TÄYDELLISEN SALAATIN SALAISUUS

buddhabowl-kulhosalaatti-täydellinen-salaatti-sundayblondie-1.jpg

 

Nälkäkiukku. Se, jos mikä, on yksi ärsyttävimmistä tunteista, jonka tiedän.

Poikaystäväni tuntee minut jo sen verran hyvin, että jos minusta tulee liian hiljainen (tai vaihtoehtoisesti tiuskin pienimmistäkin asioista), olen todennäköisesti nälkäinen. Enkä vain vähän nälkäinen, vaan sellainen menetän-elämänhaluni-jos-en-saa-ruokaa –nälkäinen.

Nälkäkiukkua välttääkseni syön taisesti 34 tunnin välein. Aina tämä ei tietenkään onnistu: eilen esimerkiksi aamiaisen ja lounaan välinen tauko venyi lähes kuuteen tuntiin pitkän palaverin vuoksi. Mutta yleisesti ottaen syön päivän aikana tasaisin väliajoin aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Tässä jaossa lounas ja päivällinen ovat yleensä isompia aterioita, kun taas aamupala, välipala ja iltapala ovat pienempiä.

Arkisin lounaani koostuvat salaateista ja keitoista. Suureksi onnekseni työpaikkamme sijaitsee aivan Lauttasaaren Makers Kahvilan vieressä, josta saa puhdasta ja terveellistä vegaaniruokaa. Käyn Makersissa useamman kerran viikossa lounastamassa. Keitot lämmittävät ihanasti talviaikaan, mutta valon lisääntyessä mieli on alkanut halajamaan taas tuoreita kasviksia.

Salaatteja on monenlaisia. On niitä, jotka on koostettu fiksusti siten, että annos sisältää sopivassa suhteessa erilaisia ravintoaineita. Ja on niitä, joiden syömisen jälkeen nälkä iskee jo tunnin päästä. Silloin salaatti on ollut yleensä joko liian pieni tai sen ravintoarvot eivät ole olleet kohdillaan.

 

buddhabowl-kulhosalaatti-täydellinen-salaatti-sundayblondie-2.jpg

buddhabowl-kulhosalaatti-täydellinen-salaatti-sundayblondie-3.jpg

 

Minkälainen on sitten täydellinen salaatti? Omasta mielestäni täydellisestä salaatista löytyvät ainakin nämä:

1. Salaattipohja. (omat suosikit: pinaatti, lehtikaali)

2. Vilja. (omat suosikit: kvinoa, tattari, ohra)

3. Terveelliset hiilarit. (omat suosikit: bataatti, porkkana, punajuuri)

4. Proteiini. (omat suosikit: paahdetut kikherneet, pavut, tofu, nyhtökaura)

5. Kasvikset. (omat suosikit: paprika, tomaatti, kurkku, avokado)

6. Lisähöysteet. (omat suosikit: siemenet, pähkinät, kastikkeet, hummus)

= salaatti, joka vie varmasti nälän mennessään ja pitää sinut kylläisenä pitkään!

 

Vilja ja hiilarit eivät ole aina välttämättömiä: itse ainakin koen, että pelkkä proteiinilähde ja kasviksetkin pitävät nälän sopivasti loitolla lounasaikaan. Vilja ja hiilihydraatit tekevät kuitenkin olon kylläisemmäksi.

Niinä päivinä, kun ei ole aikaa tai innostusta valmistaa salaattia itse, voi turvautua hyväksi havaitsemiinsa salaattimestoihin. Esimerkiksi Pupun salaatit valmistetaan ihanan puhtaista raaka-aineista, salaatit maistuvat oikeasti maukkailta ja ne pitävät nälän loitolla. Tämän hetkinen tahini-kausisalaatti on suosikkini!

 

buddhabowl-kulhosalaatti-täydellinen-salaatti-sundayblondie-4.jpg

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *