superhelppo siemennäkkäri
Työpaikkani viime viikkoiset yt-neuvottelut ja iltavuorot veivät ajatukseni niin täysin mennessään, etten ole ehtinyt keskittyä muuhun kuin töiden tekemiseen ja liikuntaan. Kun viettää suurimman osan päivästään tietokoneella, aivotoiminta alkaa puuroutua siihen malliin, että vapaa-ajalla ei tekisi enää mieli tuijotella tietokoneen näyttöä.
Lauantainen kävelyretki aurinkoisessa Nuuksiossa, pitkä illallinen Farangissa, sunnuntainen kierros HAMissa ja hyvin nukutut yöt palauttivat täydellisesti iltapainotteisen työviikon jäljiltä. Ja mikä parasta: tänäänkin on vielä vapaapäivä! Ulkona paistaa aurinko, vaahteranlehdet hehkuvat makean keltaisina. Parhautta.
Aloitan viikon jakamalla teille tämän superhelpon siemennäkkärin reseptin. Hurahdimme siemennäkkäriin poikaystäväni kanssa jo muutama viikko sitten, kun poikakaverini pyöräytti meille pellillisen tätä terveellistä ”leipää”. Sittemmin olemme onnistuneet innostamaan muitakin siemennäkkärin saloihin, ja kotiuunissa on paistettu jo useampi erä helppoa arkiherkkua.
Gluteeniton siemennäkkäri on oivallinen vaihtoehto leivälle. Syön nykyään hyvin vähän leipää, korkeintaan palan päivässä, ja siksi päivittäisen leipäannoksen korvaaminen terveellisemmällä vaihtoehdolla tuntui helpolta. Siemennäkkäri sopii mainiosti niin aamiaiseksi, välipalaksi kuin iltapalaksi. Poikakaverini syö siemennäkkäriä leivän tavoin laittamalla sen päälle voita, juustoa ja leikkelettä, mutta näkkäri maistuu ihanalta sellaisenaankin.
Superhelppo siemennäkkäri (vajaa pellillinen)
- 3 kananmunaa
- 1 dl rouhittuja manteleita
- 1 dl kurpitsansiemeniä
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- ½ dl seesaminsiemeniä
- ½ dl pellavansiemenrouhetta
- ripaus suolaa
Riko kananmunat kulhoon. Rouhi mantelit pieniksi paloiksi esimerkiksi kaulimella tai käytä valmiiksi rouhittuja manteleita. Lisää pähkinät ja siemenet kananmunien joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös ruokalusikallisen oliiviöljyä.
Levitä seos pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi, mahdollisimman ohueksi neliön muotoiseksi matoksi. Varo jättämästä keskikohtaa liian paksuksi. Ripottele päälle oman makusi mukaan suolaa. Paista 175 asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Paloittele siemennäkkäri sopivan kokoisiksi neliöiksi heti uunista ottamisen jälkeen. Jäähdytä palaset ritilällä tai lautasella. Mikäli haluat, että siemennäkkäri pysyy mukavan rouheana, säilytä se lautasella huoneenlämmössä.
Helppoa kuin mikä! Ja superterveellistä, riippuen tietysti siitä, minkälaiset ainekset näkkäriisi valitset. Siemennäkkärin reseptiä onkin helppo varioida: poikaystäväni käyttää maapähkinöitä, kun taas minä suosin manteleita. Annoskokoakin on helppo suurentaa: mikäli haluat isomman näkkärilevyn, lisää vain sopivassa suhteessa kananmunia, pähkinöitä ja siemeniä.
Nyt tämä tyttö taitaakin huitaista yhden siemennäkkärin naamaan ja suunnata juoksulenkille aurinkoon! Tämä syksy on ollut ihmeellisen valoisa – nautin täysin siemauksin jokaisesta kirkkaan sinisestä, sateettomasta päivästä.