Punasipulisukat

Olen värjännyt lankaa nyt jo pariin otteeseen ja viimeisimmällä kerralla toisena väriaineena olivat punasipulin kuoret. Oletin langasta tulevan vispipuuromaisen punaista, mutta langasta tulikin valloittava okran sävyinen. Olen kaipaillut uusia villasukkia jo jonkin aikaa, kun kaikki vanhat alkavat olla aika nyppyyntyneitä, joten päätin neuloa värjäämästäni punasipulilangasta uudet villasukat.

Selailin ideoita sukkia varten eri sivustoilta ja vaikka minun on yleensä todella vaikea päättää, mitä tai minkälaisen käsityön tekisin, oli ohjeen valinta tällä kertaa jotenkin tavallista vaikeampaa. Rakastuin niin paljon värjäämääni lankaan, että halusin siitä tehtävien sukkien olevan jotenkin erityiset, jotta kaunis lanka tulisi käytettyä kauniiseen työhön. Ehdin jopa aloittaa pitsikuvioisten sukkien tekemisen, kun tajusin, että lanka tulisi paremmin oikeuksiinsa palmikkokuvioisissa sukissa.

Lopulta löysin täydellisen ohjeen Garnstudion sivuilta, tosin muokkasin ohjetta hieman, jotta lanka varmasti riittäisi. Voit siis tehdä vastaavat sukat Garnstudion ohjetta seuraamalla, mutta alla löytyy myös näiden omien sukkieni ohje, jos satut käyttämään juuri Pirtin Kehräämön nelisäikeistä kampalankaa tai muuta tiheydeltään vastaavaa lankaa. Alla oleva ohje on tehty 38-kokoiselle jalalle.

IMG_3557.JPG

Tarvikkeet:

Pirtin Kehräämön nelisäikeinen kampalanka (värjätty punasipulin kuorilla) 200g

sukkapuikot nro 3 ½

apupuikko

neula

sakset

Luo 104 s, jaa silmukat neljälle puikolle (26 s kullekin) ja neulo työtä suljettuna neuleena. Neulo 1 krs oikein. Neulo 6 cm (13 krs) M.1-kuviota. Kuviot löydät Garnstudion sivuilta. Neulo M.2-kuvio (55 krs). Jatka neulomalla M.3-kuviota. Neulottuasi 2 cm (7 krs) aloita kavennukset: kavenna jokaisessa nurjassa raidassa 1 s vuorotellen alussa ja lopussa, eli jokaisella kavennuskerroksella työstä lähtee 4 s. Tee kavennukset yhteensä 5 kertaa 2 cm (7 krs) välein ja neulo viimeisen kavennuskerroksen jälkeen yksi kerros =56 s.

Siirrä silmukat niin, että ensimmäiselle puikolle tulee 9 nurjaa s, 4 oikeaa s eli palmikko ja 9 nurjaa s, yhteensä 22 s. Jätä loput silmukat odottamaan. Jatka M.3-kuvion neulomista ja neulo takaosan 22 s:lla 5 ½ cm (15krs).

Neulo seuraavaksi oikean puolen kerroksella palmikon 4 s pareittain yhteen =20 s. Neulo jatkossa sileää nurjaa. Neulo 1 krs (nurja puoli) ja aloita kantapääkavennukset:

                      1. krs (oikea puoli): neulo kunnes jäljellä 6 s, 2 s nurin yhteen, käännä

                      2. krs (nurja puoli): neulo kunnes jäljellä 6 s, 2 s kiertäen oikein yhteen, käännä

Jatka vastaavia kavennuksia kunnes jäljellä on 10 s. Katso tarvittaessa tarkemmat ohjeet kantapääkavennuksiin alkuperäisestä ohjeesta.

Siirrä nämä 10 s kahdelle puikolle (5 s kummallekin) ja poimi kantapään reunasta 11 s, ota työhön mukaan odottamassa olleet silmukat, poimi 11 s kantapään toisesta reunasta ja neulo 5 s =62 s. Sukan päällisosan 30 s:lla neulotaan M.3-kuviota ja alimmaisilla 32 s:lla sileää nurjaa.

Aloita samalla kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 s nurin yhteen ja neulo IV puikon alussa 2 s nurin yhteen. Tee kavennukset joka 2. krs yhteensä 6 kertaa =50 s.

Jatka neulomista kunnes pohjan pituus on noin 20 cm (eli kavennuksien jälkeen vielä 35 krs). Neulo tämän jälkeen jokaisen palmikon 4 s pareittain oikein yhteen =44 s. Työn alaosassa on nyt 22 s ja yläosassa 22 s.

Neulo kaikilla silmukoilla sileää nurjaa ja aloita kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s nurin yhteen ja 1 s nurin sekä II ja IV puikon alussa 1 s nurin ja 2 s kiertäen nurin yhteen. Toista kavennukset joka 2. krs 4 kertaa ja sen jälkeen joka krs 5 kertaa =8 s.

Katkaise lanka, päättele ja tee toinen sukka peilikuvana. Itse tein toisen sukan muuten samoin, mutta muutin palmikkokuvion ”keskellä” kulkevan palmikon suunnan. Jos ohjeessa on jotakin epäselvää tai tarvitset muuten apua sukkia tehdessäsi, niin laita viestiä ja minä auttelen parhaani mukaan.

IMG_4993.JPG

Omista sukistani tuli aivan taivaallisen ihanat! Tykkään tuosta värjätyn langan väristä edelleen ja se sopii täydellisesti tällaiseen upeaan palmikkokuvioon. Ihastuin palmikkokuvioon niin paljon, että haluan jossain vaiheessa tehdä toiset samanlaiset jollekin lahjaksi. Jos siis haluat tehdä kestävät, lämpimät ja muutenkin mielettömän upeat villasukat itselle tai jollekin toiselle, tässä on yksi ihana vaihtoehto.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *