ROMANTTINEN LOMA LAPISSA

 

Vietimme syyskuun alussa häämatkaamme kohteessa, joka ei ole kenties se kaikkein perinteisin: Suomen Lapissa!

Olimme alunperin varanneet häämatkan Kreikkaan – mutta oikeastaan omaksikin helpotukseksemme matka peruttiin. Ajatus ulkomaille matkustamisesta ja maski naamalla makoilusta altaalla ei nimittäin tuntunut rentouttavalta.

Häihin oli aikaa enää viikko, kun varasin meille matkat Leville. Olin valtavan innoissani tulevasta matkakohteestamme! Ajatus Lapin kauniista ruska-ajasta, raikkaasta ilmasta ja patikoinnista tuntui taivaallisen ihanalta lomattoman kesän ja kiireisen alkusyksyn jälkeen.

Olen jo pitkään halunnut matkustaa Lappiin juuri ruska-aikaan. Matkustin viimeksi Leville muutama vuosi sitten sukulaisen häihin, mutta tuolloin matka jäi lyhyeksi viikonloppureissuksi. Sitä ennen olin ollut Lapissa viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Olen niin onnellinen siitä, että lähdimme häämatkalle juuri Lappiin! Nämä kuvat eivät tee oikeutta Lapin luonnon kauneudelle, mutta halusin tallentaa pienen palasen häämatkastamme myös kameralle. Joka päivä hämmästelin yhä uudestaan ja uudestaan siitä, miten kaunista luontoa meiltä Suomesta löytyykään.

 

 

Vuokrasimme suloisen 70 neliön kelomökin kilometrin päästä Levin keskustasta. Aloitimme aamumme aina rauhallisella aamiaisella ja lehdenluvulla – lomalla ei tarvitse hötkyillä mihinkään. Päivisin kävimme patikoimassa, iltaisin palasimme mökille ja laitoimme saunan päälle, mieheni sytytti takkaan tulet ja kynttilät. Oli ihanaa tunnelmoida kaksin pimeässä mökissä – ja jos aivan rehellisiä ollaan, myös katsoa telkkaria, koska emme ole omistaneet telkkaria moneen vuoteen!

Levillä on valtavasti annettavaa. Ensinnäkin patikointimahdollisuudet ovat mitä mahtavimmat: lähistöllä ovat niin Levitunturi, Kätkätunturi ja Pyhätunturi. Kun käveleminen alkaa kyllästyttää, voi vuokrata sähkömaastopyörät ja lähteä tutkimaan luontoa pyörän selässä. Sähköavusteisella pyörällä tiukimmatkin ylämäet luonnistuvat noin vain! Lounashetket hoituvat kätevästi laavulla, joita löytyy aina muutama reitin varrelta. Nuotion äärellä on mukavaa vaihtaa ajatuksia myös muiden ulkoilijoiden kanssa. Kätkätunturin kierrettyään voi palkita itsensä Immeljärven rannalla sijaitsevan Vohvelikahvila Riihen vohveleilla – höysteeksi lakkahilloa, tietysti.

Saunanrakastajan kannattaa suunnata Tonttulan Elämyskylään, jossa on yleinen saunavuoro joka perjantai. Perinteisessä, hirsisessä saunassa Ounasjoen rannalla saa nauttia lempeistä löylyistä. Kävimme kuin kävimmekin myös pulahtamassa Ounasjokeen pari kertaa – vesi oli varsin raikasta!

 

 

Ja sitten Levillä on se toinen, modernimpi puolensa. Levillä on paljon kivoja ravintoloita, joissa voi nauttia paikallisista mauista pitkän kaavan mukaan. Kävimme heti ensimmäisenä iltana perinteikkässä Levin Panimossa syömässä poronkäristystä, joka oli niin hyvää, ettei ole tosikaan. Aurinkoisella säällä on puolestaan ihanaa istahtaa terassille ja nautiskella viltin alla kylmiä tai kuumia juomia.

Olisin halunnut käydä katsastamassa Spiella Café & Restaurantin upeat näköalat, mutta aika loppui kesken. Yksi matkamme tähtihetkistä oli illallinen upeassa Ravintola Utsussa, jossa nautimme neljän ruokalajin illallisen. Utsu tarjoili upeita, puhtaita makuja Lapista hienossa miljöössä!

Jos kaipaat matkasi aikana myös pientä luksusta, suosittelen varaamaan hoidon jostakin Levin hoitoloista. Me varasimme rentoutumishetken Studio Feel It Day Spasta. Tuo hoitohetki sattui juuri oikeaan väliin: olimme patikoimassa ja matkalla hoitolaan, kun rankkasade yllätti meidät. Saavuimme hoitolaan vettä valuvina, pääsimme kylpyyn ja hierontaan, ja samaan aikaan vaatteemme oli kuivatettu mukavan lämpimiksi. Täydellistä!

 

 

Parasta Levillä on kuitenkin luonto. Silmänkantamattomiin jatkuvat puurivistöt, puhtaana säkenöivät purot ja järvet, ruskan kellastamat lehdet. Suomen luonto on hurmaava syysväreissään, ja raikas ilma saa tuntemaan olevansa aivan uudella tavalla elossa.

Mediassa on puhuttu viime viikot paljon Lapin matkailualan ahdingosta. Kehotan ja kannustan todella tutustumaan Lappiin, jos matkajalkaa tällä hetkellä vipattaa! Suomessa matkailu avartaa aivan yhtälailla kuin ulkomaillakin matkustaminen ja antaa uusia näkökulmia siihen, miten upeita paikkoja omasta kotimaastaan voikaan löytää. Itseeni purikin pieni Lappi-kärpänen, ja haluan ehdottomasti päästä tutustumaan muihinkin Lapin kohteisiin.

Häämatkamme oli kaikkinensa juuri sitä, mitä tarvitsimmekin: ulkoilua, aikaa kaksin ilman somea ja arjen kiireitä, hemmottelua, hyvää ruokaa ja akkujen lataamista. En olisi voinut pyytää mitään enempää matkaltamme, ja olen valtavan onnellinen siitä, että päädyimme lopulta häämatkalle juuri Lappiin. <3

 

lue myös:

helsingin kivoimmat kesäkahvilat

helsingin keskustan parhaat lounaspaikat

minilomalle helsinkiin? poimi suosikit talteen!

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *