TÄMÄN TAKIA ÄÄNESTÄN

Vaalit lähestyvät kovaa vauhtia ja politiikka tulvii arkeen joka suunnalta. Televisio ja podcastit ovat täyttyneet vaalitenteistä, kadulla jaetaan vaalimainoksia, uutismediat mainostavat omia vaalikoneitaan.

Olen ollut aina kohtalaisen kiinnostunut politiikasta. Seuraan uutisia säännöllisesti ja haluan tietää, missä yhteiskunnassa mennään – minun on vaikeaa ymmärtää ihmisiä, jotka eivät tiedä kuka on Suomen pääministeri ja haluavat elää täydellisesti politiikan ulkopuolella. Pelkkien uutisotsikoiden perusteella poliitikoista ja pinnalla olevista keskustelunaiheista voi saada monesti liian yksinkertaisen kuvan.

Onhan politiikassa tietysti myös asioita, joita ei aina jaksaisi seurata: niin tärkeä asia kuin sote onkin, täytyy myöntää, että jo ennen sote-paketin kariutumista mielenkiintoni yksinkertaisesti lopahti, kun asiat eivät tuntuneet etenevän mihinkään. Siitä huolimatta välillä on hyvä lukea tylsiltä ja vaikeilta tuntuvista aiheistakin, jotta tietää, minkälaiset asiat yhteiskunnassa puhututtavat.

Nuorempana ajattelin, että vaaleissa äänestetään, koska niin kuuluu tehdä. Nykyisin ajattelen, että äänestän, koska haluan tehdä niin. Haluan olla mukana antamassa ääneni puolueelle, joka ajaa tasa-arvoa, avoimuutta ja turvallisuutta. Jokainen ääni on yhtä arvokas, ja jokaisella äänellä on merkitystä – siksi tuntuu hullulta, miksi joku haluaisi jättää äänioikeutensa käyttämättä.

Oma puoluekantani on selvä ja tähän mennessä olenkin äänestänyt vaaleissa puolue edellä. Sukupuolella ei varsinaisesti ole merkitystä, vaan ehdokkaan ajamilla asioilla ja persoonalla – toki se tosiasia, että eduskunnassa on edelleen naisia vähemmän kuin miehiä (noin 40%), puoltaa äänestämään naista eduskuntaan. Itselleni tärkeä teema vaaleissa on ollut aina ympäristö, mutta tänä vuonna mielessäni ovat olleet entistä vahvemmin myös koulutus ja vanhustenhoito.

Myös Iida kirjoitti aiheestaan blogissaan ja mainitsi erään tärkeän seikan: Äänestämällä pidämme huolta itsemme lisäksi myös muista. Haluan päästä vaikuttamaan paitsi omaan tulevaisuuteeni, myös siihen, minkälainen tulevaisuus omilla vanhemmillani sekä puolivuotiaalla kummipojallani on edessään. Olen myös hieman huolissani ääriajattelun lisääntymisestä, ja siksi haluan olla mukana äänestämässä suvaitsevaisen Suomen puolesta.

Miten valitsen itselleni sopivan ehdokkaan?

Mikäli politiikka on itsellesi tuntematonta kenttää, ja koet, ettei aihe lähtökohtaisesti kiinnosta sinua, on yksi hauska tapa tutustua puoleisiin ja ehdokkaisiin kuunnella Nonsensen Alexan ja Lindan vaaliteemaisia podcast-jaksoja, joissa mimmit haastattelevat eri puolueiden edustajia suoraan tyyliinsä. Sen jälkeen voit kokeilla esimerkiksi Helsingin Sanomien vaalikoneella tai Ylen vaalikoneella erilaisiin kysymyksiin vastaamalla, kuka ehdokkaista vastaisi parhaiten omaa arvomaailmaasi. Somesta voit etsiä sisältöjä vaaleihin liittyen tunnisteilla #eduskuntavaalit2019 tai #vaalit2019. Yle Areenan Eduskuntavaalit 2019 -sivulta löydät kaikkien puolueiden puheenjohtajien vaalitentit. Ja jos oikein innostut aiheesta, voit syventyä lukemaan puolueiden poliittisia tavoiteohjelmia niiden omilta verkkosivuilta.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on avoinna 3.–9. huhtikuuta. Virallinen äänestyspäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Kuvat: Sanna / R/H

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta tasa-arvo vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *