin oikeasti elää? Mikä elämässä on todella tärkeää? Foerin 600 sivuinen jötkäle onnistuu jälleen ravisuttamaan lukijaansa elämän perustavanlaatuisilla kysymyksillä.

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *