NEW YORK, NEW YORK

Sunday Blondie

Kylmä viima pyyhkii poskia vasten, mutta sisimmässäni tuntuu lämpimältä. Ilo läikehtii vatsassa, nousee kurkkuun ja lopulta hymyksi huulille.

Olen New Yorkissa! Kello kahdeksalta illalla, keskellä kiireistä Fifth Avenueta, jota pitkin keltaiset taksit porhaltavat kohti sinistä iltaa. Valot välkkyvät taivaalle kurkottavissa tornitaloissa, New York Public Libraryn puut muodostavat pitkiä varjoja rakennuksen seinille, ihmiset kulkevat kadulla huiveihin ja pipoihin kääriytyneinä mutta iloisina siitä, että viikonloppu on vielä edessä päin.

Amerikkalainen ystävällisyys alkaa jo Suomessa lentokoneen penkkiin istuutuessani: vierustoverini, teksasilainen mies avaa keskustelun ennen kuin kone ehtii liikahtaakaan. Perillä JFK:llä hän auttaa minua raskaan laukkuni kanssa ja jakaa puhelimensa netin, jotta saan tilattua Uberin itselleni, vaikka hän on itse suuntaamassa jatkolennolle Dallasiin.

Jaan Uberin kahden amerikkalaisen kanssa, joista toinen on keski-ikäinen nainen Arizonasta, toinen nuori tyttö Detroitista. Kiinalainen Uber-kuski ei turhia jutustele, mutta ajaa meidät turvallisesti Manhattanille ja jättää minut ensimmäisenä hotellilleni Pod 39:n eteen.

Koska tiedän, että vietän aina matkustaessani hotellissa suhteellisen vähän aikaa, olen valinnut hotellini halvimmasta päästä. Silti palvelu on heti pääovesta astuessani tuttavallisen ystävällistä.

Sama ystävällisyys jatkuu seuraavanakin päivänä, kun suuntaan Sohoon aamiaiselle. Pienessä kahvilassa asiakkaat istuvat kuin sillit suolassa, joten small talk on lähes välttämätöntä. Päädyn keskustelemaan New Yorkissa ja Lontoossa asuvan miehen kanssa siitä, mikä elämässä on kullekin lopulta tärkeää – hän haaveilee muutosta takaisin kotiseuduilleen Connecticutiin, pois Manhattanin stressaavan kiireen keskeltä.

Vaikka tulenkin viettämään matkani suurimmaksi osan ystävieni seurassa, matkustan yksin ja vietän muutaman päivän omassa rauhassani. Nautin pääyyömästä kaduilla kävelemisestä, ihmisten tarkkailemisesta sekä kiinnostavista keskusteluista paikallisten kanssa. Itärannikolla asuvia parjataan usein kylmiksi ja koppaviksi, mutta joukosta löytyy myös valtavasti ihania ihmisiä, jotka ovat aina valmiita auttamaan ja keskustelemaan kaikista asioista maan ja taivaan väliltä, oli kyse sitten uudesta presidentistä Donald Trumpista tai avocado toastista.

Juuri nämä ihmiset tekevät New Yorkista New Yorkin.

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentoi