Lapaset patenttiresorilla

Kirjoitin viime viikolla tupsupiposta, jonka tein ystävälleni, jotta hän voisi antaa sen joululahjaksi. Sovimme ystäväni kanssa, että pipon pariksi tulisi myös lapaset. Jotta pipo ja lapaset olisivat yhteen sopiva setti, päätin tehdä lapasten resorin samalla patenttineuleella, jota pipossakin on. Muutoin lapaset on tehty tavallisten lapasten tapaan.

IMG_7187.JPG

Tarvikkeet:

Pirtin Kehräämön nelisäikeinen kampalanka 60 g

(näissä lapasissa on käytetty nokkosella värjättyä luonnonvalkoista lankaa)

Sukkapuikot nro 3 ½

Neula ja sakset

IMG_7184.jpg

Neulo ensin vasen lapanen. Luo 36 s, jaa ne neljälle puikolle ja neulo suljettuna neuleena patenttikuviota 34 krs. Patenttikuvio muodostuu toistamalla seuraavaa kahta kerrosta:

  1. krs: *1 s nurin, 3 s oikein*, toista *-*
  2. krs: *2 s nurin, 1 s oikein, 1 s nurin*, toista *-*

Neulo sitten 2 krs sileää oikeaa ja varmista, että jokaisella puikolla on 9 s. Aloita peukalokiila: neulo ensimmäisen puikon silmukat sekä toisen puikon silmukoita kunnes jäljellä on 4 s. Tee lisäys ottamalla kahden silmukan välinen lankalenkki vasemmalle puikolle ja neuloen se kiertäen oikein. Neulo 2 s oikein, tee toinen lisäys ja neulo puikon loput 2 s oikein. Toista tällaiset lisäykset joka 3. krs yhteensä 6 kertaa. Tämän jälkeen työssä on yhteensä 48 s ja kiilassa 14 s. Neulo 1 krs oikein. Neulo sitten kiilan alkuun, siirrä kiilan 14 s apulangalle ja luo kiilan tilalle 2 s. Jatka sitten sileää 30 krs tai kunnes pikkusormi peittyy.

Aloita kärkikavennukset: ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa neulotaan 1 s oikein ja ylivetokavennus eli nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli. Toisen ja neljännen puikon lopussa neulotaan 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein. Toista tällaiset kavennukset joka krs kunnes jäljellä on 8 s eli yhteensä 7 kertaa. Katkaise lanka ja päättele.

Peukalo: Ota apulangan 14 s puikolle ja poimi lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jaa nämä 16 s kolmelle puikolle ja neulo suljettuna neuleena sileää 12 krs tai kun peukalon päätä näkyy vajaa sentti. Aloita peukalon kärkikavennukset: neulo jokaisen puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka krs kunnes jäljellä on 4 s eli yhteensä 4 kertaa. Katkaise lanka ja päättele.

Neulo sitten oikea lapanen vasemman peilikuvana. Oikea lapanen on muutoin sama, mutta peukalokiila tehdään kolmannen puikon alkuun eli tee kiilan ensimmäinen lisäys, kun olet neulonut ensimmäisen ja toisen puikon silmukat ja kolmannen puikon silmukoista 2 ensimmäistä.

IMG_7185.jpg

Mielestäni tämä setti on siitä kiva, että se ei ole mikään hurjan erikoinen, mutta tupsulla ja patenttineuleella siitä tuli hieman kiinnostavampi kuin esimerkiksi tavallisesta joustinneuleesta tehty setti olisi. Toivottavasti myös lahjan saaja tykästyy tähän settiin yhtä paljon kuin minä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *