viikonlopun menovinkki: robert mapplethorpen valokuvateoksia kiasmassa

mapplethorpe_1.jpg

Kiasma avasi eilen ovensa puolen vuoden remontin jälkeen – vihdoinkin! Säntäsin heti ensimmäisten joukossa tutustumaan museon avausnäyttelyyn, newyorkilaisen valokuvaaja Robert Mapplethorpen retrospektiiviin.

Mapplethorpe on yksi viime vuosisadan tunnetuimpia valokuvaajia. Mies tunnetaan paitsi eroottisista, miesten vartaloita esittävistä valokuvistaan, myös erinäisten julkisuuden henkilöiden muotokuvista, tunnetuimpana Patti Smith. Mapplethorpen tunnetuin teos taitaakin olla Smithin Horses -albumin kansikuva.

Itse ihastuin etenkin Mapplethorpen kuvaamaan aikakauteen, 70- ja 80-lukujen New Yorkiin. Kuvista huokuu itsevarmuus, tietynlainen röyhkeys ja seksuaalinen jännite. Muotokuvien lisäksi pidin etenkin erilaisia vartaloita kuvaavista teoksista, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

mapplethorpe_2.jpg

Näyttelystä löytyy myös K-18 -tila, jossa on esillä Mapplethorpen suorasukaisempia ja osittain rajujakin seksuaalisia teoksia. Niissäkin on jännittävä, taitelijan sanojen mukaan maaginen tunnelma, joka erottaa teokset selkeästi pornosta.

Jos rakastat mustavalkokuvien eleetöntä kieltä, olet kiinnostunut 70–80-lukujent tyylistä tai olet kaltaiseni NYC-fani, suosittelen suuntaamaan pikimmiten Mapplethorpen näyttelyyn. Valokuvat puhuvat universaalilla kielellä, jota taidetta ymmärtämättömänkin on mahdollista lukea.

”I want to see something I’ve never seen before.”  Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpen näyttely on esillä Kiasmassa 13.3. – 13.9.2015.

bloglovin / instagram / pinterest

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *